Ligia Deca anunță că la Colegiul Național Șincai, Inspectoratul Școlar București a făcut deja un raport, dar că va clarifica public ce a fost acolo doar după ancheta Corpului de Control al Ministerului: „Trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres”

8.897 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministra Educației, Ligia Deca, a confirmat că a trimis Corpul de control al Ministerului la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București, acolo unde au fost anulate zeci de lucrări la prima probă de Bacalaureat. Ligia Deca a spus că există deja un raport al Inspectoratului școlar București dar că “va clarifica această situație, public”, după rezultatele anchetei corpului de control al Ministerului Educației. „Trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres”, a mai spus ministra Educației. Amintim, Edupedu.ro a scris, joi, pe surse, că la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București a ajuns Corpul de control al Ministerului Educației, pentru a ancheta anularea a zeci de lucrări la prima probă de Bacalaureat.
  • Potrivit surselor Edupedu.ro, ISMB așteaptă finalizarea anchetei pentru a face publice concluziile raportului.

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus joi, că a trimis Corpul de control al Ministerului Educației la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București, acolo unde zeci de lucrări au fost anulate la prima probă scrisă a Bacalaureatului, la limba și literatura română pe motiv că elevii ar fi încadrat greșit formularea „Examenul național de Bacalaureat” pe foile de examen, iar asta ar fi fost interpretată ca semn pe lucrare.

Ligia Deca a subliniat că “trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres la examenele naționale”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, ISMB așteaptă finalizarea anchetei pentru a face publice concluziile raportului.

Declarația integrală a Ligiei Deca pe acest subiect

“Am trimis deja Corpul de Control al Ministerului la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București. Am semnat ieri ordinul de serviciu pentru ca corpul de control al Ministerului Educației să meargă să verifice ce se întâmplă acolo. Avem un prim raport din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, care a analizat toate tipurile de lucrări anulate și cele anulate, care aveau numai prima filă și cele care aveau mai multe file. Pentru a avea o imagine cât mai completă asupra a ceea ce s-a întâmplat acolo, am trimis și corpul de control al Ministerului Educației.

De menționat că acolo unde se anulează lucrări, ele se anulează de către cei care supraveghează sau de către cei din comisii, pentru a evita ca ulterior, la corectură, să se considere că lucrarea are semne distinctive și să se anuleze în întregime. Acum, măsura în care aceste anulări au fost făcute, conform procedurii pe care o avem, o să analizeze corpul de control și vom clarifica această situație inclusiv public. Cred că trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres la examenele naționale”, spune Ligia Deca.

Informații de context

Controlul la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București a fost declanșat abia miercuri, după ce marți ministrul Ligia Deca anunța de la sediul Ministerului Educației, în conferință comună cu premierul Ciolacu, că „a rugat” inspectoratul București să monitorizeze cu doi inspectori respectarea procedurilor acolo.

Între timp președintele de comisie, preotul Gheorghe Dogaru, a fost menținut pe funcție pe perioada celorlalte probe de bacalaureat, fără să existe nicio sancțiune sau modificare a comisiei din partea ISMB sau a ministerului.

Elevii au reclamat nedreptatea care le-a fost făcută la proba de limba română și au spus că lucrările „s-au anulat după o oră și un sfert, în alte săli după o oră jumătate”, iar mulți dintre ei „nu au mai avut timp să termine subiectul III” din această cauză.

Motivul invocat pentru anularea a circa 70 de lucrări ale candidaților la Bacalaureat, în plină probă de examen, potrivit elevilor care au fost în sălile de la Șincai, ar fi fost acela că ar putea fi interpretat de evaluatori ca semn pe lucrare neîncadrarea exactă a sintagmei „Examenul național de bacalaureat” pe două rânduri a câte două cuvinte: „Examenul național” pe primul rând și „de bacalaureat” pe rândul al doilea. Unii dintre elevi au scris „Examenul național de” pe un rând și „bacalaureat” pe al doilea rând.

„Un domn din consiliu a venit, pe la jumătatea examenului, să ne ștampileze subiectele și a constatat că unii copii, în loc să scrie „Examenul Național de Bacalaureat”, „de” pe rândul al doilea, au scris pe primul rând”, a spus una dintre candidate.

„Trebuia, de fapt, „Examenul Național de Bacalaureat”. Mulți au scris pe primul rând și le-a anulat lucrările, ceea ce nu mi se pare corect. Adică se consideră semn că ce? Că am pus „de” pe primul rând și nu pe al doilea rând? Adică mi se pare stupid. Orice chestie de asta absurdă se consideră semn… Sau dacă îngroși o literă. Și ne-a anulat lucrările. De ce?”, a spus un alt absolvent afectat de decizia comisiei de examen.

„La mine în sală s-au anulat 9 lucrări și cam așa a fost și în alte săli. La mine s-au anulat după oră și un sfert, în alte săli s-au anulat și după oră și jumătate. Unii copii nu au reușit să termine subiectul III”, a precizat o altă candidată.

Ce spunea ministrul Ligia Deca: „În dimineața aceasta (n.red. marți, 27 iunie) am rugat Inspectoratul Școlar al Municipiului București să avem un inspector monitor și inspectorul de management instituțional care să monitorizeze activitatea în centrele de examen, pentru a vedea dacă se respectă întocmai prevederile regulamentului care vizează situațiile în care o lucrare poate fi anulată. De asemenea, am verificat și lucrările anulate după proba zilei de ieri, pentru a vedea câte sunt și la ce moment au fost ele anulate. Ca o precizare suplimentară, candidații care greșesc pot taia ce au greșit, există niște metode pe prin care tăierea unor chestiuni greșite pe foaia de examen nu se traduce în nevoia de anulare a lucrării și o să ne asigurăm că se cunoaște mai bine acest lucru. Vom verifica și dacă, în lucrările anulate, există o problemă de timp suficient pentru parcurgerea lucrărilor și vom lua toate măsurile ca astfel de potențiale incidente să nu se mai întâmple. Avem ancheta în desfășurare la aceste centre de examinare.”

ISMB a comunicat tot marți, la solicitarea Edupedu.ro, că „va fi monitorizată activitatea la centrul de examen ,,Colegiul Național Gheorghe Șincai”, pentru a se asigura că sunt respectate prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, în ceea ce privește situațiile în care o lucrare poate fi anulată. De asemenea, se vor verifica numărul de lucrări anulate și cantitatea de informație cuprinsă în lucrările anulate, pentru a se stabili în ce măsură timpul de lucru a fost afectat”.

Din acel moment niciun oficial sau un reprezentat al vreunei instituții din Educație nu a mai comunicat nimic legat de acest caz, iar solicitările făcute de Edupedu.ro pe acest caz au rămas fără răspuns până la ora publicării articolului.

Citește și:
Trei candidați la Bacalaureat, despre nedreptatea de la proba de română, la Colegiul Național „Șincai” din București, unde e anchetă după ce au fost anulate zeci de lucrări: S-au anulat după o oră și un sfert, în alte săli după o oră jumătate. Nu au mai avut timp să termine subiectul III
Cine este președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, unde peste 70 de lucrări au fost anulate – un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare

Corpul de control al Ministerului Educației este la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, pentru a ancheta anularea a zeci de lucrări la prima probă de Bacalaureat – surse

7 comments
  1. Am fost profesor supraveghetor la BAC, la proba de română. Ni s-a atras atenția la instructaj că TOȚI elevii trebuie să scrie exact ca în model: pe primul rând EXAMENUL NAȚIONAL și pe al doilea rând DE BACALAUREAT. Urmând ca celor care nu respectă această cerință să li se anuleze lucrarea. Am verificat din timp corectitudinea scrierii acestor rânduri, înainte să vină subiectele! Acești elevi au dat și simulări, au trecut și prin Evaluarea națională,… Nu cred că nu li s-a scris pe tablă tot ce conținea prima pagină ca model.

  2. Domnului Ionuț Velescu îi aduc aminte ca trăim în țara în care niște copii nevinovați și stresați au fotografiat subiectele de examen cu mijloace demne de filme de spionaj și au primit rezolvările tot așa.

  3. Hai, nu zau…zeci de elevi fac acelasi lucru gresit si in loc sa faceti acolo sapaturi voi desfiintati comisia de examinare? Am auzit caz in care toti dintr-un liceu au pus o virgula strategic. Profesoara de romana avea olimpici si se temea ca i scade prestigiul. Oare chiar asa, de la mic la mare o intreaga comisie au fost prosti, nepregatiti si rauvoitori? Mai ganditi, ca de-aia aveti cap pe umar. Ce si-au zis loazele: ne merge, bine, nu ne merge, o dam pe scandal si facem pe victimele in presa. Rusine! Nu e un copil, sunt si cate 8 intr-o clasa…zeci in examen. Ce mici nevinovati…hotii striga hotii…

    1. Sunt elev la liceul de care este vorba și vreau să vă spun că perspectiva dvs este cel puțin obtuză. La proba la lb română nu ni s-a atras atenția că pe cele două rânduri sintagma respectivă trebuie încadrată fix în acel fel. Nu s-a menționat absolut deloc acest lucru (cel puțin în sala mea).

      Eu înțeleg că se copiază. Chiar înțeleg. Înțeleg de ce din exterior este mult mai ușor să crezi că a fost un aranjament făcut de elevi pt a-și măslui nota. Dar credeți-mă pe cuvânt că nu e așa. Știu la nivel personal cât s-au pregătit elevii din acest liceu. Ce s-a întâmplat a fost foarte anormal, iar dacă vă gândiți un pic o să vă dați seama că niciun elev nu merita să treacă prin asta.

  4. Toate regulile stupide impuse in timpul sustinerii examenului de bacalaureat adaugă un stres suplimentar pe umerii elevilor! Cum credeți ca pot frauda copiii examenul prin intermediul etichetelor dr pe sticlele de apa. În colegiul în care a susținut fiica mea examenul, copiii si-au dezlipit etichetele de pe sticlele de apa…pentru a nu copia??? nu estd o vetinta absurda??!!!

  5. Rugam si noi ismb ul sa ne spuna cate ceva despre procedura cu descaltatul elevilor la BAC. Ca e interesant ceea ce se intampla prin scoli…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fondul clasei/școlii, interzis dacă banii sunt strânși prin implicarea elevilor sau a personalului din școală, prevede o circulară trimisă de ministrul Educației în ultima zi de școală către toate unitățile de învățământ

Ministrul Educației cere „respectarea strictă” a prevederilor legale privind colectarea fondului clasei sau al școlii, potrivit unei circulare trimise în toate școlile din România, consultată de Edupedu.ro. Informarea nu menționează,…
Vezi articolul