Bugetul Ministerului Educației crește la rectificarea bugetară cu 320 de milioane de lei, anunță ministrul Ligia Deca, după ședința de Guvern în care a fost aprobat actul normativ. Banii primiți vor fi direcționați pentru „asigurarea salariilor pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat”, potrivit oficialului.
Deca mai spune că pentru capitolul „învățământ” au mai fost suplimentate și sumele pentru bursele elevilor, cu 200 de milioane de lei, dar acești bani merg direct în bugetele locale. Încă 34 de milioane de lei sunt prevăzute suplimentar pentru finanțarea școlilor private acreditate.
Reamintim că în proiectul de ordonanță inițial, pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor, rectificarea însemna o tăiere de 80 de milioane de lei pentru bugetul Ministerului Educației.
„Am bucuria să vă anunț că în urma rectificării, bugetul pentru învățământ crește cu 554,35 milioane de lei! Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, prin ordonanță de urgență, a doua rectificare a bugetului de stat pe anul 2022.
În urma acestei decizii, bugetul alocat învățământului crește, în total, cu suma de 554,35 milioane de lei (320 milioane de lei – buget pentru învățământ gestionat de Ministerul Educației, iar 234,35 milioane de lei – sume defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale).
Suplimentarea cu 320 milioane de lei de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației vizează asigurarea salariilor pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.
Sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale vor fi utilizate pentru plata burselor școlare în acest an calendaristic (200,03 milioane de lei), respectiv pentru finanțarea învățământului particular și confesional acreditat, conform legii (34,32 milioane de lei)”, scrie Ligia Deca pe pagina sa de socializare.
Fișa bugetară inițială, din proiectul de rectificare, era următoarea:
La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a oferit fișa bugetară aprobată Guvern:
Articol în curs de actualizare