UPDATE Ligia Deca a dat exemple de creșteri salariale din calculele pe grile trimise inspectoratelor: Pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut. În Ordonanța publicată în Monitorul Oficial același profesor are 5.717 lei / Diferența este dată de gradația angajatului – precizări

16.313 vizualizări
Foto: Gov.ro
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a oferit exemple de creșteri salariale, la finalul şedinţei de guvern de astăzi. Astfel, „pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime în învățământ, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut și salariul minim net în plată va fi de 4.339 lei”.
UPDATE: Ministerul Educației a făcut o serie de precizări pentru interpretarea corectă a grilelor de salarizare din Ordonanța 57, după publicarea articolului în care declarațiile păreau în contradicție cu sumele din actul normativ. Instituția a transmis Edupedu.ro că în anexele din Monitorul Oficial apar doar salariile de bază cu gradația zero, iar ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat un salariu pentru care gradația minimă este 4, de aici și diferența remarcată în articol. Explicațiile integrale, aici.

Știrea inițială:

În Ordonanța publicată în Monitorul Oficial, același profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic II, 15—20 de ani vechime, are 5.717 de lei, coeficient 2,29. În mai 2023, salariul de bază a fost de 4.417 de lei.

În documentul cu calculele pe grile trimis de Ministerul Educației inspectoratelor școlare acești 5.717 de lei sunt pentru o vechime de 0-3 de ani în învățământ și gradație 0. 

Ligia Deca a anunțat că „a pus, încă de ieri, la dispoziția tuturor inspectorilor, tuturor directorilor, inclusiv federațiilor sindicale, calculele pe grile, în așa fel încât să se vadă pentru fiecare funcție, pentru fiecare grad și pentru fiecare gradație de vechime care vor fi creșterile efective”.

Exemplele de creșteri salariale oferite de Ligia Deca la finalul şedinţei de guvern de astăzi:

Reporter: Ne puteți spune și care sunt cele mai mici creșteri salariale minimum, deci, nu media? 

Ligia Deca: Vă dau niște exemple, dacă doriți, de creștere pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, vechime în învățământ de până la 1 an. Salariul de bază crește de la 4.098 lei la 5398 brut, creștere de 31,72%. La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% care înseamnă 307 lei brut. Salariul minim net în plată va fi de 3.308 lei. 

Un alt exemplu, profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime în învățământ, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut, creșterea fiind de 29,41% și aici se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică 535 lei brut. Salariul minim net în plată va fi de 4.339 lei. Dacă adăugăm și sporul de dirigenție, care se acordă la aproximativ 70% dintre cadrele didactice, care înseamnă încă 695 lei brut, în acest caz, salariul net va fi 4.742 lei. 

Pentru didactic auxiliar, bibliotecar gradul 1, peste 25 de ani vechime în învățământ, salariul de bază crește de la 5412 la 7.032 lei brut, creștere de 29,93%. 

Am pus la dispoziție încă de ieri tuturor inspectorilor, tuturor directorilor, inclusiv federațiilor sindicale, calculele pe grile, în așa fel încât să se vadă pentru fiecare funcție, pentru fiecare grad și pentru fiecare gradație de vechime care vor fi creșterile efective.

Citește și
OFICIAL Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial / Grilele cu fiecare salariu de bază pe funcție, vechime și grad didactic, valabile de la 1 iunie 2023
Ligia Deca, de la Guvern: Odată cu suspendarea mișcării de protest toate cadrele didactice și toți elevii se întorc în clase / Marius Budăi, ministrul Muncii: Ceea ce s-a agreat în coaliție a fost pornirea de la salariul mediu brut și acordarea acelor 50% din diferență din 1 ianuarie 2024
BREAKING Greva profesorilor nu se încheie, ci se suspendă, anunță sindicatele, cu o condiție: Adoptarea azi a unei ordonanțe de urgență cu salariul debutantului cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024

16 comments
  1. Și pentru personalul nedidactic ce s-au rezolvat?Că noi nu avem nici un spor,suntem și puțini pt că nu se mai angajează nimeni pe salariul ăla și să facă de toate,nu numai pt funcția lui ?Sa-si facă profesorii și guri și menajul!Sau se urmărește să se externalizeze serviciile de întreținere,la firmele “cuiva”!?Că cu paza s-au început!Mare hoție in tara asta!Rușine!

  2. felicit liderii de sindicat pt ca sau batut, zbatut si pt personalul nedidactic!
    ma retrag din sindicat pt ca nu ma mai reprezinta si nu se merita a fi membru de sindicat. suntem buni doar la semna tabelele lor!.

  3. MINIM e un cuvant pe care onorata doamna ministru nu-l cunoaste. A facut gafe nenumarate, cea mai recenta este ceva O.M. in care spunea ca se “permit” note in plus peste minimul obligatoriu.
    Sper sa nu ajunga pe viitor sa construiasca vreo nava, sigur nava se va scufunda. Deocamdata se poate lauda cu mandrie tradatoare pentru ca invatamantul l-a sabotat cat a putut.
    Astfel de oameni ne conduc !!

  4. D-na Deca, sporul acela de suprasolicitare neuropsihică de 10% din 5398 este egal cu 307? Păi mai este 10% sau aproape un 5% ?

    1. @Dana
      Sporul de stres(neuro) a fost plafonat înainte de greva printr-o dispoziție recentă si in mod suspect nu s-a regăsit in lista de revendicări in greva asta. Există art chiar pe edupedu despre nedreptatea asta:
      https://www.edupedu.ro/sporul-de-solicitare-neuropsihica-pentru-profesori-ramane-plafonat-la-nivelul-din-decembrie-2022-potrivit-legii-chiar-daca-ministerul-educatiei-a-anuntat-ca-toate-componentele-salariului-cresc-dupa
      De văzut dacă in noua lg de salarizare se va repara. Și dacă liderii nu s-au aservit complet regimului politic… Ca deja au pus batista pe țambal fiindca Budă(i) are copil in EN.
      Cat despre tov. ing. Deca, are mari probleme de conectare la realitate.
      Un prof cu peste 20 ani vechime învăț. nu poate avea gradația zero (adica vechime in munca mai mică de 3 ani..), ci gradația 4. Pe asta să o dea ex la aceasta categorie.
      Iar sporurile pe care le tot citeaza nu le iau de toti prof și nici pe viață. Dar ne-a pedepsit soarta cu miniștri sinistri. Vezi și analfabetul Ioan Liviu Pop, zis “genunche”, prof de mate agramat, care l-a spalat de plagiat pe Ponta, fost sindicalist!

  5. Cine nu este mulțumit de salariu este așteptat in mediul privat🙂. Zilele de concediu sunt 21 pe an, programul de lucru de 40 de ore pe săptămână, iar salariul in functie de pregătirea fiecăruia. Sa vorbim si despre sarcini, îndatoriri si obligatii? Pe care daca nu le indeplinesti esti tras la raspundere intr-un fel sau altul?Curaj!

    1. Fără supărare și fără intenția de a crea disensiuni între mediul privat și bugetari, eu propun ca cei din mediul privat, cu salarii mici și responsabilități enorme, să facă un minim efort să între în învățământ, unde-s salarii probabil mult mai mari, relațiile cu copiii și părinții sunt de vis, responsabilități scăzute și numeroase alte privilegii! Poate așa se va stimula concurență în domeniu! Curaj! Vă așteptăm!

  6. Guys in ordonanta suma aia este Gradatia 0 (vezi cap de coloana). Ce a calculat Deca de la santierul naval este gradatia 4. `Suma din ordonanta se inmulteste cu vechimea si da 6947. Este corect ce a spus doamna doctor.

    Ar fi trebuit sa explice, dar unul e absolvent de Spiru si doamna doctor e de la nave. Nu stiu payroll.

  7. De observat insa ca
    6.947 * 0.65 * 0.9 –> destul sub salariul mediu net pe economie. si nu pentru debutant, ci pentru cineva cu vechime.
    ce-a rezolvat greva?

    1. Sr înmulțește cu trei coeficienți supraunitari si se adauga sporul de suprasolocitare,se scad alea ,alea si abia atunci ramane salariul net.
      Si e crestere bunicica.Cei care au si dirig si gradație de merit ,mai urca.

  8. dar altceva decat discutiile despre bani mai puteti publica pe acest site? Ce se intampla cu copiii ce tb sa dea examenele saptamna viitoare? sau ei nu conteaza? Spuneati ca luptati pentru ei, dar vad ca vorbim doar despre bani, bani, bani.

    1. Ce sa se întâmple cu copiii?
      Ce au învățat in ultimii patri ani,aceea le va cere la examen.
      Succes!

  9. 5717 e pentru gradația 0, adică vechime în munca pana intr-un an. Pentru cei cu gradația 5 este 6947. Suma de la gradația 0 se înmulțește succesiv cu 7%, 5%, 5%, 2,5%, 2,5%. și se obține 6947.

  10. pot confirma. nu creste DELOC salariul unui profesor cu peste 25 de ani. deci tot in soapta si cu capul plecat vom spune: lucram in invatamant…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Crăciunul în cancelarie și importanța înțelegerii dintre profesori într-o școală: la liceul din Sinaia, personalul școlar face schimb de mici cadouri în fiecare zi până la vacanță

În fiecare an, de sărbători, profesorii și personalul administrativ din Colegiul “Mihail Cantacuzino” Sinaia fac zilnic un schimb de mici cadouri, în luna decembrie. Toți sunt “îngerași”, unii pentru ceilalți,…
Vezi articolul

Guvernul a respins desființarea Corpului național de experți în management educațional / Concursul pentru directori de școli nu se va putea organiza pe 27 iulie, dacă regulile de examen nu sunt publicate până pe 27 mai

Ordonanța de Urgență adoptată pe 19 mai de Guvernul României, prin care este reglementată echivalarea competențelor la Bacalaureat 2021, nu mai conține articolele prin care ministerul Educației modifica Legea Educației…
Vezi articolul