Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF Iași) este acuzată de organizația Liga Studenților Iași că a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 28 aprilie, că doar studenții vaccinați împotriva Covid-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară, potrivit unui comunicat al organizației Liga Studenților Iași. „Nu există o asemenea decizie”, potrivit instituției.
„Decizia a fost luată de pe 28 aprilie, dar hotărârea nu a fost publicată încă pe site-ul instituției”, scriu în comunicat cei de la LS Iași. Aceștia precizează că „din informațiile pe care le deținem, conducerea UMF Iași intenționează să o publice abia la începutul sesiunii de examene pentru a putea împiedica atacarea hotărârii în instanță în timp util. Actele administrative produc efecte abia de la comunicarea lor”.
Contactată de Edupedu.ro, purtătoarea de cuvânt a UMF Iași, Ivona Burduja, a declarat că „s-au purtat discuții și se poartă încă discuții despre oportunitatea unei decizii de acest fel, dar la momentul actual nu există nicio decizie de acest fel luată de conducerea Universității”.
Potrivit informațiilor oferite de reprezentanta instituției, discuțiile s-ar fi aprins de la faptul că la dezbaterile pe această măsură au participat și reprezentanții studenților, care și-au anunțat mai departe colegii, dar că decizia nu există.
În comunicatul lor, cei de la LS Iași susțin că „peste 2.000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura, iar în aceste condiții „Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu studenții mediciniști și avertizează UMF Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcări ale legislației în vigoare”.
LS Iași reclamă o nedreptate prin această măsură și vorbește despre un „discurs al urii” față de cei nevaccinați: „Studenții care nu s-au vaccinat ar fi obligați să scoată din buzunarul propriu între 1200 și 1500 de lei pentru testele PCR necesare participării la fiecare examen, măsură care încalcă principiul constituțional al gratuității învățământului în cazul studenților școlarizați pe locuri bugetate și o condiție extra-contractuală pentru cei aflați la taxă. De asemenea, la nivelul comunității academice din UMF, și nu numai, există un real dispreț și chiar un discurs al urii față de cei care amână vaccinarea sau refuză să se vaccineze, fie din motive medicale – sarcină, alăptare, boli autoimune sau tratamente cu imunosupresoare, alergii severe sau diverse afecțiuni medicale – ori ca urmare a propriei decizii, în baza drepturilor recunoscute pacienților de legislația în vigoare. Se fac inclusiv presiuni directe sau indirecte asupra studenților, din partea unor cadre didactice, în sensul că notarea la examene va fi condiționată de opțiunea lor cu privire la vaccinare. Astfel de atitudini creează falii uriașe în societate și nu își au locul într-o societate liberală, democratică”, precizează organizația.
Reprezentanții studenților amenință cu instanța și îl critică pe ministrul Educației: „Totodată, Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă lipsa de implicare a organizațiilor studențești din UMF Iași și de empatie față de nevoile și problemele reale ale studenților și critică afirmațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a declarat săptămâna trecută că susține ideea ca studenții nevaccinați să se poată întoarce la cursuri doar dacă poartă combinezoane de protecție și că sunt șanse ca aceștia să nu mai poată fi cazați în căminele universităților, situații care dincolo de ridicolul lor, discriminează în mod grav studenții. Organizația va ataca în instanță orice hotărâri care vor crea discriminare în rândul studenților și vor bloca accesul acestora la educație”.
„În perioada 5-9 mai, adică în plină vacanță de Paști, conducerea universității a distribuit un formular on-line pentru a se consulta cu studenții cu privire la decizia luată. Văzând că rezultatele chestionarului nu merg în direcția urmărită de către conducerea executivă, după 2992 de răspunsuri primite completarea acestuia a fost oprită. Oficial, reprezentanții studenților au anunțat că doar 27% din numărul de studenți ai UMF Iași nu sunt de acord cu măsurile impuse și că, neexistând un „cvorum” de 50%+1 din numărul total de studenți ai UMF, decizia rămâne în picioare.
Numărul total de studenți ai UMF Iași este de circa 8900-9300, universitatea refuzând să comunice numărul exact de studenți. Asta înseamnă că circa între 80 și 84% dintre cei care au completat chestionarul nu sunt de acord cu măsura impusă de conducerea universității.
Ulterior, ca urmare a demersurilor realizate de către studenți, rectorul UMF Iași a declarat că se ia în calcul posibilitatea ca testele PCR să fie realizate și decontate prin intermediul Centrului Avansat de Cercetare – Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX), fără însă să ofere o garanție clară. În interiorul universității se speculează ideea că măsura a fost impusă, de fapt, pentru a determina artificial o creștere a numărului de teste și pentru a atrage fonduri în CEMEX sau pentru a crește profitul anumitor centre de testare unde sunt asociate persoane cu funcții didactice în UMF Iași. Totalul costurilor pentru jumătate dintre studenții UMF Iași se ridică la circa 6,7 milioane de lei”, potrivit LS Iași.
Sursă foto: news.umfiasi.ro
18 comments
Sunt parinte si sunt total nemultumita si de cartea care se face iar acum cu conditionarea intrarii in sesiune si la anul urmator la camin este o incalcare flagranta care nu poate fi lasata asa. Acesti copii ar trebui sa ia atitudine, sa nu le fie frica de nimic ca si asa profesorii de la toate nivelele in acest an au luat salarii degaba. Unii muncitori din putinele fabrici care mai sunt au fost zi de zi la munca pe minim pe economie….. si nu au patit nimic.
Mulțumim tuturor colegilor care s-au implicat, ANOSR, LS IAȘI. Rușine UMF IAȘI pentru măsurile nefondate, abuzive, pe care doriți să le luați și pentru că vreți să fiți mai presus de lege!
Discriminare!
Sa faca testarea gratuita si atunci poti sa obligi, pana atunci doar presiuni aberante.
Vaccinarea este opțională, nu obligatorie.Această decizie ar fi complet ilegală.
De ce ne conditioneaza cu un vaccin care numai vaccin nu este? Vaccinatii dau mai departe virusul, deci cu ce protejeaza ei mai mult decat ceilalti? E alegerea fiecaruia ce face cu viata si sanatatea lui. Bine ca eutanasierea e legala, dar daca nu vreo sa te vaccinezi esti un paria. Rusine sa fie guvernantilor, rectorilor, si tuturor care ati semanat numai ura si minciuna!
E foarte important că studenții de la UMF au luat atitudine împotriva unor măsuri disproporționate și NU au lăsat să se creeze un precedent. Constrângerile care se fac acum în mediul privat și în mediul academic vor fi făcute curând în mediul pre-universitar: condiționarea întoarcerii la școală a copiilor vaccinați, uneori chiar împotriva dorinței părinților de a-i supune unor vaccinuri încă incomplet studiate.
Nu este corect sa se condiționeze, deoarece vaccinul nu e obligatoriu, este alegerea fiecăruia, mai ales ca vaccinatii pot transmite virusul in continuare
Pana acum de ce nu li s a condiționat deloc participarea la cursuri și examene? E ceva dubios
Ceva e ciudat
De ce nu se respecta libertatea de alegere a fiecaruia? Actul medical e unul care presupune acceptul, consimtamantul! (Macar pentru persoanele constiente).
Eu cred ca ar trebui sa se ia atitudine in instanța pentru asemenea abateri îngrădind drepturi esențiale! Nu poți sa condiționezi un examen de un vaccin sau un test pentru ca aceste acțiuni tin moralitate, de drepturile cu caracter personal care ar trebui respectate din punct de vedere al pacientului intr-o cauza madicala. Dacă eu nu merg la examen din cauza ca nu vaccinez voi fi văzut ca fiind împotriva vaccinului ceea ce este discriminare și nu mai dispun de confidențialitate!
E complet ilegală o astfel de decizie (un fel de stat în stat). Vaccinul este voluntar, asumat și punct. Și UMF nu e singura instituție în care se încearcă asta. Cred că acești copii au văzut că există un sâmbure de minciună la mijloc. Nici nu mai contează dacă ești vaccinat sau nevaccinat, trebuie să ai grijă ca drepturile tale ca cetățean și ca om să fie respectate.
Indiferent dacă scopul unui act pe care ți-l recomandă statul este bun, în virtutea democrației ai dreptul să alegi pentru tine și pentru sănătatea ta. Dacă azi statul te obligă să injectezi o substanță în corp cu un scop bun și nobil; află că mâine te va putea obliga să îți injectezi otravă de șoareci.
Stiati ca la UMF Iasi in sesiunea de iarna studentii care se vaccinau primeau note mari, iar ceilalti 5 sau picati? Stiati ca la UMF Iasi se conditioneaza la medicina intrarea in spital la bolnavi cu vaccinul? Numai ca surpriza…. studentii s au vaccinat, dar sunt primit numai pe holul spitalului, si reazama peretii. Plus ca vaccinul cata vreme e experimental nu poate fi impus!!!! Testele PCR la ce ajuta in sesiune????? Tot anul s a mers fizic la activitati practice si nu s a intamplat njmic, studentii si profesorii respecta normele de igiena si totul e bine!!!! Nici unii profesori nu sunt de acord cu deciziile luate de Cons de Administratie, dar se tem si tac. Si tot ce scrie in articol e ADEVAR! ABSOLUT!
UMF Iași de această dată nu își încalcă doar Carta și propriile regulamente, ci încalcă flagrant Constituția României și legislația în vigoare. Mă bucură nespus sprijinul pe care studenții l-au găsit în Statutul Studentului, pentru adoptarea căruia, alături de colegii din ANOSR și LS IAȘI, am făcut demersuri enorme la nivel național și respectiv, ulterior, local!
Mi se par niste măsuri extrem de aberante. Semestrul trecut, în campusul Tudor din Iași s-au înregistrat doar 7 cazuri de covid cu forme foarte ușoare și asta fără atâtea vaccinuri disponibile. Nu înțeleg care e logica din spatele purtării de combinezoane la cursuri când este suficientă doar masca. Mai mult, un student cu media 5 dar vaccinat va avea prioritate la cazare fata de unul cu media 9-10 dar nevaccinat? Aici ar trebui ca organizațiile studențești sa intervină imediat. Astfel de abuzuri nu trebuiesc tolerate
Prioritatea la cazarea în cămine nu a fost dată nici acum zeci de ani de un rezultat foarte bun și nici acum de vaccinare, ci…de părinții- cadre didactice. 😉
Când te cazezi cu alții în aceeași cameră de câțiva mp și cu paturi suprapuse, găsesc că este de bun simț să te vaccinezi, dacă nu ai contraindicații ce se pot dovedi prin istoricul medical, nu din motive de…conspirații. Dacă “le ai” cu așa ceva, mai bine îți găsești (nevaccinat) o chirie, că poate colegul de cameră (necunoscut, din cămin) este un asasin plătit de către elita mondială pentru a reduce populația educată și nu un om de bună-credință. 🙂
Toți angajații să fie vaccinați și apoi treceți la studenți.
Dar profesorii, asistenții, personalul nedidactic etc sunt vaccinați, au avut toți covid sau au toți test?