Liga Studenților Iași acuză că Ministerul Educației “îl apără” pe Codruț Olaru, al cărui titlu de doctor a fost retras pentru “plagiat grosier”. Organizația îi cere ministrului Cîmpeanu să explice de ce CNATDCU tergiversează decizii în cazul mai multor “gulere albe”

369 de vizualizări
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos – Octav Ganea
Liga Studenților Iași susține, într-un comunicat emis luni, că Ministerul Educației “îl apără pe plagiatorul Codruț Olaru prin amânarea unui aviz al Direcției Juridice” și cere instituției să emită acel aviz. Organizația studențească acuză ministerul de “acoperirea cazurilor de plagiat” în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcții înalte de conducere analizate de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Liga afirmă că “miza amânării este crearea unui precedent periculos care să arunce în aer întreaga luptă împotriva plagiatorilor cu funcții și grade înalte și a fabricilor de diplome, persoanele direct interesate fiind atât membrii Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), fondată de Gabriel Oprea, diverse persoane cu funcții în academiile militare care doresc să își protejeze astfel titlurile de doctor, cât și ministrul Sorin Cîmpeanu, membru ASSN și secretarul de stat Gigel Paraschiv, fost prorector al Universității Politehnica, condusă de Mihnea Costoiu, apropiat de ASSN.”

În același comunicat, organizația ieșeană îi cere ministrului Cîmpeanu “să verifice și să explice public motivul pentru care CNATDCU tergiversează chiar ani de zile luarea unei decizii în cazurile în care sunt implicate „gulere albe”: Bogdan Licu (5 ani) – procuror general adjunct, Robert Negoiță (5 ani) – primar fost deputat și primar PSD, Mihai Tudose (4 ani) – fost prim-ministru și actual europarlamentar PSD, Lucian Netejoru (3 ani) – șeful Inspecției Judiciare, Gabriel Vlase (2 ani) – directorul Serviciului Român de Informații Externe (SIE)”.

Procurorul Codruț Olaru, unul dintre membrii cei mai influenți ai CSM, rămâne fără titlul de doctor în drept, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în luna mai, că teza acestuia este plagiată „grosier”, a relatat atunci PressOne.ro. 

Olaru și-a susținut public doctoratul în 2013, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub coordonarea lui Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției în guvernele PSD.

El a declarat tot atunci pentru G4Media.ro că a inițiat două acțiuni judecătorești legate de funcționarea CNATDCU și că nu primise decizia de retragere a titlului de doctor.

Citește mai mult despre decizia din luna mai: Titlul de doctor al procurorului Codruț Olaru, retras de CNATDCU pentru „plagiat grosier” – PressOne / Olaru: Ar fi descalificant pentru Consiliu ca, după o verificare de 28 luni în urma căreia mi-a fost emisă o decizie de neplagiat, să emită un verdict contrar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SNSPA nu va intra în grevă: “Revendicările sindicatelor din învățământ trebuie să fie tratate cu seriozitate, dar nu prin grevă se rezolvă problemele semnalate”, spune rectorul instituției, Remus Pricopie

“Revendicările sindicatelor din învățământ trebuie să fie tratate cu seriozitate, dar nu prin grevă se rezolvă problemele semnalate. SNSPA nu va intra în grevă, toate activitățile didactice se vor desfășura…
Vezi articolul
Concursul de directori la București

Sorin Decă a fost numit din nou secretar general adjunct al Ministerului Educației, la cererea ministrului Ligia Deca, după ce ocupase prin concurs șefia Direcției România educată tot din această poziție

Sorin Decă a fost numit secretarul general adjunct al Ministerului Educației, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Inițial, Decă nu a mai fost secretarul general adjunct al Ministerului încă…
Vezi articolul

Ultima zi în care elevii rromi și cei cu cerințe educaționale speciale pot completa fișele de opțiuni pentru admiterea la liceu 2023 / Repartizarea pe locurile distinct alocate acestora se face pe 13 iulie

În zilele de 10 și 11 iulie, elevii rromi și cei cu cerințe educaționale speciale (CES) pot completa fișele de opțiuni pentru admiterea la liceu 2023, conform calendarului oficial. Repartizarea…
Vezi articolul

Conducerea Liceului Mircea Vulcănescu din București a schimbat astăzi titulatura școlii în „Liceul Economic nr. 1”, prin eliminarea numelui lui Vulcănescu, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război

Conducerea Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” din București a schimbat astăzi, 5 aprilie 2023, numele instituției de învățământ în „Liceul Economic nr. 1”. Consiliul de Administrație al școlii a eliminat astfel…
Vezi articolul