Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța se opune ferm față de posibila desființare a Universității Maritime din Constanța și participarea la formarea unei noi universități tehnice naționale

Universitatea Maritimă din Constanța / Foto: Cmu-edu.eu

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța (LSUMC) se poziționează ferm împotriva desființării Universității Maritime din Constanța și a participării la formarea unei noi universități tehnice naționale, sub orice formă s-ar manifesta, scrie într-un comunicat de presă. Mai multe publicații constănțene au scris despre faptul că Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) poartă discuții pentru o posibilă fuziune cu Universitatea Politehnica din București (UPB). 

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța (LSUMC) declară că se poziționează ferm împotriva desființării Universității Maritime din Constanța și a participării la formarea unei noi universități tehnice naționale, “sub orice formă s-ar manifesta”, se arată în comunicatul de presă primit de EduPedu.ro.

”Considerăm că deși reprezentăm studenții dintr-o universitate mică, ca număr de studenți, părerea noastră contează. Din păcate, nu am fost consultați în privința acestei idei și am fost puși în situația de a afla din presă despre planurile de creare a unei noi universități. 

Aparent, sunt toate șansele ca inclusiv la acest referendum organizat peste câteva săptămâni părerea noastră să nu conteze, deși noi suntem beneficiarii direcți ai activității didactice și de cercetare a universității. Mi se pare inadmisibil că se ia totuși în considerare această idee, ce vine la pachet cu pierderea identității, a istoriei, a tradiției, a vocii, a vizibilității și a tot ceea ce reprezintă Universitatea Maritimă din Constanța în plan local și național.

Sunt foarte multe lucruri de luat în calcul pentru luarea unei decizii în acest sens și suntem siguri că după diverse consultări și discuții rezultatul va fi cel așteptat și dorit de noi.

Ne bucurăm să vedem alumni ai organizației care iau poziții publice pe acest subiect, suntem siguri de susținerea lor și vom face tot ce ne stă în putere pentru a păstra Universitatea Maritimă din Constanța în forma în care se află ea astăzi. Dacă este nevoie, repetăm 6 februarie 1990” – a declarat Andrei-Ștefan Cațăr, președintele LSUMC, scrie în comunicatul citat.

Informații de context

Negocierile dintre Universitatea Maritimă din Constanța și Universitatea Politehnică din București au fost anunțate marți de Constanța.info, care îl cita pe Cornel Panait, președintele Senatului UMC. Acesta afirma că “este o idee deocamdată”, ce urma să fie supusă unui referendum în cadrul instituției. Același reprezentant al instituției constănțene menționa că o fuziune cu “Politehnica din București, Universitatea din Pitești și eventual încă două universități” să rezulte într-o “Universitate Națională de Științe și Tehnică Politehnica”.

Despre aceste contacte au scris, miercuri, și alte publicații locale. Focus Press preciza că, în cursul zilei, a avut loc o întâlnire a cadrelor didactice din cadrul UMC, având la dispoziție aproximativ 30 de zile pentru a lua o decizie. Și această publicație menționează, citându-l pe președintele Senatului UMC, Cornel Panait, că o “Universitate Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnica” se va forma cu sau fără implicarea UMC.

Contactat joi, rectorul Politehnicii, Mihnea Costoiu, a confirmat doar că există discuții “cu multiple universități”. El a spus că nu poate face declarații despre instituții individuale și nici să comenteze, la întrebarea Edupedu.ro, ce anume înseamnă o “universitate națională” ce ar rezulta din fuziunea mai multor universități.

În urmă cu o lună, Edupedu.ro a scris despre negocierile dintre UPB și Universitatea din Pitești (UPIT), rectorul universității bucureștene precizând și atunci doar că “există discuții cu mai multe universități”.

Exit mobile version