Liga Studenților din Iași critică decizia premierului Ciolacu de a limita transportul studenților: Mulți tineri ar fi privați de această facilitate întrucât nu au o gară feroviară în localitatea de domiciliu

305 vizualizări
Foto: © Adrea | Dreamstime.com
Liga Studenților din Iași critică decizia Guvernului Ciolacu de a limita transportul studenților, așa cum prevede proiectul de ordonanță al Ministerului de Finanțe. „Mulți tineri ar fi privați de această facilitate întrucât nu au o gară feroviară în localitatea de domiciliu”, spune Liga Studenților din Iași, într-un comunicat de presă.

Liga Studenților din Iași semnalează faptul că „mulți tineri ar fi privați de această facilitate (n. red gratuitatea pe transportul cu trenul), întrucât nu au o gară feroviară în localitatea de domiciliu”” potrivit comunicatului de presă.

Propunerea de ordonanță de urgență (OUG) „trenuleț”, care a fost discutată în Guvern luni, 30 decembrie, limitează reducerea de 90% la rutele dintre localitatea de domiciliu și universitate, eliminând gratuitatea pentru studenții orfani și cei din centrele de plasament.

  • Între timp, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență „trenuleț”, dar încă nu a fost făcută publică forma adoptată. Premierul Marcel Ciolacu a prezentat la finalul ședinței de Guvern câteva modificări generale din document, dar nu a făcut nici o referire la domeniul educației.

Limitarea călătoriilor cu trenul doar spre localitatea de studiu este complet absurdă, având în vedere atât necesitățile diverse de deplasare ale studenților în alte localități strâns legate de viața academică (cercetare, conferințe, concursuri etc.), cât și faptul că mulți tineri ar fi privați de această facilitate întrucât nu au o gară feroviară în localitatea de domiciliu. Pentru a fi constituționale, facilitățile la transportul feroviar ar trebui să fie egale pentru toți studenții și să nu fie condiționate geografic.

În iulie 2019 Liga Studenților (LS IAȘI) a publicat o analiză prin care a arătat că există facilităţi similare (reducere sau gratuitate) în toate statele Uniunii Europene şi în alte state ale continentului. Nicăieri nu există vreo limitare a beneficiilor la un număr fix de călătorii sau în funcţie de performanţele academice ale studenţilor, iar în țările care au reduceri de sub 75% există sisteme eficiente de burse și de măsuri de sprijin social pentru studenți, reducerile pentru transport feroviar nefiind o necesitate”, mai scrie în comunicatul de presă.

Pe de altă parte, Liga Studenților din Iași mai spune că eliminarea beneficiilor la transportul feroviar pentru studenți, a fost „anunțată din nou ca soluție pentru problemele bugetare”, dar „în realitate, impactul bugetar al gratuității pe cale ferată pentru studenți este foarte redus”.

„În realitate, impactul bugetar al gratuității pe cale ferată pentru studenți este foarte redus, fiind de circa 0,0113% din PIB în 2024. Din datele obținute de Liga Studenților (LS IAȘI) de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în anul 2020 s-au cheltuit în medie 16,7 milioane de lei pe lună pentru transportul studenților”, spune Liga Studenților din Iași.

Informații de context

Ministrul Educației, Daniel David, spune că „studenții, într-un fel, pe bună dreptate, sunt nemulțumiți”, în privința transportului, dar subliniază că „în prima variantă (n. red a proiectului de ordonanță) lucrurile au arătat și mai rău, însă a fost o deschidere a Guvernului să înțeleagă problemele studențești încă până în acest moment, nu la nivelul pe care și l-ar dori studenții”, a spus ministrul de Digi 24, într-o declarație cu o zi înainte de aprobarea ordonanței. Daniel David face referire la faptul că în prima variantă a proiectului de OUG reducerea tarifului pentru transportul local și metrou fusese propusă la 50%.

Problema legată de transportul studenților este semnalată și de Alianța Națională a Organzațiilor Studențești. Ajuns la Guvern luni dimineață, înainte de adoptarea ordonanței de urgență trenuleț, președintele ANOSR, Sergiu Covaci a spus despre limitarea reducerilor la transport din OUG „trenuleț”: Am transmis că discuțiile ar trebui să aibă loc pentru anul universitar următor.

O petiție online lansată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pentru păstrarea reducerilor la transportul feroviar oriunde în țară a fost semnată de 30.000 de studenți. Inițiativa vine ca reacție la proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025 propus de Guvern, care prevede limitarea reducerii generale de 90% pentru transportul feroviar la rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care studenții studiază.

ANOSR a criticat dur această propunere, subliniind că „după revoluția din 1989 și până în prezent, dreptul studenților de a circula cu transportul intern feroviar nu a fost niciodată limitat doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care aceștia studiau. Facilitatea s-a acordat permanent studenților, indiferent de modificările legislative care au survenit actelor normative relevante pentru domeniul de învățământ, astfel că o modificare începând cu anul viitor ar reprezenta un regres nemaiîntâlnit la nivelul statului român până în prezent”. Petiția online poate fi semnată aici.

Federația atrage atenția că eliminarea acestor reduceri ar afecta grav mobilitatea studenților și accesul lor la oportunități educaționale, culturale sau profesionale din alte localități. „Introducerea unei astfel de limitări reduce semnificativ mobilitatea studenților, atât pentru participarea la schimburi de experiență, cât și pentru participarea la diverse manifestări artistice, culturale, sportive sau științifice, organizate în diferite centre universitare”, a explicat ANOSR.

Foto: © Adrea | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Daniel David, ministrul Educației: Studenții, într-un fel, pe bună dreptate, sunt nemulțumiți, fiindcă au avut niște drepturi pe care le pierd, în zona transportului. Se poate discuta / A fost o deschidere a Guvernului să înțeleagă problemele studențești, nu la nivelul pe care și l-ar dori studenții
Petiție online semnată de 30.000 de tineri pentru păstrarea reducerilor la transport oriunde în țară. ANOSR: După revoluția din 1989, dreptul studenților de a circula cu trenul nu a fost niciodată limitat între casă și centrul universitar
Alianța Organizațiilor Studențești solicită Guvernului să renunțe la limitarea reducerilor pentru transportul studenților, din proiectul de ordonanță „trenuleț”: „Un regres nemaiîntâlnit din 1989 până în prezent” / Petiție online
Urmează stația Piața Victoriei”. Uniunea Studenților din România anunță protest luni față de OUG „trenuleț”, la sediul Guvernului: Studenții refuză să fie sacrificați!
Guvernul Ciolacu vrea să limiteze transportul cu reducere pentru studenți cu trenul doar la ruta domiciliu-facultate, iar reducerile la autobuz și metrou să fie doar pentru orașul în care învață studentul – proiect
Protest al organizațiilor studențești față de intenția Guvernului de a elimina o parte din reducerea la transportul local și metrou, precum și de a aplica reducerile pentru tren doar la rutele între domiciliu și facultate

4 comments
  1. da, frate, corect! 16,7 milioane de lei pe lună este absolut peanuts! am ceasuri mai scumpe de atât! Lăsați studenții să meargă pe gratis la “cercetare, conferințe, concursuri, schimburi de experiență, cât și pentru participarea la diverse manifestări artistice, culturale, sportive sau științifice, organizate în diferite centre universitare”, unde dorm pe stradă și mănâncă covrigi de Buzău trimiși de la Buzău de domnul Ciolacu, ca să aibă impact zero asupra bugetului lor personal.
    și cine a citit in articolul lui Pălărie că elevii primesc masa calda de 15 lei pe lună (dar nici pe ăia nu prea ii primesc), să nu facă nicio comparație în gând, oricum Pălărie e de la USR și cum să te cheme, frate, Pălărie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, care a validat amnistierea plagiatorilor prin proiectele de legi ale educației, către elevi și profesori: Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus prin Proiectul ”România educată” necesită așezarea învățământului românesc pe principii noi

„Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus prin Proiectul ”România educată” necesită așezarea învățământului românesc pe principii noi care să asigure accesul la educație de calitate și să valorifice potențialul…
Vezi articolul

Anul școlar nu trebuie înghețat, examenele școlare nu trebuie amânate și numărul minim de note trebuie anulat – măsurile propuse de Consiliul Național al Elevilor pentru recuperarea cursurilor suspendate de coronavirus

Consiliul Național al Elevilor propune 5 măsuri de recuperare a cursurilor suspendate din cauza crizei provocate de Coronavirus, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Reprezentanții elevilor susțin că anul școlar…
Vezi articolul

DOCUMENT Apel pentru 63 de comisii naționale de specialitate, care dau aviz pentru programele școlare și pentru cele de examene. Ministerul Educației cere inspectoratelor să propună cadre didactice până pe 25 octombrie

Ministerul Educației solicită, printr-o adresă trimisă Inspectoratelor Școlare, să propună cadre didactice care să devină membri în 63 de comisii naționale de specialitate (CNS). Aceste comisii sunt organizate pe discipline,…
Vezi articolul