Liderul sindical Simion Hăncescu: Salariile din Educaţie vor creşte. Ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor, dacă e să ne gândim la grila pe care noi am propus-o

22.612 vizualizări
Simion Hăncescu / Foto: Simion Mechno – Agerpres Foto
Salariile din Educaţie vor creşte de anul viitor, dar procentul urmează să fie stabilit în urma negocierilor purtate cu partea guvernamentală. Dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, conform Agerpres.

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au avut, vineri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Alături de liderul FSLI, a fost prezent şi Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”.

Discuțiile au vizat majorările salariale ale personalului din învățământ care trebuie aplicate de la 1 ianuarie 2024, potrivit OUG 57/2023 date de executiv în urma grevei generale fără precedent din educație, din mai-iunie 2023.

“Deci să urmează să mai facă nişte calcule. Noi ştim că avem de atins un ţel. Deci, dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor. (…) Se vor găsi bani şi pentru profesori, pentru salariaţii din învăţământ. Ca să fie lucrurile foarte clare, nu ne permitem să lansăm acum procente pentru că s-ar putea să-i derutăm pe oameni şi nu e bine”, a declarat Simion Hăncescu, fiind întrebat dacă salariile profesorilor vor creşte de la 1 ianuarie 2024.

El a explicat că procentul pe care l-a avansat poate reprezenta 50% din diferenţa de majorare promisă, întrebat dacă sindicaliştii vor accepta un procent mai mic.

“N-are nicio legătură una cu alta. Păi, foarte simplu, 50% din diferenţă poate să însemne 20% mărire, de exemplu. Deocamdată nu este grila tranşată la nivel de lege a salarizării”, a afirmat Hăncescu.

Liderul Federaţiei “Spiru Haret”, Marius Nistor, a precizat că majorarea salarială avută în vedere trebuie să ia în calcul toate categoriile de personal din învăţământ.

“Deci, când vorbim de o majorare salarială, vorbim de toate categoriile de personal. Adică vorbim şi de director, vorbim şi de personal de execuţie şi de personal nedidactic. Deci, în termenii aceştia trebuie să discutăm. Trebuie să crească salariile tuturor angajaţilor din învăţământ şi din învăţământul preuniversitar şi universitar”, a afirmat Nistor.

Informații de context despre creșterea salariilor din Educație

Întâlnirea de astăzi, 24 noiembrie 2023, de la Guvern are loc în contextul în care legea salarizării bugetarilor nu va fi gata la 1 ianuarie, potrivit declarațiilor premierului. Marcel Ciolacu afirmat în urmă cu o zi, într-un interviu la Europa FM, că legea salarizării s-ar putea realiza abia în anul 2025, și că până la legea salarizării să acoperim cât mai mult din acest 50%.

Premierul Marcel Ciolacu le-a promis profesorilor public, când a preluat rotativa: “Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii de performanță”, spunea atunci.  

La rândul său, Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern din octombrie, cu sindicatele din Educație a spus că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor“.


22 comments
  1. Sunt școli unde elevi de clasa a VIII-a nu știu să citească sau să socotească , sunt foarte multe proiecte europene derulate in educație ,A doua șansă, Merităm să invățăm , etc, foarte multe proiecte pe formări profesionale, însă din toate aceste proiecte ,unde banii sunt cu nemiluita , nu reiese progresul sau succesul scolar.
    Toate activitațile făcute doar formal, poze și atât, nimic mai mult.
    Învățatorii si profesorii din ciclul gimnazial au o zi liberă din 5, deci lucrează 4 ore pe zi . În ziua liberă au engleză, sport, religie, ed.pt sanatate .

  2. Sa mai și predați…la clase domnilor profesori
    pt știți numai sa cereți…iar cei care suferă sunt elevii
    Daca vi le a mărit asta vara …ce s a schimbat .Nimic. Exact ca la medici
    Meditații…faceți la greu…Rușine sa va fie .
    O EDUCATOARE ARE SALARIU …5000 DE LEI

    1. Unde? O fi o o mărire secretă de n-au aflat profesorii de ea.

      Georgeto mai bine taci dacă nu știi și nu înțelegi în loc să comentezi aiurea.

  3. Daca studiile nu sint pt domeniul in care lucrezi ,ce te faci ca am studii de fochist ssm etc ,etc si nu am nici un spor ,toata iarna 10 ,11 ore pe zi,100m ster de manevrat vechime 40 ani si salar minim pe economie muncitor 1 si noi angajati ca soferi si ingrijitori 0 vechime chiul cit incape favorizati de directorasi numiti doar ca au o culoare politica au acelasi venit si nimeni nu face un control.

    1. Iesi de aici ca minti de rupi. La ora 13 fochistul nostru rupe usa. Am vazut salariul lui si are cu 200 lei mai putin decat am eu cu 17 ani vechime ca profesor. Penibil. Din ziua respectiva m-am hotarat sa nu mai fac nimic pentru scoala in plus decat fisa postului. Mi-a fost sila.

  4. “Specialii” si-au obtinut (fara greva si fara efort) pastrarea pana in 2062 (🙄🤔😶), dar si marirea (cu inflatia!!?) a pensiilor lor speciale (de 14.000-75.000lei) cumulate cu salariile lor la fel de …speciale.
    Profesorii vor obtine, in acelasi interval de timp, un adaos, la salariile lor de 3.000-6.000 lei, de 40-200 lei pe an, fara vreo raportare la inflatie.

    Intre timp taxele cresc pt a putea sustine “specialii”

  5. Va trebui sa măriți salariile de la 01 01 24 și pt nedidactic, totdeauna dascălii au avut și au prioritate și e foarte bine, dar fără nedidactic, clar nu ar putea funcționa didacticul.

  6. Da. E limpede. E posibil să avem 20% anul viitor care tine până în decembrie 2024. În concluzie, e posibil să obținem acest procent în vreo 5 tranșe de cate 4%. BRAVO! Fraierii fac grevă și inteligenții câștigă! Din păcate trebuie să renunț la calitatea de membru de sindicat.

  7. Oare sindicatele când își vor aduce aminte că, noi nedidacticul nu am fost aduși pe grila din 2022,așa cum prevede noua lege, dar totuși ei se zbat pe grila din 2024.Rusiiiiine

  8. Și personalul auxiliar care în lege are statut de didactic și la plata de nedidactic? Sporul neuropsihic îl primește tot didacticul, dar, oare noi, auxiliarul nu suntem în stres? 8 ore/ zi, lucram și în concedii…week-end-uri…zile libere. Prin biroul nostru trec toate situațiile…toate categoriile de oameni….

  9. eu ințeleg că profesorii au prioritate dar eu cred ca și cei nedidacti ar trebui luați in considerare ,deoarece ce s ar intimpla daca nu ar fi femei de serviciu ,instalatorii ,păcat ca se plateste sindicat daca ei doar de profesorii le pasă ,ar trebui sa mai măreasca și banii de hrană,cind valoarea bonului ajunge 40 lei ,iar noi avem doar 17 lei pe zi

    1. Din cauza asta nu au mai dat bonuri.
      De ce norma de hrana este plafonata la 17 lei pe zi cand nu mai avem acelasi preturi la mancare?

    2. indemnizatia de hrana a fost facuta in 2014 raportata la salariul minim dar nu cu marire automata odata cu cresterea acestuia , cum ar fi trebuit ci cu actualizare cand vor ei …

    1. Pe mediatorul școlar ( didactic auxiliar) cu studii superioare dar care este plătit ca un mediator școlar cu studii medii , doar pentru faptul ca a absolvit o facultate înainte de a fi angajat , îl reprezintă sindicatul?
      Vi se pare normal sa fie încadrat la didactic auxiliar cu studii medii deși are studii superioare?
      Este oare normal să i se spună ca dacă dorește sa fie încadrat cu studii superioare sa mai facă o facultate?

      1. Hai, lasa lacrimogenele! Majoritatea sunteti angajati pe pila primarului, directorului etc. V-a pus sa faceti ” la Spiru” o facultate ca sa fie ca asa cerea postul si mai aveti pretentii sa fiti platiti ca mine care mi-am rupt ani coatele prin facultate si examene in timpul si dupa … Cat tupeu!!! Mediatorii, contabilii, femeile de serviciu, niciunul nu ati facut greva, dar cereti drepturi cat noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Excursii școlare cu bani de la Fondul de Mediu, în „Săptămâna verde”, din octombrie. Școlile se pot înscrie până în septembrie și primesc cheltuielile pentru cazare, transport, mese și bilete / Care sunt condițiile, ce activități mai pot pune profesorii pe listă și cum arată formularele inițiale și de raportare 

Școlile pot solicita bani pentru activitățile din cadrul Programului „Săptămâna verde”, pentru anii 2024 și 2025, finanțate din Fondul pentru mediu, până în septembrie 2024, conform unui ordin de ministru…
Vezi articolul
Abandon şcolar

Antoneta Bolchiș, secretar de stat la Ministerul Educației: Copiii care au o conduită școlară deviantă au nevoie să se simtă valorizați, să simtă că fiecare este suficient de bun, indiferent de notă

„Copiii care manifestă o conduită școlară deviantă au nevoie să se simtă acceptați necondiționat, valorizați, să simtă că, indiferent de notă, fiecare dintre ei este suficient de bun”, a declarat…
Vezi articolul

Ce se întâmplă când un profesor are o suspiciune că un elev se droghează? Ligia Deca: Profesorul merge la conducerea școlii, care contactează familia, are loc o discuție, inclusiv cu consilierul școlar și se agreează măsuri

„Avem deja o procedură privind prevenția și adresarea consumului de substanțe interzise, cine, ce face, ce trebuie să facă directorul, profesorul, cum interacționează cu Direcția de protecție a copilului, cu…
Vezi articolul