Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Edupedu.ro că „legat de salarizare, nu avem nicio promisiune pentru 2025”. Declarația vine în contextul în care marți, 11 februarie, a avut loc o întâlnire la Guvern cu sindicatele din Educație.
- La întâlnirea de marți au fost prezenți reprezentanții profesorilor, premierul României, ministrul Educației, ministrul Finanțelor, ministrul Muncii, secretarul general al Guvernului.
„Legat de salarizare, nu avem nicio promisiune pentru 2025. Este ordonanța nr. 156/2024. Nu vor să abdice de la ea. Pe legea salarizării e promisiunea că se va finaliza, dar n-am primit garanția când se va aplica. Anul acesta, sub nicio formă, este exclus, atât timp cât e ordonanța nr. 156/2024, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare”, a precizat Simion Hăncescu.
Liderul sindical a menționat că i-a spus premierului că „nu poți să atragi oameni cu 3.700 de lei”:
„Guvernul trebuie să-și țină promisiunea, trebuie să acorde niște majorări, așa cum s-a angajat. Avem ordonanța nr. 57/2023, care este în vigoare, da, care spune că profesorul debutant trebuie să ajungă la salariul mediu brut pe economie. I-am spus premierului că nu poți să atragi oameni către Învățământ cu 3.700 de lei. Ca să ne dăm seama unde a fost învățământul, după mărirea de 50%, obținută pentru debutanți, s-a ajuns abia la 3.700 și ceva de lei net. (…)”
Amintim că salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în anul 2025, deși profesorilor le-au fost promise creșteri după greva istorică din mai-iunie 2023, pe o nouă lege a salarizării amânată de atunci.
Adoptarea unei abordări comune, astfel încât salariile cadrelor didactice să ajungă la sumele promise după greva generală, a fost convenită la o întâlnire a sindicatelor din Învățământ cu conducerea Ministerului Educației, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Întâlnirea a avut loc pe 10 ianuarie 2025.
Recent, Sindicatul Învățământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara a transmis că „nu există un orizont temporal clar definit în ceea ce privește salarizarea potrivit grilelor negociate în a doua jumătate a anului 2023”. În documentul sindicatului se arată că acțiunile de protest se vor organiza abia după alegerile prezidențiale.
Despre salariile profesorilor
În decembrie 2024, noul ministru al Educației, Daniel David, a vorbit, într-o intervenție telefonică la emisiunea Info Edu de la TVR Info, despre salarizarea profesorilor: „Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță (…).”
Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că profesorii nu sunt plătiți la înălțimea meseriei pe care pe care o practică. „Un profesor nu livrează doar cunoștințe, da, el și educă, face și altceva. Face mult mai mult decât pare la prima vedere. Și apoi, după ce pleacă de la școală, are de corectat și are de evaluat”, a spus aceasta.
„În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei, care este salariul lui profesor spre final de carieră”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR Info. Hăncescu a spus că, în următorii 4 ani, salariile profesorilor ar trebui să se dubleze.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că în 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesorii și angajații din Învățământ: „Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului”. Acesta a spus că „va fi diferența dintre maximul pe care trebuie să-l atingi pe legea salarizării și maximul pe care îl ai în plată în momentul de față.”
În august 2024, George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Ziare.com că în 2025 vor fi majorări salariale de 20%.
„În ceea ce privește partea salarială, așa cum am convenit în perioada grevei, prin Ordonanța nr. 57, până în acest moment au fost aplicate grilele de salarizare. Această ordonanță prevede pentru anul 2025 o nouă creștere salarială. Ordonanța nr. 57 prevede că pentru anul 2024 se acordă doar jumătate din diferență, în ceea ce privește viitoarea lege a salarizării, ce întârzie să apară. Prin urmare, Ordonanța nr. 57 obligă Guvernul să acorde sumele pentru majorări salariale în anul 2025, deci încă 20%. Încă nu avem informații dacă este vorba despre luna ianuarie sau altă lună din 2025”, a spus George Purcaru.
11 comments
interzise meditatiile in particular,doar in scoli dupa program,cine vrea!raportat la numarul de 18 ore pe saptamana plus bani de rechizite,haine,etc,sunteti platiti prea bine pentru ce analfabeti scoateti!luati bani per lucrare cand corectati teze!?!de ceilianul atat de hulit nu este platit si ca sofer cand conduce,si sa mai ia si inca un spor de bani cand mai da cate o amenda?!?asta raportat la beneficiile voastre!nu mai vorbim de nici 8 luni pe an lucrate!in privat pentru 3600 lei muncesti de luni pana vineri cate 12 ore pe zi!fara bonuri de masa,voi aveti!voi stati la racoare vara si la caldura iarna!puneti mana si faceti-va treaba daca nu plecati in afara la capsuni!!!
Bine domnule Hancescu, ca a-ți oprit greva când trebuia continuata. Acum veniți cu explicații, de aceea au ieșit oamenii din sindicat pentru ca dvs și alții ca dvs sunteți parte în acest joc pe care-l faceți alături de fiecare guvern care a fost.
vasile, sa nu spui ca lucrezi in invatamant, ca te umpli de penibil ! Ati se scrie impreunat, profesore…si mai cereti si bani in plus !
Dupa parerea mea, nu ar trebui sa se militeze pe cresteri salariale, decat atunci cand noi nu vom mai plati atatea meditatii pentru promovarea bac-ului.
De ce nu se platesc salarii conform performantei?
Meditații au fost întotdeauna, chiar și pe vremea lui Ceaușescu, în caz că nu ați știut. Unii elevi se odihnesc în clasă și consideră că mai ușor așa, că au mami și tati bani. Alții, fără posibilități, învață și fără și ajung oameni mari, pentru că știu ce înseamnă ,,greul”.
Hanescule, eu îmi cresc salariul cu 100 lei. Ies din sindicat
Sa rămâneți voi
Pe guvernanți îi înțeleg că doar nu au niciun interes în a mări salariile unei categorii profesionale dezbinate.
Dar taicu ăsta fosilizat de la sindicat minte de cum deschide gura, el nici nu încearcă să ne apere drepturile, ci să țină lucrurile sub control, doar e “mână în mână” cu guvernanții.
Greva începe când vrea taicu, greva se termină când vrea taicu. Proteste cică mai facem după ungerea unui nou președinte, că așa vrea taicu.
S-au gândit ăștia bine cum să nu mai simțim că suntem prost plătiți. Ne-au dat să dezbatem niște planuri cadru. Efectul final vi-l spun de acum: planurile cadru vor rămâne tot cele vechi!
bine că profii se duc turma la simulări…no,stați fara promisiuni….domnii ăștia din sindicat poate ar fi cazul sa renunțe la funcții….sunt cam ineficienți….sunt pe viață acolo ?
Sunt funcționari publici în administrația publica locala,primarii cu salarii nete mai mici de 3700 lei.Doar informativ.Sunt salariați care su fost ,,sariti” la toate creșterile salariale.Alt exemplu- 3850 lei net cu vechimea la maxim,peste 25%,inclusa în 3850.Este normal?
Nu are nimic, nu de aia a ajuns David acolo sa va dea vouă bani LOL! Nimic greva , ceva? Sau PSD v-a dat de înțeles ca e an greu, “anti european” si nu da bine
Sa faca salariu de 6000 Euro cum are Hancescu.