Eșec al negocierilor dintre sindicatele din învățământ și premierul Ciucă. ”De luni va fi grevă generală”, anunță liderul sindical Simion Hăncescu

24.423 de vizualizări
Simion Hăncescu / Foto: Simion Mechno – Agerpres Foto
Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat jurnaliștilor că, de luni, angajații din Educație vor intra în grevă generală. Anunțul vine după discuțiile de la Guvern. Astăzi, în toate școlile în care există membri de sindicat a avut loc o grevă de avertisment miercuri, 17 mai, de la ora 11:00 și până la 13:00, după cum au anunțat reprezentanții profesorilor în cadrul unei conferințe de presă.

Reprezentanții profesorilor au anunțat că peste 70% dintre profesori au optat pentru greva generală din data de 22 mai.

„Concluzia este clară, promisiunile sunt subțiri, doar că anexa 8 se va aplica și că în programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare și că educația va fi prioritate. Oamenii așteaptă altceva. Este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voința oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret.

Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve și problema inflației, adică să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflației. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuție cu premierul luni. Mai este timp să găsească soluții, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, ora 8:00”, a declarat Simion Hăncescu.

Liderul sindicat a precizat că peste 100.000 de membri FSLI intră în grevă de luni.

Potrivit unui comunicat comun al Ministerului Educației și al reprezentanților federațiilor sindicale, creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă și nu pot fi negociate cu Ministerul Educației.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

16 comments
  1. Din păcate, chiar s-a omis printre revendicări un lucru important…vârsta de pensionare. Este exagerat pentru un cadru didactic, sa se poată pensiona doar după vârsta de 62 ani, având în vedere stresul și munca solicitanta din învățământ, mai ales în cazul femeilor, mame cu familii numeroase.

  2. Gogule, se vede că le ai cu WC-urile… Pe unde le speli, pe la Cotroceni? Sau te-au pus ăia să le fii troll pe un kil(ogram) de făină și o sticlă cu ulei? Asta ca să fie “autentic”, nu!?…

    1. Ai dreptate ! Tu “ca ca”dru de ușă de WC se vede că te pricepi .😀 După cum scrii nu prea ai fost la școală.🤫

  3. La cum scrii cred că de vină sunt genele tale, nu copilul sau profesorii! Asta ai transmis tu copilului, este copia ta, ce pretenții ai?

  4. Nu poți mari salariile unor profesori analfabeți și inculți și la capitolul o.enie și la capitolul profesori,din moment ce 70 % din copii româniei nu promovează din cauza incopetenței acestor așa zisi suplinitori repetenți la toate materiile.
    Caz real,de la școala 84 mihai bravu,București.copil de clasa a 7,invăta lecția de matematica ca pe poezie,el neștiind ca lecția deține formule,pe care trebuia sa le aplice in exerciții pe caiet.
    Copii trebuia sa fie oglinda și munca acestor așa zisi profesori,dar din moment ce 70 % din copii acestei țări nu promovează datorită incopetenței așa zisilor analfabeți profesori,vreți să spuneți acei 70% din copii sunt proști și nu înțeleg materiile?Nu măririlor salariilor profesorilor.NU merita.

    1. Tu te-oi fi înmulțit deja, specimenule? Dacă da, vai de mama noastră!
      Nu mi-a fost dat să citesc un comentariu mai ,,ciudat” ca ăsta! Ce mai, este epic!
      P S. Acum ești Zen, băiete? 🤔

  5. Performanta Educatiei prin faptele si imaginile care vorbeste singure, de la sine.
    Liderii sindicali aceeasi, dar mai batrani. Salariile tot mici numai ca acum au constat oficial.
    Mai multi analfabeti, analfabeti functional si abadonuri fara numar si mereu cu multi mai
    multi decat datele oficiale. Educatia inaite de 1989 tot la nivel exceptional este prezentata
    si toti fac comparatii ca performantele din Epoca de Aur si deceniul foametei indusa artificial.
    Nimic despre miliardul de euro din PNRR pentru dotare, ratat din analfabetismul functional
    al tuturor celor din educatie.
    Nimic despre legea Romaniei Educate pritocita de 7 ani de zile. Nimic despre doctoratul de
    tatica autosuficienta dar autoritara datorita si din cauza spatelui cu care a venit
    ministra.
    Si atunci daca nu dam macar o lege despre Educatia pentru copii, tineri si studenti
    ce facem in viitor cu Romania? Recitarea despre Dumnezeu, eliminarea ciocolilor,
    tara sfanta si copierea de versuri ale unor pastori obscuri de pe aiurea sa fie
    motorul nostru de dezvoltare?

  6. Liderii de la nivel înalt nu cunosc adevărul…Sunt scoli unde greva a fost spartă.La o școală din NT,initial semnase 80 sută că e grevă,apoi liderul de sindicat de acolo le-a spus că cei care doresc sa se răzgândească,își pot retrage semnătura.Astfel că au mai rămas 10 la sută din școală care au semnat și orele s-au ținut normal.Lipsa de unitate și divizarea sindicatului învățământului vor duce la eșec.Mai mult,printre revendicări,nu am văzut o inițiativă prin care sa se ceară ca un profesor să poată ieși la pensie cu cel puțin 7 ani înainte de vârsta standard de pensionare.Soferii de autobuz ies cu 9 ani mai devreme.

  7. Admirabil! Se conturează calitățile morale ale omului nou, pentru societatea multilateral dezvoltată: profesori care fac grevă, fara salarii, cu contractele de muncă suspendate, dar…vin să supravegheze… Obediență imbecilă…

      1. Scuze, Mihai, în școli s-a semnat pentru greva de lunea viitoare, nu cea de ieri! Ieri a făcut ore cine a vrut, dar prezența în clasă fost obligatorie! De luni nu se va intra la ore. Să nu confundăm greva de avertisment (cea de ieri) cu greva generală!

  8. Să vedeți acum cum năvălesc haterii și trolli pe toate siteurile în care a apărut știrea…
    De la niște mizerabili lideri PSD-PNL la ce ai putea să te aștepți!? Era evident că vor bâgui ceva și cam atât!
    P.S.: Am luat două de Fiobilin și vreo patru de Emetix… De ce!? Greața lui Sartre, desigur…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Apel al ministrului Educației către mediul de afaceri, la Gala SuperTeach: În comisiile de interviu pentru directorii de școli să fie și un reprezentant al companiilor / Directorii școlilor sunt coloana vertebrală a oricărui sistem de educație. O coloană bolnavă nu o să reziste

“Îmi doresc foarte mult ca în comisiile de interviu pentru directorii de școli să fie și un reprezentant al companiilor, specialist în resurse umane”, le-a spus ministrul Educației Sorin Cîmpeanu…
Vezi articolul

Nu putem face obligatorie nota de la simularea Evaluării Naționale 2024, spune secretarul de stat Sorin Ion: Nu este corect să treci în catalog, în rubrica notelor de la clasa a VIII-a, o notă care reflectă inclusiv cunoștințe de clasa a V-a

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat, la emisiunea Info Edu, de ce nu se trec în catalog notele elevilor de la simularea Evaluării Naționale 2024: „Nu este…
Vezi articolul

BREAKING 56,3% dintre profesorii respondenți spun că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19 și 43,2% își doresc să revină la școală și să predea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare – SONDAJ al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

În total, 56,3% din cei 13.356 de profesori respondenți la un sondaj au spus că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva COVID-19, iar 43,2% spun că își doresc…
Vezi articolul

VIDEO Marea dictare națională de la Chișinău, de Ziua Limbii Române: peste 1.800 de persoane la concurs. Președinta Maia Sandu: Mulțumesc profesorilor de limbă română, prin munca voastră se vede atitudinea copiilor față de a scrie și vorbi corect

Peste 1.800 de persoane au fost prezente sâmbătă dimineață în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru Marea Dictare Națională, eveniment pentru celebrarea Zilei Limbii Române (31 august), potrivit anunțului…
Vezi articolul

Secretarul de stat din Ministerul Educației, pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion, și-a anunțat candidatura din partea PNL la alegerile pentru postul de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița

Sorin Ion va fi candidatul PNL pentru postul de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, potrivit anunțului făcut de acesta de la sediul filialei locale a partidului. „Am ales să candidez…
Vezi articolul