Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat, într-o intervenție la Europa FM, că există un deficit de 20.000 de posturi în privința personalului administrativ: „ Din calculele noastre, avem în jur de 20.000 de posturi lipsă în sistemul de învățământ pe partea aceasta de auxiliar și administrativ. Dacă și pe acestea le blochezi, e o mare problemă.”
- Personalul administrativ înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.
„Sunt școli, de exemplu, unde sunt trei îngrijitoare și două pleacă. Sau una se pensionează, sau, doamne ferește, una decedează. Nu poți să lași o unitate de învățământ mare cu un singur îngrijitor. Deci, problema ar fi, în primul rând, la funcțiile administrative și la auxiliar, unde ai oricum un deficit enorm. Din calculele noastre, avem în jur de 20.000 de posturi lipsă în sistemul de învățământ pe partea aceasta de auxiliar și administrativ. Dacă și pe acestea le blochezi, e o mare problemă”, a spus Simion Hăncescu.
Marți, 23 ianuarie, sindicatele din Educație au acuzat Ministerul Finanțelor că blochează angajările în școli, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Reprezentanții profesorilor „consideră abuzivă, dar și disprețuitoare față de educația din România atitudinea Ministerului Finanțelor de a refuza avizarea memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023.”
„În total dispreț față de prevederile legale în vigoare – respectiv cele ale art. XVII alin. (5) din Legea nr. 296/2023 și ale art. VII alin. (3) din O.U.G. nr. 115/2023 [ce permit ca, prin memorandum al Guvernului, să se aprobe ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023, respectiv permit ocuparea posturilor care devin vacante/temporar vacante în anul 2024] – proiectul de memorandum inițiat de Ministerul Educației pentru ocuparea posturilor vacante din educație este blocat de Ministerul Finanțelor, până la data la care se transmite situația privind posturile care se vacantează, la nivel național, în învățământul preuniversitar și în cel superior, până în anul 2025”, se arată în comunicat.
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că personalul din învăţământul preuniversitar este format din personal didactic şi personal administrativ.
- Inspectoratele școlare sunt cele care poartă responsabilitatea în cazul în care nu au solicitat posturi în școli, atât personal didactic auxiliar cât și personal administrativ (nedidactic), arata indirect ministrul Educației, Ligia Deca, într-un răspuns acordat primarului PNL al comunei Aroneanu, din județul Iași, Benoni Moruzi, în octombrie 2023.
- Tot atunci, Deca i-a îndemnat pe primari să ceară înființarea de posturi didactice auxiliare și administrative în școli și a spus că „vă promit că toate nevoile pe care dumneavoastră le semnalați către inspectorat și ele ne transmit nouă mai departe vor fi luate în considerare și voi lupta eu pentru ele, în Guvern, să avem posturile respective”.