Liderul sindical Marius Nistor, la o săptămână de la suspendarea grevei generale din școli: Creșterile salariale pornesc de la 760 de lei net și ajung până la 1.420 de lei, conform ordonanței adoptate de guvern

3.651 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: Agerpres Foto
Creșterile salariilor pentru angajații din Învățământ pornesc de la 760 de lei net și ajung până la 1.420 de lei, conform ordonanței de urgență nr. 57 din 2023, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Angajații din Educație o să primească salariile majorate în luna iulie, deoarece atunci se face plata pentru luna iunie.
  • Greva angajaților din Educație a început pe 22 mai, iar luni, 12 iunie, sindicatele din Educație au anunțat că se suspendă greva. Marți, 13 iunie, profesorii și elevii au revenit la școală după cele 13 zile de grevă generală.
  • Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

Edupedu.ro: Sindicatele au încheiat acordul scris cu Ministerul Educației pentru suspendarea grevei? Care este procedura?

Marius Nistor: Greva este declanșată de federațiile sindicale. Federațiile sindicale, ca organizatoare, decid suspendarea pe baza votului dat de către organizațiile membre. Nu are nicio legătură nici cu ministerul, nici cu inspectoratele, nici cu școlile.

Edupedu.ro: Referitor la noua legea salarizării, în ce stadiu sunt acum grilele?

Marius Nistor: Noi avem o grilă făcută, așteptăm să începem negocierile. Din câte am văzut, astăzi, Ministerul Muncii ar trebui să înceapă demersurile, noi suntem pregătiți.

Edupedu.ro: Grilele pe care le-ați propus mai trebuie discutate tehnic?

Marius Nistor: Da, trebuie corelate în momentul de față cu toate celelalte de domenii bugetare. Legea unitară nu ne vizează doar doar pe noi.

Edupedu.ro: Pe ceea ce urmează să discutați, de exemplu, raportat la studii și vechime, salariul de bază va fi același pentru toți bugetarii în noua lege?

Marius Nistor: Eu știu doar de la ce anume voi pleca în sistemul de învățământ. Pentru învățământ, salariul de referință trebuie să fie salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată. De acolo am construit întreaga grilă de salarizare pentru învățământ.

Edupedu.ro: Săptămâna trecută, ministrul Muncii a declarat că de la 1 ianuarie un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 lei. Acest lucru ce înseamnă o creștere de 45-46%. Creșterea se va respecta pentru toți angajații din Învățământ sau doar pentru profesorii debutanți?

Marius Nistor: Nu pot să cresc numai salariile profesorilor debutanți și să ignor celelalte categorii. Nu pot să duc profesorul debutant peste profesorul cu grad didactic I. Deci, noi am specificat de fiecare dată: grila reprezintă creșteri pentru toți. Depinde care vor fi procentele, depinde unde vrem să ajungem. (…) Acum știu de unde plec și unde trebuie să ajung. În niciun caz, debutantul nu poate să fie peste profesorul cu definitivat sau grad didactic II, I.

Edupedu.ro: Ați făcut un calcul cu cât ar trebui să crească salariile după ordonanța de urgență adoptată de Guvern?

Marius Nistor: Calculele sunt foarte clare: de la 760 lei net (cea mai mică creștere – n.red) și până la 1420 net.

Edupedu.ro: În ce lună ar trebui să primească profesorii acești bani?

Marius Nistor: În iulie. În luna iulie să plătesc salariile pe iunie.

Edupedu.ro: Vinerea trecută v-ați întâlnit cu premierul Ciolacu. Ce ați discutat?

Marius Nistor: Am stabilit calendarul. Începând de săptămâna aceasta, se lucrează pe condiții tehnice, pe legea salarizării și pe grila de salarizare. A stabilit clar că se lucrează pe cele trei ministere: Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii, Ministerul Educației. Lucrează experții. Avem niște termene foarte clare – 15 iulie legea trebuie să fie gata. În septembrie trebuie să intre în Parlament, când începe sesiunea parlamentară.

Informații de context

Vinerea trecută, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu sindicatele din Educație, conform agendei anunțate de Guvern. Din punct de vedere al comunicării, Guvernul a ignorat evenimentul. Pe site-ul Guvernului nu au fost urcate imagini de la întâlnire, așa cum se întâmpla în mod regulat.

Ieri, în prima zi în care a fost organizată Evaluarea Națională, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj politic, lăsând de înțeles că decizia sa de amânare a rotativei ar fi dus la suspendarea grevei generale a profesorilor și la susținerea examenelor la timp de către elevi:

„Am luat decizia corectă atunci când am lăsat deoparte discuțiile politice pentru ca elevii să își poată da astăzi examenele la timp”, a scris premierul României, Marcel Ciolacu, pe pagina de socializare.

În Parlament, la discursul susținut cu ocazia cererii votului de încredere, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre promisiunile făcute profesorilor și angajaților din Învățământ. „Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii – profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal”, a spus Ciolacu.

Săptămâna trecută, președintele PSD spunea în Parlament că România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia examenul de Bacalaureat: „România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de educație oameni cu doi și trei la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut.”

Ce înseamnă suspendarea grevei generale

Conform Legii 367 din 19 decembrie 2022 privind dialogul social, Articolul 162:

(1) În timpul grevei, părțile au obligația de a continua negocierile în vederea soluționării revendicărilor care formează obiectul conflictului colectiv de muncă.

(2) În cazul în care părțile ajung la un acord, conflictul colectiv de muncă este închis și greva încetează.

(3) Pe perioada negocierilor, organizatorii grevei pot conveni cu angajatorul suspendarea temporară a grevei. Dacă negocierile eșuează, greva va fi reluată, fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevăzute de lege.

Citește și:
Marius Budăi: Legea salarizării ar urma să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament la 1 septembrie. Pentru debutant se va pleca de la salariul mediu brut
DOCUMENTE Scutirea de la plata cotizației de sindicat și acordarea de până la 500 de lei pentru profesorii care au fost în grevă generală în luna mai – măsuri ale unor sindicate din țară
Motivele pentru care suspendarea grevei generale din Educație a fost decisă doar de către liderii județeni de sindicate și nu de toți membrii – explicațiile sindicatului Sălaj: 65% vor fi creșterile salariale de la 1 ianuarie 2024, pe angajamentele Guvernului / În ce condiții poate fi reluată greva
OFICIAL Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial / Grilele cu fiecare salariu de bază pe funcție, vechime și grad didactic, valabile de la 1 iunie 2023
Precizări ale Ministerului Educației pentru interpretarea grilelor de salarizare din Ordonanța 57 – În anexele din Monitorul Oficial apar doar salariile de bază cu gradația zero, iar Ligia Deca a prezentat un salariu pentru care gradația minimă este 4, de aici și diferența
Reacții dure ale profesorilor după decizia liderilor de sindicat de a suspenda greva generală: “Vrem afișarea procentajelor pe județe! Vă suspectăm de înaltă trădare. Dacă nu le afișați, vă rugăm să demisionați!”
Care au fost revendicările sindicatelor din educație și ce prevede ordonanța de urgență adoptată astăzi de Guvern
FOTO Condiția sindicatelor apare în textul ordonanței de urgență: salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024
Liderul sindical Simion Hăncescu: Nu am trădat cu absolut nimic. Noi în permanență am respectat ceea ce ne-au cerut oamenii
BREAKING Greva profesorilor nu se încheie, ci se suspendă, anunță sindicatele, cu o condiție: Adoptarea azi a unei ordonanțe de urgență cu salariul debutantului cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024

6 comments
    1. Sindicalistii au spart greva cu forta!
      Peste 4 ani mai ai o oportunitate sa schimbi ceva, pe politicieni ii intereseaza ce vor face la alegeri.

  1. >> se lucrează pe grila, se lucreaza pe minister, se lucreaza pe conditii tehnice
    Va urcati si pe guvern? Pe Luna cand se lucreaza bre Nistore?

  2. Ce întrebare ???? Este cel mai vocal apărător al drepturilor angajaților din învățământ ! Poftiți răspunsul corect !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lungimea unghiilor pentru eleve, reglementată de o școală din Sibiu la maximum „3 mm de la buricul degetului”, la fel și pentru fuste – 2 cm deasupra genunchiului. La un liceu din oraș elevii nu au voie să staționeze în fața cancelariei – Analiză

Școlile și liceele din județul Sibiu au adoptat în acest an școlar regulamentare care conțin prevederi controversate pentru elevi. Unitățile de învățământ îi sancționează pe tineri pentru ceea ce conducerile…
Vezi articolul

Centru de competențe pentru un stil de viață sănătos, la Cluj – proiect al Universității Babeș-Bolyai împreună cu Academia Română. Academicianul Nicolae Hâncu și rectorul Daniel David – coordonatori

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin programul UBBMed, și Academia Română, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”, au înființat un „Centru Național de Competențe pentru un Stil de…
Vezi articolul