Liderul sindicatului din învățământ Marius Nistor a declarat la intrarea în negocieri cu ministrul Muncii, în a șasea de grevă generală a profesorilor din România, că „e o diferență enormă între ce am solicitat și ce a oferit guvernul. Am cerut inițial majorarea salariilor profesorilor cu 60%, am ajuns la 25% creștere a veniturilor solicitate. Altminteri ce vreți să mai lăsăm? Nu putem să ne batem joc de ei”.
„De 30 de ani m-am saturat să auzim același lucru: nu avem bani. E problema lor. E clar că acest guvern nu și-a stabilit niciodată ca prioritate învățământul”, a continuat Nistor.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a intrat la discuții cu sindicatele din educație, luni, la ora 14:00, după ce în primele 5 zile de grevă generală în învățământ părțile nu au ajuns la niciun acord pe solicitările inițiale.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, a anunțat că Guvernul va acorda primele de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, deși acestea au fost respinse vehement de protestatari și catalogate de către proesori, în repetate rânduri, drept ajutoare sociale.
Liderul sindical Marius Nistor, FSE Spiru Haret, a avut o reacție la anunțul Guvernului: „Să coboare marți în stradă, să se uite în ochii profesorilor și să le spună ce ne spun nouă. Nu stăm cu mâna întinsă, este vorba de statutul nostru, este vorba de demnitate. Când s-a ridicat o țară întreagă, de la cea mai mică școlă din rural până la cele mai titrate colegii, iar tu tot nu înțelegi fenomenul, înseamnă că nu ai ce căuta acolo”.
Sindicatele au obținut, în ultima zi a săptămânii, aprobarea unei ordonanțe de urgență prin care, de luna viitoare, toți angajații bugetari din România ale căror funcții figurau pe Anexa 8 a Legii 153/2017 să primească salariile din grila respectivă. Pentru acești angajați însemnă o creștere de până la 10% a salariilor de bază, iar Guvernul a anunțat că 55.000 dintre cei vizați lucrează în Educație.