Liderul sindical Marius Nistor, FSE, reacție la anunțul Guvernului: Să coboare marți în stradă, să se uite în ochii profesorilor și să le spună ce ne spun nouă. Nu stăm cu mâna întinsă, este vorba de statutul nostru, este vorba de demnitate. Când s-a ridicat o țară întreagă, de la cea mai mică școală din rural până la cele mai titrate colegii, iar tu tot nu înțelegi fenomenul, înseamnă că nu ai ce căuta acolo

Marius Nistor / Foto: Agerpres Foto

Mesajul Guvernului, prin care purtătorul de cuvânt a anunțat aceleași prime pentru profesori, pe care le anunță de 4 zile, ca măsuri care să ducă la încetarea grevei generale din școli, „este o formă de dispreț manifestată la adresa lor”, la adresa angajaților din învățământ, consideră liderii sindicali. Marius Nistor, de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat la Digi24 că „dacă guvernanții mai doresc un răspuns, îl vor primi marți”, adică în ziua programată pentru următorul protest de stradă.

Redăm reacția liderului sindical, în dialog cu moderatoarea Digi24:

Marius Nistor: „Nu știu ce-și imaginează reprezentanții Guvernului, dar varianta prezentată de ei a fost comunicată în teritoriu, iar colegii noștri au răspuns nu pot accepta așa ceva. Ei cer o salarizare decentă, vor să fie respectați. Este vorba de statutul social al acestei categorii socio-profesionale care a fost atât de oropsită în ultimii ani. Deci, cu alte cuvinte, dacă mai doresc un răspuns, îl vor primi marți.

Marți aveți întâlnire cu Executivul?

Marți ne vor da întâlnire în Piața Victoriei și de acolo vom pleca în a și către Palatul Cotroceni.

Sperați să aveți și o discuție cu cineva din partea Guvernului, dacă tot veți vă veți afla în fața Palatului Victoriei?

Sunt invitații noștri să coboare în fața oamenilor și să-și transmită mesajele. Că, vorba aia, din Palatul Victoria, când te uiți la înălțime a etajului doi sau unu pe unde sunt cocoțați cu birourile lor, s-ar putea să ai o imagine puțin deformată. Le-am recomandat la un moment dat să facă o vizită prin școli, acolo unde nu le va face nimeni absolut nimic, dar să se uite în ochii celor din învățământ, în ochii femeii de serviciu, un ochii secretarei sau contabilei, în ochii directorilor, în ochii profesorilor sau învățătorilor, educatoarelor. Și să le spună ceea ce ne spun nouă și să vadă cam care va fi reacția și ce pot să citească în ochii lor.

În continuare vorbesc reprezentanții Guvernului despre un efort bugetar chiar și pentru aceste măsuri care sunt pregătite în această ordonanță de urgență. Un efort bugetar care depășește puțin un miliard de lei, ce-i drept, foarte mulți bani din fonduri europene. Dacă ne luăm după declarațiile făcute, de părere aveți?

Fără supărare, deci ei sunt blocați pe Programul Național de Redresare și Reziliență, la tranșa a II-a, n-au fost în stare să vină cu acele soluții pe privind decontarea, nu sunt în stare sau nu vor să rezolve acea problemă a pensiilor speciale, iar astăzi vin și aruncă o așa-zisă soluție pe taraba Guvernului. Vă dăm un miliard de lei, cât ne costă pe noi, și lumea ar trebui să fie foarte încântată? Fără supărare, nu cerșim nimic de la Guvern. Nu stăm cu mâna întinsă, este vorba de statutul nostru, este vorba de demnitate. Dacă ei nu înțeleg cum e cu demnitatea… Este vorba de respect. Este vorba de modul în care suntem noi tratați ca și categorie socio-profesională. E greu pentru ei să înțeleagă ce se întâmplă în școli în momentul de față.

Când ți s-a ridicat o țară întreagă, deja la profesorul și îngrijitorul din cea mai îndepărtată școală, din mediul rural, până la profesorul, și îngrijitorul, și secretara, și contabila de la cele mai titrate colegii din țară, iar tu tot nu înțelegi care este fenomenul și care este amploarea lui, înseamnă că nu mai ce căutăm acolo.

Domnule Nistor, în această ordonanță anunțată astăzi sunt prevăzute acele prime pe care dvs. le-ați refuzat încă de la primele discuții. Totuși, apar în această ordonanță de urgență.

Să fie sănătoși! Repet, colegii noștri au transmis foarte clar că nu acceptă vouchere, carduri sau alte lucruri asemănătoare. Este o formă de dispreț manifestată la adresa lor.

Deci greva continuă?

Li s-a cerut foarte ferm să vină cu o creștere a veniturilor de 25%, puteți să facem un calcul să vedeți ce înseamnă acești 2.500 de lei (n.red. banii oferiți de Guvern ca vouchere sau prime). Împărțiți, vorba aceea, pe lunile care au mai rămas până la sfârșitul anului și aveți o evaluare corectă. Asta ar însemna că un profesor ar primi pe lună mai puțin decât primește un zilier pe ora de muncă. Deci cam asta este realitatea.

Iar în privința negocierii pe legea unitară de salarizare de ce nu au fost capabil ca vineri să promoveze ordonanță de urgență prin care să spună foarte clar că la întocmirea viitoarei grile de salarizare din sistemul de învățământ salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, va fi echivalent cu salariul mediu pe economie?

Ar fi fost foarte grevei o astfel de declarație și de promisiune?

Ar fi însemnat un pas foarte important. Dar din păcate, în momentul în care refuzi categoric așa ceva, în momentul în care refuzi această prevedere din proiectul legii învățământului preuniversitar ți-a arătat adevăratele intenții. Nu mai sunt credibili în fața noastră. În momentul de față nu există niciun fel de garanție că dacă vor începe negocieri pe grila de salarizare, vor respecta în mod clar poziționarea corectă a celor din învățământ în ierarhia salarială pentru bugetari.

Ne gândim că aceste aceste declarații de la Guvern venite astăzi au avut ca scop cumva înduplecare a profesorilor, ținând cont că de mâine trebuie să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat. Cumva încep emoțiile pentru elevii din clasa a XII-a, nu știu exact ce se va întâmpla?

Păi, trebuie să înțelegem foarte clar. Prima dată au venit cu amenințări și cu jigniri la adresa corpului profesoral. Au mai stat și au mai bugetat așa, după ce a trecut ziua de vineri și s-au gândit să prezinte oferta puțin mai altfel. Și singura schimbare, că de luni ar începe negocieri pe proiectul legii unitare de salarizare. Serios? Ei cred că se poate șterge cu buretele tot? Nu se poate!

Ce se va întâmpla, domnule Nistor, cu examenele naționale, pentru că sunt foarte mulți elevi care ne scriu?

Vom face tot ceea ce este bine pentru elevii noștri. I-am rugat de fiecare dată să ne înțeleagă. Ne-au înțeles. Dar cheia se află în momentul de față în mâinile celor care au putere politică. Acest guvern este o coaliție majoritară. Coaliția majoritară trebuie să-și asume rezolvarea acestei probleme și să nu încerce să instige societatea împotriva noastră, părinții sau elevii împotriva noastră, pentru că ei nu sunt altceva decât cei care au menținut sistemul într-o subfinanțare cronică din 2010 încoace. Ei și nimeni altcineva, răspunderea este doar a lor și vor să continue același tip de politica”

Exit mobile version