Liderul sindical Marius Nistor, despre rezolvarea inechităților salariale: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată

13.467 de vizualizări
Foto: © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com
“Salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată trebuie să fie punctul de plecare pentru majorarea salariilor directorilor de școli, grădinițe și creșe și personalului didactic de conducere (n.red contabili-șefi inspectori generali )”, spune liderul sindical Marius Nistor pentru Edupedu.ro. El a dat si un exemplu: “Pentru a ajunge la același salariu un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei”.

După discuțiile de miercuri de la Ministerul Educației pe care premierul Ciolacu le-a anunțat luni, liderul sindical Marius Nistor a spus că majorările salariale pentru directorii de școli și pentru personalul didactic cu funcții de conducere ar trebui să se raporteze la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu o vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată.

“Pentru a ajunge la același salariu un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei. Un alt exemplu: un director de școală de grad I ar trebui să primească cu 700-800 de lei mai mult la salariu pentru a ajunge la același nivel cu salariul unui profesor grad didactic I, cu vechime de peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată, luând în calcul și sporul de 10% de dirigenție”, a spus Nistor.

“În momentul de față încercăm să avem reglementată foarte clar salarizarea pentru personalul didactic de conducere, îndrumare și control. Normal, ei trebuie să aibă salariul mai mare decât profesorul cu grad didactic I, cu o vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată, cred că aceasta este principiul de la care ar trebui să se plece. Mai departe rămâne ca Ministerul Educației, pe baza discuțiilor purtate să-și facă calculele și ținând cont de numărul de colegi de-ai noștri care se află pe astfel de funcții, să calculeze un impact financiar. Având impactul financiar și soluția, ne putem prezenta în fața Guvernului, iar Guvernul poate lua o decizie. Această decizie trebuie să fie cât mai rapidă. Mai avem inechități legate și de salarizarea personalului didactic auxiliar, secretari șefi, contabili șefi și nu numai. Noi trebuie să identificăm toate aceste aspecte. Sunt mai multe probleme care sunt luate în calcul în momentul de față. Încercăm să găsim soluții și categoric să vedem care este impactul financiar”, spune Marius Nistor.

Liderul sindical a spus că amendamentul care a trecut joi de comisia de învățământ din Camera Deputaților care majorează cu 1500 de lei salariile directorilor de școli, creșe, grădinițe și a personalului didactic cu funcții de conducere este bun, dar are o scăpare: face referire doar la directorii de școli, directorii adjuncți și inspectori, nu și la restul categoriilor de angajați cu funcții de conducere. “E o scăpare care se poate rezolva”, spune Marius Nistor.

“Totuși, este vorba despre un proiect în Parlament care urmează un traseu greoi chiar dacă e în procedură de urgență, până se aprobă în plen, până se promulgă și publică în Monitorul Oficial va mai dura cel puțin până în noiembrie. Noi sperăm să rezolvăm mai rapid situația. Discuțiile cu ministerul Educației sunt destul de avansate”, a mai spus liderul sindical pentru Edupedu.ro.

Informații de context

La Palatul Victoria, sindicatele din Educație au vorbit luni despre “eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ”, dar nu au fost date detalii sau exemple.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, de luni, 16 octombrie, “în ceea ce priveşte eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ, din dispoziţia premierului Ciolacu, Ministerul Educaţiei şi sindicatele din domeniu vor lucra pentru identificarea soluţiilor tehnice. Ulterior, acest mecanism de lucru va fi extins cu reprezentanţi ai Ministerelor Muncii şi Finanţelor pentru elaborarea propunerilor de modificare legislativă prin a căror aplicare să fie îndreptate inechităţile salariale din educaţie. Aceste propuneri vor fi analizate, la nivelul Guvernului, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, la următoarea întrevedere”.

Joi, în comisia de învățământ din Camera Deputaților, s-a votat amendamentul la OUG 57/2003 depus pe 6 septembrie de deputatul UDMR Szabo Odon, vicepreședinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților care majorează salariile directorilor de școli, grădinițe, creșe și ale inspectorilor generali cu 1500 de lei.

Amintim, 2500 directori de școli și grădinițe i-au cerut salarii mai mari premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, pe 29 august, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor fără funcție.

Recent, Ligia Deca spunea despre salariile directorilor de școli: Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ.

“Am mare încredere însă că directorii vor înțelege că este o chestiune tranzitorie și îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită și acum, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”, a declarat ministrul Educației Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli, pe 9 octombrie, la Timișoara, conform Renașterea Bănățeană.

Foto: © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elefantul din cameră, noua lege a salarizării, nu ar fi existat în discuțiile cu sindicatele din Educație de la Guvern. De la Palatul Victoria anunțul oficial este că Marcel Ciolacu și liderii FSE și FSLI au vorbit despre programe sociale și investiții în educație 
Ministra Educației, răspuns tautologic despre salariul unui profesor debutant: „Este în jur de aproximativ 2800 de lei” / Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani
La discuțiile cu premierul Ciolacu și sindicatele profesorilor, Ministerul Educației nu ar fi prezentat niciun impact bugetar pe “inechitățile salariale” ale angajaților din funcții de conducere – directori, contabili-șefi și secretari-șefi – surse
Majorarea salariilor directorilor de școli, creșe și grădinițe cu 1.500 de lei brut, avizată în comisia de învățământ / Inițial, președinta comisiei, deputata PSD Gliga Dumitrița, a vrut să amâne discuția pentru că nu există fundamentare fiscală. Deputatul UDMR Szabo Odon: Mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani

15 comments
  1. Prima “grija” acum o reprezinta alegerile. Directorii de scoli se ocupa de sectiile de votare, asa ca ….nu intamplator marirea lor se acorda acum, nu-i asa!?

  2. Atunci de ce dau buzna să dea examen?
    Salariile nu sunt ținute la secret, știu ce salarii vor avea.
    Au foarte multe avantaje: număr redus de ore, plimbări în țară și străinătate pe banii statului în diferite proiecte, diferite contracte din care au și ei dreptul lor, să nu mai vorbim de cadouri cu diferite ocazii……
    Să elibereze posturile dacă nu le convine salariile.
    Nu o vor face, tot ei ar avea de pierdut dacă ar fi doar profesori la catedră.

  3. Dezbraca-te ca … imbraca-te ca…
    Cam asa e cu greva precedenta si cu promisiunile facute si uitate de guvern si liderii de sindicat catre profesori.
    Grija sindicatelor acum este directorimea. Cum sa ramana saracutzii cu salarii mici… Pai nu dau ei ore suplimentare cui trebuie?

  4. Edupedu, sunteți un site independent care are curaj așa expună problemele sistemului de educație sau niste raspandaci de știri benigne?
    Sindicatele au făcut și fac jocuri, ultima greva este o dovadă clară. Pentru încetarea grevei guvernul a făcut promisiuni care deja au fost încălcate. Liderii de sindicate se fac că plouă. Profesorii le-au făcut jocul și sunt lăsați de fraieri. Directorii însă sunt valoroși, că au puterea de a da ore și catedre și sindicatele au și ele oameni ce trebuie “ajutați”. Am avut până de curând un lider se sindicat, ce a preluat acest rol după revoluție, ce avea tot timpul cele mai multe ore suplimentare din școala. El a ajuns lider după ce înainte de 89 a fost activist PCR. Nimic nu se pierde, totul se transforma!

  5. Daca directorul are toate acele elemente. Ca doar n-o vrea platit extra pentru gradele si vechimea altuia. Singurul plus la salariu atunci este doar pentru director.

  6. Scuzați-mă cât mă dezbrac de haina politeței uzuale:

    Măi țărane! Tu ești acolo ca să reprezinți MEMBRII DE SINDICAT, nu conducerea școlii!! Despre noua lege a salarizării și grilele care să reflecte importanța socială a muncii de profesor (nu există), despre ”prima” de carieră didactică aruncată ca praf în ochi, nesolicitată de nimeni, și care a intrat în zona crepusculară de câteva săptămâni, CÂND vei vorbi?

    Hai s…..!!!!

    Repet, mă scuzați – dar cu cei ca Nistor nu se poate vorbi decât la nivelul ăsta, altfel se prefac că n-aud.

  7. Vad ca preocuparea principală a Sindicatelor este cum sa creasca salariile directorilor, probabil si a celor din Inspectorate. Oare celelalte probleme sunt rezolvate?
    Cei din Sindicat ar trebui să fie preocupați de profesorii care duc greul cu copiii la clasa, nu de cei care sunt in conducere si au ajuns in acea funcție fără a susține vreun examen.Asta se intampla si in randul directorilor si in randul inspectorilor.
    În momentul în care directorii vor fi puși în funcție dupa un examen serios, nu dupa prietenia cu un inspector, atunci, da, merita si mărirea salariului.
    Iar examenul de director sa.l poată da doar cadrele didactice cu gradul I, cu o vechime de peste 15- 20, nu cu vechime de 10 ani și fără grade!!
    La asta nu v.ati gândit domnilor sindicaliști??!

  8. Vai, dragutzul de Nistor, care a ”suspendat” greva cand a pocnit ”sefu” din degetele…
    Parca promisiunile asumate la ”suspendare” au fost o frectie de lemn la piciorul liderilor de sindicat! Au prostit oamenii, au incheiat o greva pornita si ea parca tot ”la comanda”… Acum se tavalesc de durere liderii de sindicat de grija directorilor de scoli… Primele de cariera didactica ce trebuiau primite pot sa mai astepte… Legea salarizarii cu maririle promise pentru profesori e in hibernare… Dar grija e pentru dragutzii de directori…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Autoritățile sunt consecvente în a transforma ARACIP într-o instituție controlată de interesele unor persoane fără competență în asigurarea calități – Robert Avram, președinte interimar al Consiliului Elevilor, reacție la noul proiect de organizare a Agenției de acreditare a școlilor / Solicită retragerea proiectului

Autoritățile sunt consecvente în a transforma ARACIP într-o instituție controlată de interesele unor persoane fără competență în asigurarea calități, potrivit lui Robern Avram, președintele interimar al Consiliului Național al Elevilor.…
Vezi articolul

Satelitul înghețat al lui Saturn, Enceladus, conține elemente esențiale vieții – date colectate de sonda Cassini a NASA / Există fosfor într-o concentrație de 100 de ori mai mare ca în oceanele de pe Terra

Concentraţii ridicate de fosfor, un element esenţial pentru toate procesele biologice de pe Terra, au fost detectate în cristale de gheaţă expulzate din oceanul subteran al uneia dintre lunile lui…
Vezi articolul