Liderul sindical Marius Nistor, despre evaluarea profesorilor: Poate să apară acea goană nebună după note / Dacă am o relație foarte proastă cu directorul, care va fi feedback-ul, ținând cont de modul în care sunt numiți unii manageri?

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus, referitor la evaluarea profesorilor, că „nu este neapărat împotrivă”, însă „ce anume evaluăm și cum anume îi recompensăm pe cei care muncesc mai mult și mai bine, că nu-i recompensăm cu absolut nimic, pentru că nu avem încă proiectul legii unitare de salarizare, bonusuri”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR Info.

 „Profesorii care sunt evaluați și sunt foarte buni așteaptă să vadă partea de motivare. Nu voi putea să-i motivez, nu am cu ce, pentru că nu avem încă proiectul legii unitare de salarizare, încă nu avem acele bonusuri la care făcea referire domnul ministru.

Chiar dacă avem actuala lege care prevede că ar trebui să fie un fond de 2% pe fondul de salarii la nivel de unitate școlară, care să fie distribuit de către consiliul de administrație către colegii noștri care muncesc mai mult și mai bine, articolul respectiv a fost prorogat”, a precizat acesta. 

Marius Nistor a ridicat si problema feedback-ului oferit de directorii numiți politic: „Dacă am o relație foarte proastă cu directorul, care va fi până la urmă feedback-ul pe care îl va da acel director, ținând cont de modul în care sunt numiți unii care sunt manageri a unităților de învățământ preuniversitar?”

În același timp, Marius Nistor a punctat alte două probleme cu evaluarea profesorilor: „poate să apară acea goană nebună după note, care va genera probleme în continuare” și că este „o hârtiuță în plus” la activitatea birocratică a profesorilor. „Când anume ar trebui să mai fac și acest lucru și cât timp mai pot să mai dedic până la urmă, în mod real, elevilor?”, a spus acesta.

Declarațiile liderului sindical Marius Nistor despre evaluarea profesorilor:

Marius Nistor: Nu știu cu ce poate fi corelată evaluarea în toată povestea, atâta vreme cât încă nu există un proiect al legii unitare de salarizare, faimoasa lege unitară de salarizare care trebuia să fie gata anul trecut, care a fost amânată și, mare surpriză, se amână pentru anul viitor, 2026, pentru că s-au decalat niște termene pe PNRR, în urma negocierilor purtate de guvernul Ciolacu cu reprezentanții Comisiei Europene. 

Acum, ce zice domnia sa, dacă tot nu mi-a ieșit pasiența cu salarizarea pe criterii de performanță, că n-au reușit să definească până acum ce anume înseamnă performanța în sistemul educațional, hai să venim cu o idee chipurile revoluționară, o platformă pe care vom reuși să facem anual o evaluare a activității cadrelor didactice, unde să apară un feedback al colegilor, o chestie extraordinară, un feedback al directorilor. Dacă am o relație foarte proastă cu directorul, care va fi până la urmă feedback-ul pe care îl va da acel director, ținând cont de modul în care sunt numiți unii care sunt manageri a unităților de învățământ preuniversitar?

Mă bucur doar că domnul ministru al Educației a spus o chestie foarte clară, salarizarea diferențiată care să înceapă de la salariul de bază. Toți colegii trebuie să aibă un salariu de bază care să fie decent. Îmi aduc aminte de un ministru al educației care spunea că un salariu de bază decent în educație, în preuniversitar, ar trebui să fie de cel puțin 1.800 euro și ceea ce este peste, acele bonusuri, Da, acolo putem discuta. Dar, vin și vă întreb care sunt bonusurile despre care putem vorbi în momentul de față, bonusuri care nu prea există? Gradația de merit? Păi, este o metodologie năucitoare pentru cei din sistem și care n-a însemnat altceva, că am venit cu criterii peste criterii, decât acumularea de hârtii și de dosare, dosare peste dosare, iar acum o să fie extraordinar că o să ne strângem noi la un moment dat în cancelarie acolo, ca să discutăm un formular minune vizavi de această evaluare anuală, care să țină cont de feedbackul cu colegilor, feedback-ul director-ului și rezultatele cu elevii. 

Oare când ar trebui să se întâmple acest lucru? Mă gândesc la timpul liber pe care-l au cadrele didactice, ținând cont nu de activitatea la catedra, ci de activitatea aia birocratică, la care mai adaug ceva în momentul de față, o nouă hârtiuță.

În afară de faptul că ne ocupăm de burse de dimineață până seara și alte documente solicitate de minister, de primării, de inspector, și de alte instituții care au nevoie de maculatură pentru a-și justifica existența, când anume ar trebui să mai fac și acest lucru și cât timp mai pot să mai dedic până la urmă, în mod real, elevilor?

Marcel Bartic: În acest moment, la sfârșitul anului școlar, completăm fișa aceea de evaluare în care toți suntem perfecți. Vorbeam despre evaluare ca un exercițiu care ne-ar putea ajuta să fim un pic mai atenți la niște lucruri pe care le facem la catedră. Încă o dată, acest lucru nu anulează observațiile dumneavoastră legate de salarizare, dar dacă despărțim cele două teme și vorbim despre evaluare ca despre un exercițiu util pentru noi ca profesori, s-ar putea să le fie de ajutor colegilor noștri, să nu o vedem neapărat cat o povară birocratică.

Marius Nistor: Mă gândesc la următorul lucru, care este destul de important. Până la urmă avem inspecția școlară în România? Avem inspector de specialitate trimis să se asigure că avem o educație de calitate și niște servicii educaționale de calitate în unitățile de învățământ preuniversitar? 

Care sunt rezultatele inspecțiilor școlare? Cât de bine au fost consiliați colegii noștri sau n-au fost consiliați sau dacă s-au dat sancțiuni sau nu s-au dat sancțiuni atunci când se impune acest lucru, deși eu nu sunt adeptul sancțiunilor, prefer să corectez ceva decât să sancționez pe cineva.

I-aș sancționa pe cei care produc cadre didactice, pe colegii noștri din sistemul de învățământ universitar, pe cei care ar trebui să fie mentorii noștri, pe cei care ar trebui să pregătească viitorii profesori, învățători, educatoare din sistemul de învățământ preuniversitar. Toate problemele sunt la noi și responsabilitate este doar la noi, dar niciodată nu ne îndreptăm atenția către ceea ce produce sistemul de învățământ universitar. 

Ideea platformei de evaluare nu este un element de noutate, am mai discutat despre așa ceva în urmă cu vreo 7 ani, 8 ani, maxim 10 ani și era luată în calcul atunci gradația de merit. 

În momentul de față, problema este următoarea, dacă într-adevăr putem veni cu platforma respectivă, putem ține cont de un feedback dacă este corect, al colegilor, al directorilor, și să ținem cont și de rezultate, fără să apară acea goană nebună după note, care va genera probleme și va genera probleme în continuare.

Diana Dumitrașcu: Asta ar putea fi o problemă dacă unul dintre criterii ar avea legătură strict cu notele pe care elevii le obțin. Găsiți totuși câteva avantaje în această evaluare pe care elevii ar putea-o da profesorilor și profesorii și-ar putea-o da între ei.

Marius Nistor: Elevul nu mă poate evalua pe tine. Un cadru didactic nu poate fi evaluat decât de o persoană care este egală sau superioară. Elevii pot da doar un feedback. Haideți să nu amestecăm lucrurile. Feedback-ul este feedback. Evaluarea este evaluare. Haideți să nu ducem lucrurile undeva în derizoriu. Am spus că nu sunt împotrivă. Criteriile trebuie să fie corecte și să fie și eficiente, până la urmă.

Dacă țineți neapărat să mai discutăm o hârtie suplimentară în consiliile profesorale, discutăm și hârtia respectivă, dar dacă nu vom avea rezultate, nu mă refer aici la rezultatele activității educaționale, profesorii care sunt evaluați și care sunt foarte buni așteaptă să vadă partea aceea de motivare. Eu nu voi putea să-i motivez că nu am cu ce, nu avem încă proiectul legiI unitare de salarizare, încă nu avem acele bonusuri la care făcea referire domnul ministru. 

Chiar dacă avem actuala lege care prevede că ar trebui să fie un fond de 2% pe fondul de salarii la nivel de unitate școlară, care să fie distribuit de către consiliul de administrație către colegii noștri care muncesc mai mult și mai bine, articolul respectiv a fost prorogat. Ce anume evaluăm și cum anume îi recompensăm pe cei care muncesc mai mult și mai bine, că nu-i recompensăm cu absolut nimic. 

Nu sunt neapărat împotrivă, am toată deschiderea, dar eu vreau să văd partea aceea de eficiență, vreau să văd că avem rezultate, nu doar că am implementat ceva care mi se pare că este nou, dar de fapt nu schimbă absolut nimic.

Citește și:
Liderul sindical Simion Hăncescu: Profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă și bine cuantificată. Vă dați seama ce nebunie ar fi în școli să se stabilească veniturile salariale în funcție de evaluările pe care le fac colegii între ei?
Profesoara Maria Manea, despre evaluarea anuală a profesorilor: Nu vreau să sune drept o lipsă de respect față de premierul României, dar, pentru categoria aceasta profesională, un astfel de mesaj ar fi trebuit adresat exact de oficialii Ministerului Educației
Daniel David, despre evaluarea tuturor profesorilor din România: În ce sistem s-a mai făcut așa ceva? Nu vreau ca profesorii să fie tratați cu suspiciune mai mare decât alți funcționari publici
Exit mobile version