Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus, referitor la evaluarea profesorilor, că „nu este neapărat împotrivă”, însă „ce anume evaluăm și cum anume îi recompensăm pe cei care muncesc mai mult și mai bine, că nu-i recompensăm cu absolut nimic, pentru că nu avem încă proiectul legii unitare de salarizare, bonusuri”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR Info.
- Amintim că prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat pe 2 aprilie 2025 că profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie
„Profesorii care sunt evaluați și sunt foarte buni așteaptă să vadă partea de motivare. Nu voi putea să-i motivez, nu am cu ce, pentru că nu avem încă proiectul legii unitare de salarizare, încă nu avem acele bonusuri la care făcea referire domnul ministru.
Chiar dacă avem actuala lege care prevede că ar trebui să fie un fond de 2% pe fondul de salarii la nivel de unitate școlară, care să fie distribuit de către consiliul de administrație către colegii noștri care muncesc mai mult și mai bine, articolul respectiv a fost prorogat”, a precizat acesta.
Marius Nistor a ridicat si problema feedback-ului oferit de directorii numiți politic: „Dacă am o relație foarte proastă cu directorul, care va fi până la urmă feedback-ul pe care îl va da acel director, ținând cont de modul în care sunt numiți unii care sunt manageri a unităților de învățământ preuniversitar?”
În același timp, Marius Nistor a punctat alte două probleme cu evaluarea profesorilor: „poate să apară acea goană nebună după note, care va genera probleme în continuare” și că este „o hârtiuță în plus” la activitatea birocratică a profesorilor. „Când anume ar trebui să mai fac și acest lucru și cât timp mai pot să mai dedic până la urmă, în mod real, elevilor?”, a spus acesta.
Declarațiile liderului sindical Marius Nistor despre evaluarea profesorilor:
Marius Nistor: Nu știu cu ce poate fi corelată evaluarea în toată povestea, atâta vreme cât încă nu există un proiect al legii unitare de salarizare, faimoasa lege unitară de salarizare care trebuia să fie gata anul trecut, care a fost amânată și, mare surpriză, se amână pentru anul viitor, 2026, pentru că s-au decalat niște termene pe PNRR, în urma negocierilor purtate de guvernul Ciolacu cu reprezentanții Comisiei Europene.
Acum, ce zice domnia sa, dacă tot nu mi-a ieșit pasiența cu salarizarea pe criterii de performanță, că n-au reușit să definească până acum ce anume înseamnă performanța în sistemul educațional, hai să venim cu o idee chipurile revoluționară, o platformă pe care vom reuși să facem anual o evaluare a activității cadrelor didactice, unde să apară un feedback al colegilor, o chestie extraordinară, un feedback al directorilor. Dacă am o relație foarte proastă cu directorul, care va fi până la urmă feedback-ul pe care îl va da acel director, ținând cont de modul în care sunt numiți unii care sunt manageri a unităților de învățământ preuniversitar?
Mă bucur doar că domnul ministru al Educației a spus o chestie foarte clară, salarizarea diferențiată care să înceapă de la salariul de bază. Toți colegii trebuie să aibă un salariu de bază care să fie decent. Îmi aduc aminte de un ministru al educației care spunea că un salariu de bază decent în educație, în preuniversitar, ar trebui să fie de cel puțin 1.800 euro și ceea ce este peste, acele bonusuri, Da, acolo putem discuta. Dar, vin și vă întreb care sunt bonusurile despre care putem vorbi în momentul de față, bonusuri care nu prea există? Gradația de merit? Păi, este o metodologie năucitoare pentru cei din sistem și care n-a însemnat altceva, că am venit cu criterii peste criterii, decât acumularea de hârtii și de dosare, dosare peste dosare, iar acum o să fie extraordinar că o să ne strângem noi la un moment dat în cancelarie acolo, ca să discutăm un formular minune vizavi de această evaluare anuală, care să țină cont de feedbackul cu colegilor, feedback-ul director-ului și rezultatele cu elevii.
Oare când ar trebui să se întâmple acest lucru? Mă gândesc la timpul liber pe care-l au cadrele didactice, ținând cont nu de activitatea la catedra, ci de activitatea aia birocratică, la care mai adaug ceva în momentul de față, o nouă hârtiuță.
În afară de faptul că ne ocupăm de burse de dimineață până seara și alte documente solicitate de minister, de primării, de inspector, și de alte instituții care au nevoie de maculatură pentru a-și justifica existența, când anume ar trebui să mai fac și acest lucru și cât timp mai pot să mai dedic până la urmă, în mod real, elevilor?
Marcel Bartic: În acest moment, la sfârșitul anului școlar, completăm fișa aceea de evaluare în care toți suntem perfecți. Vorbeam despre evaluare ca un exercițiu care ne-ar putea ajuta să fim un pic mai atenți la niște lucruri pe care le facem la catedră. Încă o dată, acest lucru nu anulează observațiile dumneavoastră legate de salarizare, dar dacă despărțim cele două teme și vorbim despre evaluare ca despre un exercițiu util pentru noi ca profesori, s-ar putea să le fie de ajutor colegilor noștri, să nu o vedem neapărat cat o povară birocratică.
Marius Nistor: Mă gândesc la următorul lucru, care este destul de important. Până la urmă avem inspecția școlară în România? Avem inspector de specialitate trimis să se asigure că avem o educație de calitate și niște servicii educaționale de calitate în unitățile de învățământ preuniversitar?
Care sunt rezultatele inspecțiilor școlare? Cât de bine au fost consiliați colegii noștri sau n-au fost consiliați sau dacă s-au dat sancțiuni sau nu s-au dat sancțiuni atunci când se impune acest lucru, deși eu nu sunt adeptul sancțiunilor, prefer să corectez ceva decât să sancționez pe cineva.
I-aș sancționa pe cei care produc cadre didactice, pe colegii noștri din sistemul de învățământ universitar, pe cei care ar trebui să fie mentorii noștri, pe cei care ar trebui să pregătească viitorii profesori, învățători, educatoare din sistemul de învățământ preuniversitar. Toate problemele sunt la noi și responsabilitate este doar la noi, dar niciodată nu ne îndreptăm atenția către ceea ce produce sistemul de învățământ universitar.
Ideea platformei de evaluare nu este un element de noutate, am mai discutat despre așa ceva în urmă cu vreo 7 ani, 8 ani, maxim 10 ani și era luată în calcul atunci gradația de merit.
În momentul de față, problema este următoarea, dacă într-adevăr putem veni cu platforma respectivă, putem ține cont de un feedback dacă este corect, al colegilor, al directorilor, și să ținem cont și de rezultate, fără să apară acea goană nebună după note, care va genera probleme și va genera probleme în continuare.
Diana Dumitrașcu: Asta ar putea fi o problemă dacă unul dintre criterii ar avea legătură strict cu notele pe care elevii le obțin. Găsiți totuși câteva avantaje în această evaluare pe care elevii ar putea-o da profesorilor și profesorii și-ar putea-o da între ei.
Marius Nistor: Elevul nu mă poate evalua pe tine. Un cadru didactic nu poate fi evaluat decât de o persoană care este egală sau superioară. Elevii pot da doar un feedback. Haideți să nu amestecăm lucrurile. Feedback-ul este feedback. Evaluarea este evaluare. Haideți să nu ducem lucrurile undeva în derizoriu. Am spus că nu sunt împotrivă. Criteriile trebuie să fie corecte și să fie și eficiente, până la urmă.
Dacă țineți neapărat să mai discutăm o hârtie suplimentară în consiliile profesorale, discutăm și hârtia respectivă, dar dacă nu vom avea rezultate, nu mă refer aici la rezultatele activității educaționale, profesorii care sunt evaluați și care sunt foarte buni așteaptă să vadă partea aceea de motivare. Eu nu voi putea să-i motivez că nu am cu ce, nu avem încă proiectul legiI unitare de salarizare, încă nu avem acele bonusuri la care făcea referire domnul ministru.
Chiar dacă avem actuala lege care prevede că ar trebui să fie un fond de 2% pe fondul de salarii la nivel de unitate școlară, care să fie distribuit de către consiliul de administrație către colegii noștri care muncesc mai mult și mai bine, articolul respectiv a fost prorogat. Ce anume evaluăm și cum anume îi recompensăm pe cei care muncesc mai mult și mai bine, că nu-i recompensăm cu absolut nimic.
Nu sunt neapărat împotrivă, am toată deschiderea, dar eu vreau să văd partea aceea de eficiență, vreau să văd că avem rezultate, nu doar că am implementat ceva care mi se pare că este nou, dar de fapt nu schimbă absolut nimic.
22 comments
Spre deosebire de altii profesorii erau supraevaluati prin examene serioase. Nu stiu ce se tot inventeaza apa calda.
Copiii cu rezultate slabe care termina clasa a IV trebuie sa recupereze cu învățătorii cel puțin 3 ore pe săptămână. Sa inteleaga ce citesc, sa formuleze răspunsuri, vocabular adecvat și sa predea profesorilor aceste dovezi de lucru suplimentar. În clasa a V- a este târziu sa recupereze. Asa se poate reduce analfabetismul functional.
Pe inspectorii șpăgari îi evaluează cineva, pe acei inspectori numiți politic de ani, care contribuie lunar la șefi și care îi tratează pe profesori ca pe sclavii lor? Mergeți sindicatele prin școli și aflați cum sunt tratați oamenii în unele birouri din ISJ Argeș. Austeritate, nu sunt bani? Vedeți cum sunt puși pe drumuri directorii și alți angajați….doar, doar te vei duce cu șacoșica. Acolo nu mai conteaza câți bani de delegații se duc?
Este corect cum puneți problema d-le Marius Nistor@
nu colegii sa evalueze ci rezultatele copiilor ci eventual parintiii copiilor,cei care vad zii de zii aberatiile pe care unii asa zisi profesori le fac ,le cer,sau chiar nu fac nimic la ore,respect pt.cei care sunt altfel.
Generalizezi aiurea. De unde stie parintele ce face profesorul? Poate copilul minte, nici nu ia notite si spune ca profesorul nu a facut nimic.
e revoltator sa se implementeze un sistem de evaluare a muncii profesorilor. indiferent de forma, metodologie, etc. cum e posibil sa vii cu asemenea idei, copiate parca de la celelate profesii si ocupatii, in care cu greu scapi neevaluat si verificat periodic, frecvent, daca nu chiar zilnic sau la fiecare activitate, calitativ si cantitativ. si daca se va ajunge totusi prin absurd la un sistem de evaluare, sa nu care cumva sa se omita sporuri suplimentare pentru munca prestata si deja platita. poate ca ar trebui sa se organizeze vreo greva ceva, asa nu se mai poate, momentul e foarte bun, doar vine vacanta mare, si elevii nu au cum sa ramana fara mediile incheiate, nu e asa?
Inca o evaluare?Profesorul preuniversitar are atâtea inspecții și preinspectii, evaluare la sfârșitul fiecărui an școlar, inspecții periodice? Oare nu credeți ca este prea mult???
Ba da! Dar cei din afara sistemului nu cunosc lucrurile acestea.
sunt locuri de munca suficiente la privat daca nu va convine, nu va tine nimeni cu forta pe posturile de la stat
8n evaluarea profesorilor NU au ce sa caute parintii! Elevii, asa cum bine ati punctat domnule profesor Nistor, dau feedback. Atât! În niciun caz nu pot sa evalueze un profesor! Am transforma scoala intr un circ total profesorii evaluează,elevii, iar elevii evaluează profesorii! NU, asa ceva, este exclus! Profesorii sunt evaluați de specialiști în evaluare, inspectori, eventual, dar ar trebui regândit și acest aspect! Unii inspectori nu știu, sau nu vor sa evalueze obiectiv, profesorii.De asemenea, când se mai fac astfel de propuneri, sa se tina cont și de celelalte categorii socio-profesionale: guvernanti,aparatul administrativ central, judetean, local, magistrați, medici, asistenți medicali, polițiști, etc.Dumneavoastra, excelent lider sindical trebuie sa militati permanent pentru ca profesorii sa primească toate drepturile câștigate în urma mișcărilor greviste! Corpul profesoral e extrem de nemulțumit ca NU s au onorat toate promisiunile din timpul grevei, ba mai mult acum aflam ca nici ultima transa (35%) nu se acorda . Banii trebuiau dati la salariul din martie pentru a ajunge la profesori în aprilie.
Oarecum pertinent ce spune dl. Nistor… Dar ce facem cu profesorii care “țin școala ” în viață, care, an de an, au emoția nesfârșită a examenelor naționale și care, într-un an, cu o serie de elevi slabă fiindcă așa e ea și care refuză categoric să învețe pentru examen sau care, pur și simplu, nu poate mai mult (anumiți copii se nasc astfel…)?!… Îi sancționăm, chiar dacă au muncit în brânci, nu?! De ce se procedează astfel, deși există dovezi solide pentru munca lor de peste puterile omenești?! De ce inspectoratele școlare din anumite județe precum Oltul, spre exemplu, procedează astfel?! Replici celebre: “Nu vă mai dăm/aprobăm clasă/clase din cauză că aveți rezultate sub nivelul pe județ!” sau, către directorul unității – “Luați măsuri disciplinare împotriva cadrului didactic responsabil cu examenele!” sau, cu superioritate, către cadrul didactic respectiv – “Domnule profesor/doamnă profesoară, dumneata realizezi că ești direct responsabil?! Sunteți sancționat cu…” etc., etc., etc. Nu știu de ce, dar eu consider că se fac multe abuzuri în sistem începând cu acest nivel de autoritate!…
Exact, o nedreptate fara margini asupra celor care predau discipline de examen. Sunt mereu sub presiune, obligati sa munceasca in plus pe gratis si nu sunt nici macar scutiti de alte sarcini suplimentare din fisa postului! Cum e posibil ca un prof de matematica , unde toti elevii dau examen sa fie platit la fel cu unul de ed fizica, care nu a corectat in viata lui o lucrare?! Mai mult, prof de ed fizica ajung sa ia gradatii, pe meciuri de fotbal unde iau elevi din ore de matematica, elevi de a 12 a! Noaptea mintii! Atata inechitate in acest sistem…
Evaluarea profesorilor?
Da, ar fi posibilă, dar numai în limitele profesiunii lor, a cunoștințelor și competențelor de care dispun, a talentului și vocației, a normelor, regulilor și metodelor didactice aplicate, în contextul cerințelor metodicii obiectului de învățământ predat și al programei pe care trebuie s-o parcurgă.
Evaluatorul ar trebui să poată aprecia și comensura obiectiv toate aceste cerințe și să le consemneze ca atare.
Evaluatorul nu ar trebui să fie un apropiat al evaluatului, coleg, prieten și nici un opozant al acestuia, iar activitatea lui ar trebui să se refere nu la persoane ci la specialist.
Calitatea profesorului nu trebuie raportată neapărat la rezultatele elevului, cunoscând faptul că talentele, înclinațiile sau preferințele elevilor pentru diferite obiecte de învățământ sunt diferite, iar aplecarea lor față de acestea este, de asemenea diferită, rezultatele obținute fiind, și ele, condiționate de acest aspect.
Concluzionând, evaluarea profesorilor ar trebui să vizeze:
1. Cunoștințele teoretice deținute de profesor raportat la obiectul de învățământ respectiv.
2. Competențele metodico-didactico-științifice de care dispune, cât și nivelul dotărilor școlii cu mijloace de învățământ necesare instruirii elevilor.
3. Vocația pentru profesia de profesor și lucrul cu copiii.
Toate celelalte aspecte ale așa-zisei evaluări colegiale, a părinților, elevilor, etc, sunt, din punctul meu de vedere, chestiuni subiective ce nu pot decât altera o eventuală evaluare bazată strict pe obiectivitate și transparență.
Cunostintele teoretice ale profesorilor au fost verificate prin cel putin 2 examene scrise: concursul de titularizare si examenul de definitivat. Aceste examene au presupus deasemenea nenumarate inspectii la clasa. Apoi, cei care au dorit sa evolueze in cariera au mai dat inca 2 grade: gradul 2, cu examen scris si oral si 3 inspectii, si gradul intai, cu alte 3 inspectii si sustinerea unei lucrari. Cu alte cuvinte, profesorii au fost deja evaluati din tot ce spuneti. Nu se pune problema de a mai evalua inca o data aceste lucruri. Apoi, profesorii sunt inspectati periodic la clasa. de director de cel putin 2 ori pe an, de inspectorul de specialitate la brigazi si de ARACIP, la controalele specifice.
Precum vedeti, cadrul didactic este deja evaluat mult mai des, probabil, decat angajatii din mai toate domeniile statului.
Ce sa vezi și sa nu crezi!Circula balade suburbane ca vezi-tu-Doamne, examenul de Titularizare e din ce în ce mai ușor și chiar spre foarte ,foarte ușor și cum noțiunile lor sunt destul de mititele ,majoritatea își imaginează că e ceva de genul 1,2,3 și ai rezolvat!Ce aș vrea eu să îmi rezolve în limba română subiectele de anul trecut de la limba franceză!Majoritatea nu cred ca ar lua nici 5.
Cei mai evaluati sunt profesorii si tot ei au cele mai mici salarii.
Ce inseamna performanta la liceul unde activez? Doamna director numita pur politic ne indeamna sa scriem proiecte renumerate, asa cum a scris dansa, dar care nu au trecut de prima proba a evaluarii, poate daca sria din cele remunerate rezultatele erau mai bune. O alta caracteristica a doamnei director este satisfactia teribila prin care hartuieste cadrele didactice (numai pe cele care muncesc , pe chiulangii ii ocroteste) cu amenintari ca ar detine inregistrari de la ore, puse la dispozitie de catre elevi. Ura si duspretul pt cei care folosesc tehnologia in predare si metodele activ participative, la fel sunt trasaturi ale performantei in perceptia doamnei director. Una dintre colege cu gradatie de merit si titlul de profesorul anului, considera performanta ca fiind beneficii salariale in plus in conditiile in care isi ia 3 saptamani liber in timpul anului scolar pt croaziere, iar la ore intra doar cand isi aminteste. Multe ar mai fi de spus in aceasta problema, dar ma opresc aici.
Asa zice?Ca are înregistrări?Sa le prezinte!Sunt atât de ilegale!!Sa scoată dovada și apoi sa spună și pentru ce le are.Putem adauga si insigare la ură ,ca este evident ca i-a facut placere si a muncit sa obtina cumva acele înregistrări. Sa le scoata de unde le are si sa dea cu subsemnatul!Santajul nu este de ici,de colea!Nu înțeleg ce ar putea avea ea ca înregistrare gravă doar dacă nu s-a lăsat în pielea goala vreun coleg,în rest!!!Sa fim noi sănătoși ca la cât de obraznicuți sunt copii din ziua de astăzi!!!Chiar ar fi bine sa aducă înregistrările cu totul,sa se vadă cum este hărțuit profesorul la ora de niște mucositos și cum profesorul trebuie sa fie Zen,Papa în persoana,un adevărat mucenic pe crucea nesimțirii și proastei creșteri a micilor bădărani,deocamdată mici,vor creste și nu vor mai fi mici!!
ok! Sa ma evalueze, dar,in oglinda, sa evaluez si eu Guvernul!
Legea salarizarii unice nu a aparut in 2024, atunci Guvernului sa i se ia orice forma de premiere si 10% din salariu.
Oh! Legea nu apare nici anul viitor? Desfacerea contractelor de munca pentru incompetenta!
Bună ziua. vă rog să mă informați când se dau hotărârile judecătorești? În ce dată?
Mulțumesc
Hotărârile se dau pana în luna iunie, conform acordului semnat. Pana acum se dădeau în aprilie.