Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a declarat, într-o intervenție la TVR Info, că „în perioada 13-15 ianuarie vom avea primele proteste deja materializate”. Reacția vine după ce ordonanța-trenuleț, care urmează să fie adoptată în ședința Guvernului de luni, prevede că, în 2025, salariile sunt înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024.
- Edupedu.ro a scris că sindicatele din educație amenință cu proteste de stradă, în Piața Victoriei din București, dacă Guvernul Ciolacu blochează creșterile salariale ale profesorilor și drepturile obținute prin lege
„Noi suntem nemulțumiți din mai multe puncte de vedere de faptul că ne îngheață salariile în anul 2025. Înțeleg că asta se manifestă în nivelul întregului sistem bugetar, dar să nu uităm că și promisiunile trebuie respectate, la fel ca și prevederile legale. Am scris acest lucru într-un comunicat dat către presă și către universități și școli. Evident, și către domnul ministru cu care am terminat o discuție acum 2-3 minute și care înțelege situația noastră: mai bine nu promiți decât să promiți și să nu dai”, a precizat Anton Hadăr.
Acesta a spus că erau promise 5-6 miliarde de lei pentru a se finaliza creșterea salariilor din Învățământ:
„Este cazul aici să ne gândim la ceea ce se promisese după greva de anul trecut și s-a ajuns în situația aceea că noi nu putem să fim părtași la niște promisiuni finalizate și, cum s-ar spune, nu trăim în țara lucrului bine făcut, facem așa doar jumătăți de măsură, deci aici erau promise 5-6 miliarde de lei pentru a se finaliza creșterea salariilor noastre, că doar cu 4.000 lei pentru un debutant, fie el în învățământul preuniversitar, fie în învățământul superior (asistent universitar) cu 4000 net nu se poate să-l atragi pe cel mai valoros din seriile de absolvenți care termină facultățile în România și să vină în educație, fie el în învățământul preuniversitar, fie în învățământul superior. (…)”
„Sunt și alte aspecte pe care le-am invocat în comunicatul nostru: an după an, noi nu primim ceea ce ni se cuvine de la buget, nu se respectă, cu alte cuvinte, Legea învățământului preuniversitar și nici Legea învățământului superior.
Lucrurile acestea, evident, le-am discutat și cu domnul ministru acum câteva minute și le vom discuta imediat după sărbători, când vom avea întâlnirile noastre, după 8 ianuarie 2025, dar în ceea ce privește reacțiile noastre, precum probabil ați auzit, ne pregătim în perioada imediat următoare să protestăm, așa cum prevede legea. Mai întâi vor fi proteste cu oameni mai puțini, proteste desfășurate sub formă de pichetare în fața Guvernului până la jumătatea lunii ianuarie. Cred că în perioada 13-15 ianuarie vom avea primele proteste deja materializate.”
Moderator: Dacă ce ați obținut în urma protestelor de anul trecut s-a tot prorogat și acum se blochează, tot credeți că mai pot oamenii să aibă încredere că ceea ce le promite un executiv se va și pune în practică?
Anton Hadăr: Datoria noastră este să ne luptăm, pentru că, din păcate, numai pe această cale să obțin drepturi. Deci, dacă ne-am luptat acum un an și jumătate la grevele din vara anului trecut, s-a obținut ceva. Fericiți am fi dacă ni s-ar da aceste drepturi fără să ieșim în stradă, fără să deteriorăm activitatea din acele zile, pentru că știți bine că se creează probleme dacă sunt protestele făcute în timpul anului școlar sau universitar. O luăm de la capăt, adică s-a promis ceva și nu s-a finalizat și trebuie să conștientizăm încă o dată că trebuie să i se acorde educației un rol prioritar. (…)