Liderul Federației Sindicatelor din Educație: Avem cele mai mici salarii din educație, din Europa. Tinerii performanți nu sunt deloc încurajați să se îndrepte spre acest sistem, îmbolnăvit și el, nici prin remunerație și nici prin condițiile oferite. Guvernul nu face nimic!

5.599 de vizualizări
Simion Hăncescu / Foto: Simion Mechno – Agerpres Foto
Avem cele mai mici salarii din educaţie, din Europa. Tinerii performanţi nu sunt deloc încurajaţi să se îndrepte spre acest sistem, îmbolnăvit şi el, nici prin remuneraţie şi nici prin condiţiile oferite, scrie Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în „manifestul” de Ziua Internațională a Educației, potrivit Agerpres.

 “Nu putem vorbi, din păcate, de o sărbătoare a educaţiei, cum e cea de astăzi, 5 octombrie – Ziua Internaţională a Educaţiei – fără să vedem contextul în care ne aflăm. Nepăsarea clasei politice este cea care ucide oameni! Dispreţul de care a dat dovadă această clasă politică faţă de sistemul de sănătate, dar şi faţă de cel de educaţie, a transformat România într-o ţară în care drepturile fundamentale ale cetăţenilor săi nu sunt respectate.

Dreptul la sănătate este unul dintre ele, iar în aceste momente nu ne este respectat, ca urmare a incompetenţei de care au dat dovadă guvernanţii. Niciun partid politic nu a fost interesat să repare sistemul sanitar din România, astfel încât spitalele să vindece, nu să răpună oameni nevinovaţi!”, se arată în mesajul transmis guvernanţilor şi clasei politice.

SImion Hăncescu a subliniat că pacienţi cu diferite diagnostice sunt trimişi acasă pentru că spitalele nu pot face faţă noului val de îmbolnăvire COVID-19, iar Guvernul nu face nimic. “Campaniile de vaccinare sunt un fiasco, iar Guvernul nu face nimic!; autorităţile statului nu sunt capabile să decidă şi să comunice clar ce măsuri se impun şi ce nu în noul context, iar Guvernul nu face nimic!; părinţii nu ştiu dacă să îşi trimită copiii la şcoală, cadrele didactice nu au niciun fel de protecţie în faţa îmbolnăvirii iar oamenii nemulţumiţi încep să iasă în stradă! Şi din nou, Guvernul nu face nimic!”, menţionează președintele FSLI în mesaj.

Hăncescu: Dreptul la educație este unul consfințit de Constituția României

“Este un drept fundamental cu care ne naştem în această ţară! Dar, educaţia din România se face într-o subfinanţare cronică, în unităţi de învăţământ care nu au dotări moderne şi nici măcar facilităţi de bun simţ, cum ar fi toaletele! Avem cele mai mici salarii din educaţie, din Europa. Tinerii performanţi nu sunt deloc încurajaţi să se îndrepte spre acest sistem, îmbolnăvit şi el, nici prin remuneraţie şi nici prin condiţiile oferite!

De Ziua Internaţională a Educaţiei, ca şi în fiecare zi a anului şcolar, realizăm că în România încă se mai face carte, pentru că încă mai avem dascăli care ştiu cum să îşi facă datoria, conştienţi fiind de menirea pe care o au. Lor le mulţumim pentru fiecare efort depus zi de zi! În schimb, politicienilor le reamintim promisiunile pompoase făcute în fiecare an electoral şi despre fiecare dezamăgire oferită poporului, în fiecare an de mandat!”, se mai precizează în mesajul liderului de sindicat.

Simion Hăncescu cere, în mesajul adresat guvernanţilor şi clasei politice, ca “spitalele să nu mai fie bombe cu ceas pentru pacienţi” şi, totodată, “şcoli care să ofere perspective solide elevilor şi în care să fie respectate cadrele didactice!”, mai precizează sursa citată.

“Astăzi (…) cerem respect față de nobila profesie de cadru didactic!”

“Astăzi, de Ziua Internaţională a Educaţiei, cerem normalitate într-o ţară pe care nepăsarea şi incoerenţa guvernanţilor o şubrezesc pe zi ce trece! Cerem respectarea drepturilor fundamentale! Cerem şi aplicarea legilor votate în Parlament, prin care cadrele didactice ar trebui să primească salarii mai mari! Cerem respect faţă de nobila profesie de cadru didactic! Cerem ca spitalele să nu mai fie bombe cu ceas pentru pacienţi, aşa cum cerem şcoli care să ofere perspective solide elevilor şi în care să fie respectate cadrele didactice!

Le mulţumim tuturor celor care au muncit cu seriozitate şi implicare, astfel încât sistemul de educaţie din România să existe, să funcţioneze chiar şi în aceste straie ponosite şi, mai mult de atât, să ofere aripi elevilor care au reuşit să urce pe cele mai înalte culmi!

Citește și: Ce soluții încearcă să găsească profesorii de liceu la care ajung elevi care nici măcar nu știu să scrie / Este infinit mai greu să duci un copil de la nota 3 la nota 5, decât să ajuți un elev de 9 să ia bacalaureatul cu 10

Politicienilor le cerem să privească spre ţările dezvoltate, unde guvernele au coalizat cu propriii cetăţeni şi au înţeles că doar prin unitate, respect şi implicarea fiecăruia, lupta cu pandemia poate fi câştigată, iar ţara poate avea un viitor dacă sistemul de sănătate şi cel de educaţie sunt considerate priorităţi naţionale şi faptic, în strategiile de guvernare. Doar aşa vom ajunge şi noi să simţim normalitatea unui trai decent în ţara noastră!”, se mai arată în mesaj.

Mesajul FSLI, complet:

Foto: Simion Mechno – Agerpres Foto


8 comments
  1. Am o întrebare pentru cei vexați de afirmația mea inițială: cum se explică rezultatele penibile, jenante, deplorabile pe care le obțin cei care bat la porțile titularizării în condițiile în care subiectele date la examenele de titularizare sunt ridicol de simple? E cam la fel cu ceea ce se întâmplă la bac: rezultate dezastruoase asociate cu subiecte jenante, mai ales dacă le comparăm cu cele de acum 20 de ani. La așa profesori de școală nouă, așa elevi!

  2. Nu există motivație pentru învățământ. Pentru a deveni profesor, învățător, educator. Am constatat de peste 40 de ani. Iar acum – nici atât. Se pretinde din partea ,,dascălilor ;; mucenicie curată, voluntariat peste voluntariat, ,,competențe,, și adaptare fie la ,, curriculă;, mereu în schimbare, ,,fie la suprasistemele de control în care sunt promovate odrasle cu pile ( metrosexual,/vs./ tunate, siliconate, cu extensii colorate….)
    Este greu să studiezi, să ții prelegeri, să faci sistematizări, să te adaptezi unui ritm asiduu de predare și verificare- în clase cu câte 30 de elevi, bântuite de furtuni hormonale la vârsta adolescenței sau pre -adolscenței, , bruiat fiind și de expresii fie de gang, fie de la ,,mititica,,. Beneficiază profesorii de psiholog profiler – precum Domnul Dincă ? Sunt premiați cumva și stimulați performerii?
    Caragiale avea dreptate cu: ;,la bulivar, birjar;,…

  3. Au aflat și sindicatele ceea ce știa și Grivei de peste 20 de ani: doar cei mai slabi absolvenți de universitate merg în învățământ și de multe ori nici ăia.

    Mă bucur că toți acești părinți critici și porniți contra profesorilor actuali vor avea în curând ceea ce merită. Îmi pare însă rău pentru copii. Ei nu au nici o vină, decât poate că s-au născut în locul și timpul nepotrivit.

    1. “doar cei mai slabi absolvenți de universitate merg în învățământ și de multe ori nici ăia”
      “toți acești părinți critici și porniți contra profesorilor actuali”
      Recitește și vezi în ce categorie te încadrezi (critică sau apreciere?), nu pari prea hotărât… 😉

      1. @Tania După nume cred că ești profesoară, nu profesor. Iar 9,95 la Spiru Haret nu valorează mare lucru. Eu vorbeam de absolvenți de universități în care se face carte. Dar chiar dacă nu e cum zic eu în cazul tău, nu văd motiv de ofuscare: cu atât mai bine țării și ție cu atât mai bine! În plus tu nu ai nici o statistică la îndemână ca să contești afirmația mea bazată pe fapte reale și cunoscute. Dacă din întâmplare nu se aplică în cazul tău nu înseamnă că statistic vorbind nu am dreptate. Succesuri la școala mică!

      2. @E Nu mă încadrez în nici una. Învățământul mai supraviețuiește la un nivel decent fiindcă mai sunt încă în activitate profesori din vremurile bune. Cei ce vin din urmă sunt ceea ce merită actuala societate. Sunt după chipul și asemănarea acesteia!

    2. Sunt profesor si am terminat facultatea cu 9,95. Si ca mine imi sunt majoritatea colegilor din scoala, o scoala mica de tara. Nu meriti niciun cuvant din partea mea sau a lor. Nici macar sa te injur. Esti prea…mic.

  4. Hai, sic… Cand am intrat in online si am tinut-o asa langa2 ani pe cheltuiala noastra unde ati fost? N-ati fost in stare sa obtineti macar o masca peofesorului, dreptul la protectie? Cand s-au taiat salarii, mariri, drspturi unde ati fost? Cand ni s-a promis marea cu sarea daca ne vaccinam si amenintari daca nu o facem, unde ati fost? Unde ati fost cand ni s-a promis beneficiul dreptului la munca odata vaccinati si apoi am fost de-a valma trimisi in online? Unde sunteti acum cand am vrea sa facem greva si niciun lider de sindicat nu pare nemultumit? Nu-i nimic: nici noi nu vom fi alaturi de voi. Ne vom retrage din sindicate ca sobolnanii de pe un vas care se scufunda. Va vom abandona asa cum ne-ati abandonat si voi, dragi “capitani” de vas. La multi ani, draga invatamant! Ni-s numarati si vi-s numarati. Daca noi nu mai suntem, va tragem in jos dupa noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Certificări ECDL cu premii și cel puțin alte trei beneficii pentru elevii care se înscriu și își atestă competențele digitale până pe 15 decembrie. Educația digitală – o necesitate, nu o opțiune (P)

ECDL Romania încurajează toate școlile, elevii și profesorii să participe activ la această revoluție digitală în educație. Cu ECDL/ICDL, toți cei implicați în procesul educațional pot să își construiască un…
Vezi articolul

Proiect în campania electorală: Peste 6.300 de euro indemnizaţie pentru profesorii care se pensionează şi au 30 de ani vechime, câte două salarii minime pe an pentru ceilalţi, plus cursuri gratuite

Avalanşă de promisiuni pentru profesorii din sistemul public de învăţământ, într-un proiect semnat de mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi neafiliaţi, publicat în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale…
Vezi articolul

Conferință organizată de Fundația Vodafone și Edupedu.ro, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București

Profesorii Mircea Miclea, Domnica Petrovai și Csaba Asztalos vin la Conferința Națională „Școala din viitor – resurse și conținut transdisciplinar pentru profesorii de gimnaziu”, pe 15 octombrie, la București / Înscrierile sunt deschise cadrelor didactice

Profesorii de gimnaziu din toată țara sunt invitați la Conferința Națională „Școala din viitor – resurse și conținut trandisciplinar”, pe 15 octombrie 2024, de la ora 13:30, la ARCUB Gabroveni,…
Vezi articolul

DOCUMENT Profesorii vor primi în 5 rate diferențele salariale pe care instanțele au stabilit că statul nu le-a plătit pentru perioada 2017 – 2021. Prima rată, în acest an, doar 5% – proiect

Diferențele salariale câștigate de mai multe sindicate ale profesorilor în instanță, ar putea ajunge la toți profesorii, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, pus în dezbatere publică. Proiectul vine…
Vezi articolul

Simulări tehnice ale simulărilor pentru Evaluarea Națională și BAC 2024, organizate în școli, joi, 1 februarie, de la ora 10, fără subiecte reale și fără participarea elevilor – document

Joi, 1 februarie, de la ora 10, se vor organiza simulări tehnice ale simulărilor pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 cu toate centrele de examen, potrivit unei adrese a Centrului…
Vezi articolul