BREAKING Greva generală în școli continuă, iar joi va fi miting de amploare în București. Liderii sindicali, după discuția informală cu premierul Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu: Nu am primit o soluție în așa fel încât să fim mulțumiți. În acest ritm vom avea, Doamne ferește!, săptămâni de grevă

11.919 vizualizări
Foto: gov.ro
Continuă greva generală în Educație, asta au transmis liderii sindicali după întâlnirea informală de marți, de la Guvern. Aceștia au anunțat că pregătesc un miting de amploare pentru joi, în București, în cadrul grevei generale din școli.

”Greva continuă deocamdată, poate mâine decidenții vor veni cu o soluție acceptabilă. Am cerut un act normativ pentru creșterea salariilor, nu mai așteptăm până la noua lege a salarizării”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI.

„Ne-au spus că nu sunt bani, că e deficit, dar nu au venit cu o propunere care să ne mulțumească. Propunerile pe termen lung, precum legea salarizării, trenează și ele. În acest ritm vom avea, Doamne ferește!, săptămâni de grevă“, a spus Anton Hadăr, liderul sindicatului Alma Mater.

Declarațiile liderilor sindicali:

Marius Nistor: Greva continuă deocamdată v-am spus de atâtea ori, singur e măsură să ia decizia încetării. Ei sunt doar colegii noștri. Poate mâine, persoanele invitate, factorii decidenți vor veni cu o soluție care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu, soluție la problemele noastre. Deci în condițiile în care soluția cu care va veni Guvernul este acceptată de către colegi.

Nu este vorba de acceptul meu. Noi discutăm de liderii din țară care la rândul lor vor trebui să-și consulte liderii și membrii.

A fost doar o discuție informală și faptul că vor căuta soluții. Am solicitat încă o dată, ca să fie limpede ce am cerut rândul trecut – un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea legii.

Nu putem face compromisuri ținând cont de așteptările colegilor noștri. Repet, colegii noștri sunt cei în măsură să decidă care este cea mai acceptabilă variantă sau ofertă din partea Guvernului. Eu nu m-aș gândi atât de departe. În momentul de față este o acțiune de protest, ne dorim să încheie cât mai repede cu putință și așteptăm cu nerăbdare ca Executivul să vină clar cu soluțiile necesare.

Simion Hăncescu: Le-am prezentat situații concrete, salarii din România, din alte domenii din lumea normală.

Ce argument i-ați spus domnului Ciucă, de exemplu?

Legat de salarii? Că nu poate trăi în un profesor cu 2.500, este muritor de foame.

Și ce a răspuns?

A spus că avem dreptate.

Și altceva, ce-au mai spus dl. Ciucă sau dl. Ciolacu?

Că Guvernul face tot posibil să vină în întâmpinarea oamenilor cu o soluție.

Știți că premierul a spus public că solocotările sunt foarte greu de îndeplinit, că sunt prea mari?

Dar nici noi nu suntem absurzi să spunem că se aplică integral tot, să vină cu ceva acceptabil pentru oameni.

Ce promisiuni au făcut?

S-au angajat în programul de guvernare, o să fie niște principii clar stabilite, dar nu am văzut încă programul și acel program de guvernare nu știu dacă va fi, va ține de cald și o să fie acceptat de oameni. Este doar un program de guvernare care s-a încălcat de multe ori.

Anton Hadăr: Da, mulțumesc că am venit aici pentru soluții la problemele noastre pe termen scurt și pe termen puțin mai lung. Problemele pe termen scurt n-au primit răspunsul cuvenit, că nu sunt bani, că avem deficit. S-a încercat ceva cu deficitul, nu știu dacă au reușit să-l mai mărească, să fie acceptat de comisar european pe buget. Noi însă n-am primit o propunere în așa fel încât să fim mulțumiți. Soluțiile pe termen mai îndepărtat, adică viitoarea lege a salarizării și ele trenează. Banca Mondială n-au adus toți toate documentele și alte sectoare bugetare. În acest ritm, vă garantez că săptămâna aceasta va fi grevă și cred că va fi o grevă de durată, nu doar de 1 săptămână. Noi avem alt calendar, noi trebuie să așteptăm să intrăm la negocieri.

Pe capătul nostru de a acuzare, care știți că este o grevă împotriva politicilor sociale și economice ale României, trebuie să fim chemați pentru aceste discuții, e o altă, e altă cauză pe rol, dar repet, în acest ritm nu văd sfârșitul grevei. Sunt om cu experiență și cred că vom avea, Doamne ferește, săptămâni de grevă.

Dl. Ciolacu, ce a spus în aceste discuții?

Fiecare a venit cu propunere, încercând să atragă atenția că se pot găsi soluții, dar nu e nimic concret, nu e nimic mulțumitor, evident, răspunsul poate ninova da mâine, dacă va veni la întâlnirea noastră de la FSLI. Păi sunt multe lucruri care sunt cunoscute. Păi pe termen scurt ar trebui găsite soluții pentru a se acoperi inflația, salariile, care sunt foarte, foarte mici. Ori a dat numai la debutanți 18.000 de colegi, atât din învățământul universitar, cât și din cel superior, vă dați seama că nu-i mulțumitor, pentru că vor fi colegi care se află imediat lângă debutanți, care vor fi nemulțumiți. Deci, iată o soluție trebuie găsită și aici. Noi vrem să se dea la aproape toată suflarea de care dispunem astăzi, adică la toată resursa umană de tip cadru didactic.


32 comments
  1. SUSȚIN CATEGORIC PROPUNERILE LIDERILOR DE SINDICAT FSLI PE TEMA MAJORARII SALARIILOR PROFESORILOR.

  2. Chiar așa ar trebui! O grevă generală! Să renunțe la pensiile speciale( nesimțite) pentru că nu sunt cu nimic mai presus decât restul poporului. Atunci,ar fi ” ceva” fonduri și pentru cei cu salarii și pensii defavorizate.Dar echitate nu a fost și ici nu va fi vreodată.

  3. Acesta e comentariul unui profesor ?Nu înțeleg de ce va interesează ce fac eu când eu nu am declanșat o asemenea distracție pe nervii copiilor noștri despre care știți bine ce faceți cu ei în loc sa va implicați în educarea lor !Eu ma ocup de ce trebuie sa fac și anume ,lucrez în sănătate în sistem privat și îmi fac datoria asa cum am promis la terminarea facultății. Aștept un comentariu pertinent nu ca acum copii sunt supărați ca nu se măresc salariile cadrelor didactice, dacă nu va place

    sistemul de stat va invit pe Dvs la privat sa vedeți acolo câte ore lucrați.

    1. Vino în învățământ și bucură-te de ”beneficiile” noastre nenumărate!

      În loc să vrei ca și altora să le fie la fel de greu ca ție, ar trebui să vrei să îți fie bine și ție, cum le e lor!

    2. uite care este treaba domnul cu sanatatea,ai facut 3 ani postliceala si ai devenit asistent,faci tratamentul 2 ore dimineata 2 seara,nu mai dai nici un examen,nu mai faci cursuri obligatorii,ai masa asigurata,si salariu in mana peste 3000 ron.
      noi facem facultati,mastere,module psihopedagogice,an de an cursuri platite de noi pt formare,facem pe paznici in scoli,tot felul de activitati neplatite,ore suplimentare pentru elevii in anii terminali pt examene,uneori va ducem elevii de la scoala primara la wc si ii stergem la fund,ii calmam cand plang dupa parinti,le desfacem pachetele sa manance ,si multe alte lucruri pe care voi va face ti ca nu vedeti,veniti doar sa va aruncati copilul la scoala la 7.30 si pana seara va doare in fund si vreti ca profesorii sa va fie slugi si sa stea drepti.
      Rusine sa ti fie ,nesimtitule,va plangeti toata ziua ce greu va este cu 1 copil sa l cresteti dar amaratul de profesor,invatator care sta 4 ore non stop cu 33 de elevi care ii mananca creierii pentru 2700 ron ti se pare corect?
      1000 chiria,500 intretinerea,raman 1200 ron :30 zile=40 ron pe zi pentru un profesor ,care trebuie sa manance 3 mese,sa bage benzina,sa si plateasca cursuri ,tel etc
      pai tie nu ti este ma rusine?????
      du te ma cu copilul tau la scoala privata,da i 50 mil pe luna si sa ai pretenti,aduce ti copii gratis,li se da masa calda,avem grija de ei si tot voi va plangeti ca avem noi salarii mari.
      bai nesimtitule ,noi toata viata dam examene,gradul 2 ,gradul 1,doctorat, etc toate astea se fac in 10-15 ani abia atunci imi creste si mie salariu ,dar pana le fac stau pe 2700….daca esti destept de ce lucrezi la privat????nu poti sa iei examne la stat???este greu..trebuie sa inveti.
      voi va plangeti din sanatate????va marit Dragnea salariu de 4..5 ori…nesimtiti drk

    3. Nesimțirea e de rang înalt la inșii precum ești matale. Ia, pune-te, măria ta, pe învățat în fiecare an ca să iei examenul de titularizare cu notă mare și să nu ai post. În fiecare an suplinitor pe un salariu de mizerie. Nu v-ar fi rușine la obraz să criticați cadrele didactice! Uitați-vă în ograda voastră, că nu vă mai săturați de peșcheșuri de la pacienți… Și, parcă ce mare lucru faceți?! Că tot noi, pacienții, trebuie să avem grijă să ne procurăm medicamentele în spitale, nu știți să faceți investigații laparoscopice, oferiți diagnostice eronate, bani cheltuiți cu nemiluita pentru diferite opinii, fiindcă cine are încredere în voi?!

  4. Oare s-au gandit ca majoritatea parintilor si-au programat si platit concediile? Asteptam doar ca sa dea testele de admitere la pregatitoare sau cele natioanale sa putem pleca. Dar deja sunt amanate fara o data precisa. Trimit factura la guvern sau la liderii sindicali? Si unii si altii folosesc elevii ca masa de manevra.

    1. Ai impresia că profesorii și ceilalți angajați din învățământ nu au copii și că n-ar vrea să se bucure și ei de concedii, când e vremea lor? Ți se pare că trei sferturi din angajații din învățământ încep greva generală pe termen nedeterminat așa, de dragul distracției?!

      1. E dreptul lor sa faca greva. Ceea ce am vrea, noi si copiii nostri este sa stim cand anume se vor da testele pentru a stii ce facem in urmatoarea perioada. E ok si daca stati in greva de 30 de zile. Da sa stim si noi ce facem. Nu cred ca cerem ceva exagerat.

        1. Doar guvernul decide. Dacă vin să negocieze cu bună credință și oferte reale, greva poate fi suspendată repede și ne întoarcem cu toții să încheiem anul școlar.

          În schimb, guvernanții sunt preocupați de rotative și fug de răspundere mai rău ca șobolanii de pe o corabie ce se scufundă.

          Ca să înțelegi dumneata mai bine, există o lege a salarizării din 2017 care avea ultimul termen oficial de aplicare în ianuarie 2022, care s-a aplicat imediat pentru cei din sănătate (din acel an au ajuns la grilele din 2022 și lucrurile s-au calmat în sistemul respectiv). Suntem în mai 2023, aproape iunie, iar în învățământ încă nu se aplică grilele pentru 2022 (care erau LEGAL valabile de acum un an și jumătate), deși în legea respectivă, durata de aplicare era de fapt anul 2020. Imediat ce au venit nemernicii ăștia la putere, au amânat, modificat, abrogat, schimbat tot ce puteau, numai să nu aplice LEGEA (pe care nu eu am votat-o, tot ei au fost și înainte de alegerile din 2020).

          După pandemie, au explodat prețurile la cele necesare – inflația e calculată ținând cont de toate lucrurile, dar la alimente e de peste 30% creștere și nu dă semne c-ar scădea, energia din fericire pare c-a mai scăzut, combustibilii la fel – însă puterea noastră de cumpărare a scăzut IMENS. Noi suntem cu salarii din 2019 (se acordă din când în când câte un 3-4% MAJORARE – toate ziarele și televiziunile spun asta cu gura mare, dar 4% în brutul pe grila respectivă e NIMIC – la prețuri de 2023.

          Nu se mai poate! Nu mai vorbesc de personalul nedidactic – aveau sporuri de condiții penibile (femeile de serviciu, să priceapă toți, spală toalete după elevii care nu știu uneori să le folosească, strâng mizeria lăsată de copii care nu sunt învățați acasă să strângă după ei sau aruncă pe jos TOCMAI ca să curețe femeia de serviciu, că ”de aia e plătită” (asta acasă o aud, cunoașteți atitudinea) ș. a. m. d.), ei bine acele sporuri sunt acum introduse în salariu și ajung la un net egal cu cel ce rezultă din minimul pe economie. E vorba de personal calificat, care trebuie să facă de asemenea cursuri de igienă periodic, altfel își ia școala amendă de nu se vede! La fel muncitorii de la întreținere, sau fochiștii, etc. Oamenii ăștia au ajuns să fie plătiți cu minimul pe economie, deși sunt calificați!

          La didactic auxiliar, la fel. Contabilii, secretarii, administratorii – sunt acum bătaia de joc când e vorba de salarii.

          S-au adunat multe. Nu mai putem aștepta.

          1. Inteleg punctul dvs si al profesorilor de vedere. Meritati mai mult, din multe puncte de vedere: mediu de lucru, salariu, respect. Poate si prin faptul ca nu s-a anuntat din start o perioada mai lunga de greva ( o sap sa fi spus de la inceput), s-a dat impresia ca intr-o zi doua va calmati si va veti multumi cu 2 parale si un voucher. Daca nici maine nu se anunta ori acceptul ori inca o sap de greva (cel putin),veti da impresia ca stati la prinderea oricarui os aruncat. Exact cu a zis si presedintele, nu se rezolva peste noapte o chestiune asa importanta si sensibila. Dar aratati fermitate in anunturile pe care le faceti.

            Parintii vor fi si mai multi de partea dvs daca ii tratati corect. Cu informare clara.

            Succes! Elevii sunt cu ochii pe voi, negociati ca si cum le-ati preda lor aceasta lectie.

    2. Mama draga,ia matale o bona si gata! Te costa cat nu face si atunci vii la gradi…eu nu vreau salariul marit,ci stoparea inflatiei,preturi corecte la lucrurile de baza.Degeaba am sacul cu bani daca nu face cat o ceapa degerata! Cumpara guvernul milioane de vaccinuri,nave militare si avioane sh,si guvernul spune ca nu are bani?

  5. Cristina…..
    Un comentariu absolut absurd,mai bine te abtineai,chiar daca asta gândești!!
    Din comentariul tău reiese cât de mult a decăzut societatea românească,in care,fiecăruia nu-i mai pasă decât de el!
    Dimpotrivă,ar trebui sa fim solidari cu greva profesorilor, să declanșăm chiar o grevă generală și să aruncăm la gunoi această șleahtă ordinară,această gașcă nenorocită numită politician!!!

    1. Chiar așa ar trebui! O grevă generală! Să renunțe la pensiile speciale( nesimțite) pentru că nu sunt cu nimic mai presus decât restul poporului. Atunci,ar fi ” ceva” fonduri și pentru cei cu salarii și pensii defavorizate.Dar echitate nu a fost și ici nu va fi vreodată.

  6. Sunt bani pentru înființarea de noi posturi, pentru mărirea cu50 %, pentru pensiile speciale ale magistratilor asistenți etc. Pentru educatie nu sunt deoarece au nevoie de analfabeți, de prosti care să-i voteze, că nu pot sa fure prin comisioane de la învățământ.

  7. Cum spuneam greva se va termina cand Deca va intra in scoli si va face arestari.

    Astazi am auzit de o noua practica. Pentru a nu cheltui bani din buzunar pentru hartie, creta etc. un profesor incheie cu un parinte sau mai multi un contract de sponsorizare. Primeste banii si cumpara cele necesare.
    Mai mult, pentru aceasta practica primeste si puncte pentru gradatia de merit.

  8. Ce caută Hadăr la discuții, el nu este în grevă! Mai mult, vorbește mult, este lunecos și joacă la două capete. Pentru decență nu-l mai primiți, el nu este în grevă!

    1. Domnu Dinu, Hadar a susținut întotdeauna învățământul și toate cadrele didactice nu numai pe cele din învățământul superior, fiți obiectiv nu aruncați cu noroi

  9. Continuă greva generală în Educație, asta au transmis liderii sindicali după întâlnirea informală de miercuri, de la Guvern. Astăzi e marți!

  10. Discutie informala de doua ore? Pentru ce? De ce nu le puneti conditii? Ce, negociaza ca la piata? Impuneti-le o limita de timp rezonabila, 20-30 de minute sunt suficiente pentru a afla oferta lor si a o accepta sau refuza. De ce lalaiala asta? Nu vor, atunci parasiti sala, nu sunteti obligati sa le ascultati minciunile timp de 2 ore. Ce-i batjocura asta? Nu uitati ceva: au calcat in picoare Legea Educatiei si v-au subfinantat cu 2% din PIB in loc de 6% cat SCRIE LEGEA. Ei, care ar fi trebuit sa fie primii care o respecta au calcat-o in picioare. Nu uitati ca in 2023 au alocat 2,1% din PIB, cea mai mica alocare din istoria recenta. Desi stiau ca toate s-au scumpit ei au alocat si mai putini bani.

  11. Bună ziua !Am și eu un comentariu de ce nu fac greva asta după încheierea mediilor copiilorsau în vacanta astfel încât sa nu scoată din ritm copii pe care și asa i au zăpăcit cu școala altfel.verde etc .De asemenea dacă as fi ministru nu le as da nimic căci la școală stau doar pe tefon profesorii și dacă fiul meu a întrebat de xe răspunde în ora doamna a zis ca ii scade nota la purtare .De asemenea ce salarii vor în condițiile în care lucrează în medie 4 ore la școală și apoi meditații cu 4 elevi odată adică 400 ron pe ora ori 20 zile kucratoare încă 8000 ron minim și aceștia sunt bani nefiscalizati

    1. daca facem greva dupa incheierea mediilor o sa i doara fix in fund,din contra platesc salarii mai mici si le convine,ne lasa si 1 an in greva.
      va plangeti ca va este greu cu 1 copil acasa,profesorul sta cu 30,stresul care il ia acest profesor ,invatator,timp de 4 ore face cat 8 ore ale voastre care stati jumate la cafele si birfa.va duce copii la pipi,la caca,le leaga sireturile,ii calmeaza ca plang dupa parinti,le preda,etc.
      Nu toata lumea face meditatii,(sport,religie,etc)deci in strada si in greva sunt cei cu 2700ron pe luna(cam cat costa jumate din tel unui elev).
      pai chiria este 1000 ron ,utilitati 500-700 ron,un profesor ramane cu 1200 pe luna(40 ron pe zi)din care sa manance 3 mese ,sa bage benzina,sa se imbrace,sa si faca singur materiale pentru scoala,etc.
      Sa va fie rusine pentru ce ati scris, va ti obisnuit sa va aruncati copii la scoala jumate de zi ,li se da mancare calda,sunt supravegheati de noi ,etc si veniti ca niste doamne cu ifose …..ca profesorii fac dreg etc…..de ce nu vi l duce ti la scoala privata?
      platiti acolo si pute ti comenta cat vreti….sa vedem ,ca convine????nu,normal, vreti gratis si aveti si pretenti sa va fim slugi sa va pupam tot noi in fund.rusine!

      1. Inteleg ca sunteti cadru didactic? La ce gramatică folosiți, nu stiu ce pretenții mai putem avea..

    2. Vă așteptăm cu drag în învățământ pentru a vă bucura de toate privilegiile enumerate mai sus. Posturi vacante sunt , vă înscrieți la titularizare, nu trebuie decât să depuneți un dosar impresionant , susțineți inspecția , apoi concursul. Pentru dvs. va fi floare la ureche! După care …la catedră , undeva, la dracu-n praznic ! Succes!

    3. ce bine că nu ești ministru, stimabilă doamnă
      😂😂😂😂😂😂😂
      nu e timpul pierdut.
      înscrie-te în partid și poate poate (la inteligența și tupeul matale, ai șanse)

  12. Pentru pensii speciale sunt bani? sau pentru salarii de zeci de mii de lei luate pentru dormit în unele cazuri?
    Fiți tari dragi profesori, nu vă mai lăsați umiliți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții din anul I care au obținut premii la olimpiadele internaționale în liceu pot primi burse lunare de până la 3.300 de lei, potrivit noii metodologii-cadru / Nu toate universitățile și-au definitivat încă regulile pentru celelalte burse

Studenții înmatriculați în anul I la universitățile din țară, care au obținut premii la olimpiadele școlare internaționale, primesc burse de excelență olimpică/internațională, cu sume de la 1.650 până la 3.300…
Vezi articolul

VIDEO Vor fi dați afară profesorii care nu vor să se vaccineze? Cîmpeanu: Întotdeauna o să pledez pentru argumente, nu cu forța / Cadrele didactice ar trebui să fie mai pregătite decât media din perspectiva deschiderii față de știință

„Întotdeauna o să pledez pentru argumente, nu cu forța”, a răspuns ministrul Educației Sorin Cîmpeanu unei întrebări la Digi24 despre posibilitatea de a-i da afară din sistemul de învățământ pe…
Vezi articolul

Proiect susținut de Complexul Educațional Laude-Reut

Au fost desemnați cei 20 de câștigători ai concursului de eseuri, pe tema combaterii antisemitismului și a extremismului, organizat de Complexul Educațional Laude-Reut. Peste 700 de elevi au participat la competiție

Complexul Educațional Laude-Reut (CELR) a anunțat numele celor 20 de elevi și studenți câștigători ai concursului de eseuri „Adevăr și memorie. Antisemitism și Holocaust în România”, organizat de instituția de…
Vezi articolul

Liderul sindical Marius Nistor: Colegii nu sunt de acord cu oferta Guvernului. Guvernul poate veni cu rectificare bugetară. Negocierea doar de dragul negocierii, repetând aceleași propuneri și venind cu aceleași idei, nu va rezolva situația din Educație

„Greva continuă – este decizia tranșantă a colegilor noștri din unitățile de învățământ preuniversitar, iar vineri va avea loc un nou marș de protest în Capitală. Vom pleca din Piața…
Vezi articolul