Liderii sindicali din educație, după discuțiile cu ministrul Muncii: Este obligația lui Klaus Iohannis să intervină într-un moment critic / Nu există niciun motiv pentru anularea protestului de mâine

6.130 de vizualizări
Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr / Foto: Gov.ro
Liderul federației sindicale din învățământ Spiru Haret a anunțat la finalul discuțiilor cu ministrul Muncii că „în momentul de față nu există niciun motiv pentru anularea protestului de mâine. Este obligația lui Klaus Iohannis să intervină într-un moment critic”. Președintele FSLI, celălalt sindicat din învățământul preuniversitar, a declarat că la negocierile cu ministrul Budăi „am repetat și astăzi ceea ce noi am cerut, găsirea unei soluții pentru o majorare salarială până la finalul anului și să ni se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie”

După întâlnirea de astăzi, „a rămas ca ministrul Muncii să îi prezinte premierului această propunere și să analizeze. Așteptăm cât mai repede un răspuns din partea guvernului. Dar oamenii așteaptă un act normativ care să statueze ceea ce am prezentat”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a afirmat că „în momentul în care se dorește sincer din partea executivului încetarea grevei, este clar că cei trei președinți ai partidelor care formează coaliția de guvernare trebuie să ia decizia. Nu ne dorim continuarea acestui protest, dar totul depinde strict de rapiditatea cu care coaliția va lua o decizie. Așteptăm ca mesajele transmise de ministrul Muncii și de ministrul Educației să fie percepute ca atare. În momentul de față, nu există niciun motiv pentru anularea protestului de mâine. Este obligația lui Klaus Iohannis să intervina într-un moment critic. Astăzi s-a înaintat adresa respectivă către președinte”.

Discuțiile dintre liderii federațiilor sindicale din învățământ și ministrul Muncii, Marius Budăi, au avut loc în a șasea zi de grevă generală declanșată de profesorii din România și în contextul în care mii de profesori au ieșit astăzi în stradă pentru a cere majorări salariale, în Iași, Baia Mare, Caraș-Severin, Maramureș, Suceava, Alba, Alexandria, Brașov, Brăila, Galați, Dâmbovița, Bistrița.

Citește și:
LIVE VIDEO Mii de profesori protestează astăzi în Iași, Baia Mare, Caraș-Severin, Maramureș, Suceava, Alba, Alexandria, Brașov, Brăila, Galați, Dâmbovița, Bistrița: „Suntem uniți! Nu cedăm!”
Liderul sindical Marius Nistor, la intrarea în negocieri cu ministrul Muncii: E o diferență enormă între ce am solicitat și ce a oferit guvernul. Am cerut inițial majorarea salariilor profesorilor cu 60%, am ajuns la 25%. Ce vreți să mai lăsăm? Nu putem să ne batem joc de ei


9 comments
  1. Îndemn către “domnitori”!
    de Ioan Miclăuș

    Domnilor ce ne “domniți”,
    Prin varii funcții rătăciți,
    Vă adresăm astăzi chemare
    Să ascultați și ce ne doare!
    Iată, pe scurt, ce ne dorim,
    La ce, răspuns, am vrea să știm!
    La ce vrem să luați aminte,
    Măcar de astăzi înainte!

    Întâi, nu suntem cerșetori,
    Ci suntem (încă!) profesori!
    Greva-n școli nu e o “bulă”,
    S-o spargeți cu o-nțepătură!
    Vrem o soluție “cu bilă”
    Și nu mereu una “debilă”!
    Vrem soluție de durată,
    Nu doar “greva” terminată!
    Domnilor, nu ne tratați
    Cum că am fi subdezvoltați,
    Când spunem clar, cu demnitate,
    Că așa trai, nu se mai poate!
    Noi înțelegem sărăcia,
    Dar nu tolerăm prostia
    Căci nu mai putem accepta,
    Mereu, de-a- mboul a lucra,
    Mereu cu capul în pământ!
    Fără vreun capăt, până când!
    Chiar, până când, în fața noastră,
    În loc ceva să înflorească,
    Vedem că fiecare zi
    Pe contrasens ne va găsi?!?
    Țara mereu se-ndatorează
    Iar domnitorii hibernează!
    Și de e vară, de e iarnă,
    Sunt pricepuți numai la larmă!
    Ei, din nimic, se gâlcevesc
    De parc-altundeva trăiesc!
    Deci, rog, priviți mai responsabil,
    Ce e posibil și rentabil
    Ce este bine, ce se poate!
    Gândiți! Și fără răutate,
    Nu stați degeaba prin palate,
    Să dați ochiade, ori din coate,
    Hai, chibzuiți și deîndată,
    Faceți-ne viața îndreptată!
    Ca s-o trăim aici, cu toți,
    Fără hoții și fără hoți!
    Să o trăim cu demnitate,
    Vecin-vecin, frate cu frate!

    Arad, 29.05.23.

  2. adică nu ați obținut nimic de la plăvan. atunci grevă sa fie. e un moment critic dar nu cedați că vă ia mă dracu . nu vă mai dau ăștia nici de malai. semnat un parinte.

  3. “Bogatii nu cred pe saraci niciodata”

    da ce credeau ca profesorii toti sunt niste genii care traiesc cu aer, in frig si fara rechizite, carti, atat se da, atat vor invata pe copii, de aceea este de ani de zile analfabetismul si agresivitatea in scoli.
    Ia sa mai coboare din birouri si sa intre la scolile de cartier, unde in fiecare clasa sunt vreo 3, 4 elevi care refuza reguli si civilizatie, domnii din guvern, sa vina ei sa predea la catedra lectii invatate bine pe de rost, nu sa citeasca guvernatii la ora din carte, ca rad elevii de ei , sa vada daca sunt capabili in fiecare zi sa predea pe dinafara si in asa fel incat sa nu ii plictiseasca pe elevi, ca pe la scolile din cartier, elevii se plictisesc repede, astea sunt mai mult de marea majoritate a scolilor. Ca sa pregatesti o schema de lectie atractiva mai muncesti inca vreo 6 ore si acasa, plus toate documentele o multime pe care ti le cere la scoala si tot acasa trebuie facute, de ii apuca noaptea pe profesori.
    Ia sa vina domnii guvernanti sa vorbeasca liber lectiile din manuale, sa vada cum nu stiu ce sa le predea, atat asteapta elevii , imediat incep sa comentezesi sa rada, sa se bata intre ei , sa se jigneasca etc
    Deci analfabetismul functional va continua, pana vor fi platiti cum trebuie
    Avand in vedere uzura psihica si stresul, trebuie scosi la pensie tot la 45 de ani, ca nu este usor sa stai cu elevi agresivi verbal si fizic in fiecare zi, cum exista in 85% din scoli.
    Bullyingul nu va fi rezolvat daca nu sunt platiti profesorii cum trebuie, de ce sa se imbolnaveasca ei de stres pentru 2 lei la salariu, ” vor lasa elevii sa se jigneasca intre ei in continuare, pentru 2 lei la salariu nimeni nu o sa civilizeze nici un elev”.

    in adevar , realitatea este ca daca nu ai cu ce plati apa, o sa te duci nespalat la scoala si vor rade elevii de profesor, daca nu ai cu ce plati lumina, nu o sa poti pregati acele lectii extraordinare pentru elevi, daca nu ai suficienti bani sa platesti internetul , nu o sa ai nici competente digitale, ce laptop, nici nu te apropii de suma respectiva sa il cumperi, daca nu ai bani sa platesti caldura, o sa stai in frig si nu vei mai face dardaind de frig nici o lectie extraordinara, ci doar exact cum se fac acum de apare analfabetismul functional; daca nu iti ajung banii sa cumperi carti si caiete , articole de papetarie pentru tine, nu mai creezi lectia aceea mult eficienta pentru elevi si atractiva, ci o lectie saracuta, ca ti s-a terminat rezerva la stilou sau hartia de xerox si nu ai avut pe ce sa mai scrii schema lectiei etc
    Asta este realitatea.
    De ce nu scoateti profesorii la 45 de ani la pensie, ca alte categorii, in 85% din scoli sunt acte de agresivitate fizica si verbala, de ce nu iau atitudine profesorii? pai la salariul dat ce atitudine sa mai ia, atatia bani primesc, atata se ocupa de elevi, stresul psihic fata de bullying-ul din 85% din scoli , ii termina si pe ei, ajung acasa obositi psihic, in fiecare zi; in fiecare clasa din 85% din scoli exista 2, 3 , 4 elevi care nu respecta regulile de desfasurare a unei ore, pur si simplu refuza, urla, tipa, sunt agresivi verbal, sau isi lovesc colegii in timpul orei, nu-i lasa nici pe ceilalti sa fie atenti la ore , pentru ca ei refuza scoala, este deosebit de stresant in fiecare zi sa ai aceeasi elevi agresivi; proveniti din diverse familii, de tot felul.
    Cum se investeste in educatia elevilor?- mai putini in clasa -15 elevi, sa poata fi supravegheati toti , iar cei care vin cu comportament agresiv din familie si care refuza constant regulile civilizatiei sa poata fi mai bine monitorizati-acestia exista in fiecare clasa si nu sunt numai 1 sau 2 , de regula ajung sa fie 3 sau 4 elevi; profesori platiti bine altfel cat ii platesti atat lucreaza, stiind ca nu le ajung banii sa isi plateasca lumina, caldura, apa rece, internetul, nu mai reusesc sa creeze acele lectii minunate si uite asa o sa tot fie analfabetismul functional si uite asa raman elevii viitori adulti, agresivi , nepregatiti, superficiali, etc
    Ei daca nu poate sa le dea bani, nici profesorii nu pot sa-i educe si sa ii invete pe copii mai mult de cat sunt platiti, adica , toate lectiile se vor inadra in 2500 lei, atat, restul pot elevii sa fie agresivi si necivilizati, atat sunt platiti atat fac, va fi in continuare bullying si analfabetism , agresivitate, in marea majoritate din scoli, asta e

  4. v as ruga sa se tina cont de anii in care copiii au stat in online, acum greva, au fost saptamani pierdute, efectiv, cu saptamana verde care putea fi inclusa in sapt altfel, zile libere etc. Sa se majoreze salariile profesorilor si sa nu mai aducem alte daune de ordin psihic elevilor care au examene si de ordin financiar din partea parintilor. Ce fel de oameni sunteti?!?Din nou o generatie ,, victima colaterala”.

    1. Cati ani au stat online?
      A fost la inceput 2-3 luni online, era spre final de semestru 2.
      Iar in anul urmator pe perioada semestrului 1, a fost prezenta fizica dar era in functie de semaforul lui Campeanu.
      In acest timp profesorii au fost la examene fara spor de covid, au predat fizic fara spor de covid, au tinut lectii online pe dispozitive cumparate de ei, etc.

    2. Ăștia au voie? Ei nu contribuie la inflație dacă își măresc salariile cu 25%??? Chiar pe 5 ani retroactiv???? Ha?? Adică învățământul e prioritate, dar magistrații sunt mai importanți!!! Cum vine asta?? Că mie îmi dă cu virgulă!!!!
      https://www.g4media.ro/in-plina-criza-magistratii-si-au-marit-salariile-retroactiv-cu-25-la-suta-si-solicita-sumele-restante-pe-ultimii-5-ani-au-pus-poprire-pe-masinile-de-serviciu-cer-recalcularea-pensiilor-speciale.html

    3. Ce saptamani visezi? Au fost 6 zile de scoala. Am avut lipsuri mai mari de atat care nici macar recuperare nu au necesitat. Suntem pe final de modul si an scolar, erau rcapitulari si evaluari in general.Ce materie pierduta? Da-ti cu reveneala, vorba celebrului hinfluencer.

  5. Pe bune? E ca in filmele cu…natangi. Adica astia au mers la Budai, i-au repetat aceleasi cereri, la care asta sa ” i le transmita” premierului, care oricum le stie deja, ca i-au fost spuse si direct … Jesus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trei dintre cercetătorii români care au primit premii speciale la prima ediție a Galei Cercetării Românești lucrează în SUA, la universitățile Stanford, Harvard și MIT / Patru din opt premianți lucrează în principal în România

Trei dintre premiile speciale acordate în cadrul primei Gale a Cercetării Românești, plus unul dintre premiile la categoriile principale au fost acordate cercetătorilor români care lucrează sau au lucrat în…
Vezi articolul

Monica Anisie, ministru al Educației și profesoară de română, se mândrește cu recomandarea oferită unei foste eleve care vrea să plece din țară / Tânăra “va face lucruri mărețe” ca cercetător în genetică, după studii în America

Ministrul responsabil cu Educația românească, Monica Anisie, se mândrește, miercuri, pe pagina sa de Facebook cu o elevă care vrea să plece din România, pentru a învăța în America. Monica…
Vezi articolul