Schimbare de perspectivă a sindicatelor din Educație. Liderii celor două federații care reprezinta angajații din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu de la FSLI și Marius Nistor de la FSE „Spiru Haret”, au semnat o informare către membrii de sindicat în care scriu că „putem afirma că, până în acest moment, suntem în grafic în ceea ce privește salarizarea”. Reamintim că potrivit declarației ministrei Ligia Deca, grilele adoptate de Guvern au fost stabilite de liderii sindicali.
În documentul trimis către cei din sindicate sunt menționate efectele adoptării de către guvern a ordonanței de urgență cu noile grile salariale, valabile pentru anul 2024.
Liderii sindicali susțin că s-au făcut majorări în funcție de bugetul primit „grilele de salarizare au fost întocmite ținând cont de faptul că bugetul destinat cheltuielilor de personal aferente salariaților din învățământ a fost suplimentat cu aproximativ 6 miliarde de lei pentru anul 2024”. Asta deși angajamentele Guvernului prevedea faptul că bugetul va fi făcut în funcție de creșterile salariale promise, pornind de la salariul profesorului debutant care în 2024 ar fi trebuit să fie salariul mediu pe economie din 2023, lucru care nu s-a întâmplat, Guvernul încălcând această promisiune și prevedere legală. În informarea liderilor sindicali, pe care o puteți vedea mai jos în articol, nu există nicio mențiune despre acest fapt.
Fătă să existe vreo referire la creșterile din ianuarie, liderii sindicali precizează că „procentele medii de majorare a salariilor în luna iunie 2024, comparativ cu cele din decembrie 2023, sunt:
- 20% pentru personalul didactic de predare;
- 15,55% pentru personalul didactic auxiliar;
- 15% pentru personalul administrativ.
Până la acest moment, nu a existat nicio referire publică despre faptul că procentele de creștere vor fi diferite, cel puțin nu din partea oficialilor guvernamentali. Singurul care a vorbit despre așa ceva a fost liderul Federației „Alma Mater, Anton Hadăr, care spunea pe 14 decembrie, după o întâlnire la Guvern cu premierul Ciolacu și mai mulți miniștrii că salariile profesorilor nu vor crește pentru toți la fel. „A fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu nu mai permite acum să le dai la toți același procentaj. Dacă a primit 1.700 lei astă-vară, vă dați seama că nu mai poți să-i dai 20%, îi dai 16, îi dai 17, îi dai 14, poate ca să fie și mai puțin”, declara Hadăr.
De altfel, ministra Ligia Deca, întrebată joi la briefingul de la Guvern, după ședința în care au fost aprobate grilele de salarizare, dacă „aceste grile au fost stabilite de reprezentanții angajaților din sistemul de învățământ, de cei din sindicate?”, a răspuns: „Da, au fost grile asumate de federațiile sindicale și transmise ca atare de către Ministerul Educației sub semnătură către Ministerul Muncii și au stat la baza elaborării ordonanței de urgență aprobate astăzi”.
Revenind la informarea liderilor sindicali, documentul menționează că „în cazul personalului administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ, majorarea se va acorda sub forma unei sume fixe brute, care se adaugă la salariul de bază la gradația 0, după cum urmează:
▪ 250 lei în luna ianuarie 2024, față de nivelul salariilorde bază din luna decembrie 2023;
▪ 450 lei în luna iunie 2024, față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.
Conform calculului făcut de Edupedu.ro pentru aplicarea contribuțiilor și a impozitării pe aceste sume brute, sumele nete, primite de personalul nedidactic în mănă, ar urma să fie circa 160 de lei în prima tranșă și 130 de lei în a doua.
Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat.
Asistenții medicali din creșe și grădinițe vor fi preluați de Ministerul Sănătății cu tot cu salarizare, de la 1 ianuarie 2024, potrivit sindicatelor. „asistenții medicali au fost cuprinși în anexă, ulterior nu s-a mai acceptat acest lucru, argumentul fiind acela că, începând cu 01.01.2024, aceștia vor fi preluați de Ministerul Sănătății, inclusiv în ceea ce privește salarizarea”, scriu cei doi lideri în informare.
„Odată cu acordarea celei de-a doua tranșe de majorare salarială din anul 2024, cuantumul total al creșterilor salariale ale personalului din învățământ la data de 01.06.2024, raportat la luna mai 2023, va fi de aproximativ 50%, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă federațiile și sindicatele reprezentative din sistemul salariații din învățământ nu ar fi deschis conflictul de muncă, iar membrii de sindicat nu ar fi participat la greva generală.
Așa cum este cunoscut, această majorare salarială pentru anul 2024 s-a obținut în condițiile în care viitoarea lege a salarizării nu este finalizată. S-a convenit cu ministrul muncii ca, în luna ianuarie a anului viitor, să înceapă discuțiile cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ pentru noua lege a salarizării în sistemul bugetar, obiectivul fiind acela de a obține o poziționare în grila de salarizare superioară celei din Legea nr.153/2017, lege care a fost impusă și nu negociată cu partenerii sociali.
Putem afirma că, până în acest moment, suntem în grafic în ceea ce privește salarizarea, dacă ne raportăm la grilele întocmite de reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, împreună cu cei ai Ministerului Educației, grile depuse la Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, potrivit documentului.
Citește aici: