Schimbare de perspectivă a sindicatelor din Educație. Liderii celor două federații care reprezinta angajații din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu de la FSLI și Marius Nistor de la FSE „Spiru Haret”, au semnat o informare către membrii de sindicat în care scriu că „putem afirma că, până în acest moment, suntem în grafic în ceea ce privește salarizarea”. Reamintim că potrivit declarației ministrei Ligia Deca, grilele adoptate de Guvern au fost stabilite de liderii sindicali.
În documentul trimis către cei din sindicate sunt menționate efectele adoptării de către guvern a ordonanței de urgență cu noile grile salariale, valabile pentru anul 2024.
Liderii sindicali susțin că s-au făcut majorări în funcție de bugetul primit „grilele de salarizare au fost întocmite ținând cont de faptul că bugetul destinat cheltuielilor de personal aferente salariaților din învățământ a fost suplimentat cu aproximativ 6 miliarde de lei pentru anul 2024”. Asta deși angajamentele Guvernului prevedea faptul că bugetul va fi făcut în funcție de creșterile salariale promise, pornind de la salariul profesorului debutant care în 2024 ar fi trebuit să fie salariul mediu pe economie din 2023, lucru care nu s-a întâmplat, Guvernul încălcând această promisiune și prevedere legală. În informarea liderilor sindicali, pe care o puteți vedea mai jos în articol, nu există nicio mențiune despre acest fapt.
Fătă să existe vreo referire la creșterile din ianuarie, liderii sindicali precizează că „procentele medii de majorare a salariilor în luna iunie 2024, comparativ cu cele din decembrie 2023, sunt:
- 20% pentru personalul didactic de predare;
- 15,55% pentru personalul didactic auxiliar;
- 15% pentru personalul administrativ.
Până la acest moment, nu a existat nicio referire publică despre faptul că procentele de creștere vor fi diferite, cel puțin nu din partea oficialilor guvernamentali. Singurul care a vorbit despre așa ceva a fost liderul Federației „Alma Mater, Anton Hadăr, care spunea pe 14 decembrie, după o întâlnire la Guvern cu premierul Ciolacu și mai mulți miniștrii că salariile profesorilor nu vor crește pentru toți la fel. „A fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu nu mai permite acum să le dai la toți același procentaj. Dacă a primit 1.700 lei astă-vară, vă dați seama că nu mai poți să-i dai 20%, îi dai 16, îi dai 17, îi dai 14, poate ca să fie și mai puțin”, declara Hadăr.
De altfel, ministra Ligia Deca, întrebată joi la briefingul de la Guvern, după ședința în care au fost aprobate grilele de salarizare, dacă „aceste grile au fost stabilite de reprezentanții angajaților din sistemul de învățământ, de cei din sindicate?”, a răspuns: „Da, au fost grile asumate de federațiile sindicale și transmise ca atare de către Ministerul Educației sub semnătură către Ministerul Muncii și au stat la baza elaborării ordonanței de urgență aprobate astăzi”.
Revenind la informarea liderilor sindicali, documentul menționează că „în cazul personalului administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ, majorarea se va acorda sub forma unei sume fixe brute, care se adaugă la salariul de bază la gradația 0, după cum urmează:
▪ 250 lei în luna ianuarie 2024, față de nivelul salariilorde bază din luna decembrie 2023;
▪ 450 lei în luna iunie 2024, față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.
Conform calculului făcut de Edupedu.ro pentru aplicarea contribuțiilor și a impozitării pe aceste sume brute, sumele nete, primite de personalul nedidactic în mănă, ar urma să fie circa 160 de lei în prima tranșă și 130 de lei în a doua.
Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat.
Asistenții medicali din creșe și grădinițe vor fi preluați de Ministerul Sănătății cu tot cu salarizare, de la 1 ianuarie 2024, potrivit sindicatelor. „asistenții medicali au fost cuprinși în anexă, ulterior nu s-a mai acceptat acest lucru, argumentul fiind acela că, începând cu 01.01.2024, aceștia vor fi preluați de Ministerul Sănătății, inclusiv în ceea ce privește salarizarea”, scriu cei doi lideri în informare.
„Odată cu acordarea celei de-a doua tranșe de majorare salarială din anul 2024, cuantumul total al creșterilor salariale ale personalului din învățământ la data de 01.06.2024, raportat la luna mai 2023, va fi de aproximativ 50%, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă federațiile și sindicatele reprezentative din sistemul salariații din învățământ nu ar fi deschis conflictul de muncă, iar membrii de sindicat nu ar fi participat la greva generală.
Așa cum este cunoscut, această majorare salarială pentru anul 2024 s-a obținut în condițiile în care viitoarea lege a salarizării nu este finalizată. S-a convenit cu ministrul muncii ca, în luna ianuarie a anului viitor, să înceapă discuțiile cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ pentru noua lege a salarizării în sistemul bugetar, obiectivul fiind acela de a obține o poziționare în grila de salarizare superioară celei din Legea nr.153/2017, lege care a fost impusă și nu negociată cu partenerii sociali.
Putem afirma că, până în acest moment, suntem în grafic în ceea ce privește salarizarea, dacă ne raportăm la grilele întocmite de reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, împreună cu cei ai Ministerului Educației, grile depuse la Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, potrivit documentului.
Citește aici:
25 comments
Și directorii au instigat la grevă, dar în documente ei, practic n-au făcut grevă!!!!
Să fim serioși! Își dau mâna cu președinții de sindicat de pe județ pe oriunde se-ntâlnesc!
De ce doi președinți de sindicat au peste 20 000 de lei?
In sfarsit, greva pentru cresterea salariului debutantului si atragerea de oameni competenti in sistem a invins: directorii si inspectorii au salariile marite!
Ei (dir.& insp.) le-au aratat profilor cum se obtin maririle – NU iesind prin soare, sa lesini de caldura, ci stand la umbra,😎😎 relaxat cu AC si limonada 😊😁 si somandu-i pe profi sa revina in scoala, la ore, la examene si “sa nu se joace cu🤥🤥 viitorul 😳🙄😏copiilor care au examene de dat, aoleu!”
Ei, directorii si inspectorii, ca si liderii de sindicat 😎😎stiu cum se obtin banii; nu profii care si-au spart plamanii si si-au stricat incaltarile ca sa fie apoi batjocoriti si demonizati de politrucii si liderii sindicali care nu le-au luat in considerare protestele incepute in scoli inca din noiembrie 2022 si i-au tot amanat cu vorbe goale, tocmai ca sa-i poata strange cu usa si re-aduce cu forta in scoli in vara, in prag de examene!
Tot timpul am spus colegilor mei:o sa fie și pentru noi,nedidacticii, o mărire salarială conform muncii depuse!!!M-am înșelat, din păcate, nu m-am gândit ca mărirea salarială o sa fie egala cu respectul fata de noi și de munca depusă!!!!
Prima cerere pe anul 2024,retragerea din sindicat!Pentru o cutie de bomboane și o cafea , plătesc câteva sute de lei, sindicatul?!Altceva nu am primit din partea sindicatului!!!
Suntem cei mai prost plătiți!
Mulțumesc pentru nimic!
Ieșirea din sindicat e soluția
Bastarnii din sindicat au salarii de miniștrii, plus alți bani de la Consiliile de Administrație ,din care fac parte
Nu v ați saturați sa i vedeți pe aceeași indivizi de 30 de ani, timp in care au mimat lupta sindicală
Fiica mea s a retras de trei ani
Preturile sunt pentru toată lumea la fel, nu am văzut magazin pentru săraci și bogați, respect cadrele didactice și directorii, dar gândiți va că și noi nedidactic,plătim facturile,mâncare, copiii la școală și altele. Pentru noi mereu s-a negociat ce a rămas printre degete și la grevă ne scoteau in stradă. Parerea mai multor cadre nedidactice că sindicatul nu face nimic pentru noi. Să vină în grădinițe să vadă cum muncește o îngrijitoare la 40,50 de copii,pune masă, strânge,face paturi, mătură, aerisește clasa,pe urmă spală vasele, trezește copii, după amiază rămâne una singură să facă curățenie, foarte greu. Nu știu dacă va mai veni tineretul pe salariul asta să muncească în grădinițe! Aveți grijă și de noi, plătim și noi la sindicat.
Nu înțeleg ce se întâmplă cu aceste grile de salarizare…Că dacă pe vremuri,existau categoriile de profesori cu vechime între 25-30 ani sau 30-35 ani sau chiar peste 35 de ani,acum toate astea au fost încadrate într-o singură tranșă:peste 20 de ani și atât…Așa că nu merită să rămâi mai mult de 24-25 de ani in sistem…Iată un motiv important pt care eu am sa ies…Mă retrag in plină glorie!Hai pa,lideri de sindicat care nu va gânditi la oamenii cu experiență…
Corect. Mai mult, cei cu grad did. I sau performante ( gradație ) sunt sancționați .
Si uite asa au devenit au devenit papagalii astia specialisti in resurse umane, slugile guvernului.
Nu uitati sa le platiti cotizatia, sa-si permita si ei un covrig la Bruxelles.
Nu seros, directorii nu stăteau în grevă, ei numărau nesimțiții care aveau curajul / tupeul sa stea în grevă. inspectorii care centralizau zilnic situația in speranța că poate se sparge grevă sa nu se supere ministerul. Ei ca să fie treabă oablă, acum ei primesc cea mai mare mărire. Serios? in ce țară trăim. directorii trebuiau să intre ei în grevă pentru ei și inspectorii la fel. sa stea și ei cu salariile tăiate. nu cred că există o palmă și o umilință mai mare față de cei care au mers la grevă din. partea celor care ii reprezintă, adică sindicatele. cat despre nedidactic, nu am cuvinte. Îi țin cu salarii mai mici decât cei din Nepal sau India. auzi le dau 250 de lei. pai factura la gaz, cu subvenție a venit 700 de lei și e cald fata de alti ani. factura fara subvenție e 1650 de lei. asta ne-o lasă după alegeri. voi vă dați seama ce resturi aruncă ei. nu e vina omului că în această țară ai ajuns cu câteva sute de euro doar sa supraviețuiești. impozit pe salarii maxim in UE, TVA mare și acum majorat la multe categorii, energia și gazul in mana băieților deștepți și ANRE adică statul, care pune in factura și acciza și TVA de 19% dobânzile maxime bancare in UE etc etc. Niște nenorociți. Vor să alunge și restul de români din această țară.
Si mai au curaj sa aminteasca de online pe banii profesorilor si parintilor. Cine mai e nebun sa duca o zi intreaga curent, centrala,internet pe banii proprii?? Glume proaste! Sa-si plateasca profesori pe online, ca au scolit mii la CRED. Care se pricepe, care vrea, care stie,care isi permite. Nu amaratul ala cu 15 milioane la intretinere.
Lideri milionari in euro,pe care-i doare in cot de salariile noastre. S-au grăbit să accepte toate porcăriile guvernului, că să poată pleca să-și facă sărbătorile. Sunt și ăștia corupți până-n măduva oaselor.
Au rezolvat înechitățile pentru directori, pentru funcțiile de conducere auxiliare au rămas salariile de femeie de serviciu. Mulțumim mult sindicatelor care ”ne reprezintă”.
,,Liderii” care sunt bine in graficul lor minunat trebuiau să organizeze o conferință de presă separată (preuniversitar de universitar) în care să detalieze până la ultima virgulă (ca să cităm din Marcel premier) toate componentele salarizării din educație (de la inspector general sau directori din Minister până la portarul școlii.
De asemenea trebuiau sa nu plece de la această conferință iluzorie până când nu reaminteau tot ce NU se prea spune public.
1. Sporul de dirigenție clamat de Deca cu entuziasm este plafonat la o valoare anterioară?
2. Sporul de suprasolicitare neuropsihică este plafonat la valoarea din 2018?
3. Sporul de doctorat se dă sau nu ,,conform legislației”?
4. Resturile de plată in tranșă la diferențele neplătite anterior sunt din nou amânate sau prorogate?
5. De ce în învățământ este singura instituție unde primești responsabilități nenumărate (a se vedea PNRR-ul ) dar NU primești indemnizație de conducere pentru acele functii?
Etc, etc, etc…
bravo!
O rusine nationala!
Tradatorii patriei!
Ciolhane de sarbatori din partea Guvernului pentru domnii din imagine.
Aici se vede ce “scoala” a facut si Hadar cand el sta numai la Tv.
Salariul mediu pe economie = 4700 lei
Salariul debutantului negociat = 3500 lei
Sa va fie rusine!
30% la directori cu 10% la auxiliari iese medie de 20%…
Ce javre ordinare au ajuns sa conduca sindicatele daca negociaza in favoarea guvernului.
🤔 ei sunt “in grafic”… In graficul lor, nu in “graficul” promisiunilor de asta vara fata de profesorii in greva.
Ei dovedesc iarasi ca NU AU CUVANT!
Sa va fie rusine:Am facut greva impreuna noi auxiliarii am luat 8% si directorii care au stat bine mersi si ne-au presat sa renuntam la greva au 35% .RUSINE si demisia
La noi auxiliarii nu fac niciodata greva!
in conditiile in care auxiluarii nu primesc spor de suprasolicitare,nici rural desi lucram in aceeasi unitate
noi ne stresam cel mai mult cu programele lor de salarii care sunt proaste stand pana noaptea tarziu in timp ce ceilalti dorm linistiti si asteapta doar sa.si ea banii
Oare asta nu e un stres?
Rușine sindicatelor ,toți din sistemul de educație cotizează de ani de zile și sunt susținuți doar partea didactica ,sunt neglijați cei din didactic auxiliar deși toată răspunderea în unități este pe auxiliar su nedidactic .Cerem urgent greva ,unde sunt negocierile promise, se poate sa încasam mai putini bani din ianuarie la salarii,cum este posibil sa fim mințiți și nu sprijiniți, de ani de zile.
Saracu tot sărac și bogatu mai bogat! Mai rămâneți în sindicat … + să nu vă mirați la vot.
… pentru voi când anunțați noile grile?