Licitațiile pentru laptele, produsele lactate și fructele care trebuie distribuite în școli sunt încă în desfășurare la nivelul a 37 de județe, iar cinci consilii județene nu le-au început deloc, deși școala a început de 3 săptămâni – datele la zi și explicațiile Ministerului Agriculturii

1.827 de vizualizări
Foto: © Ravenestling | Dreamstime.com
39 de consilii județene și 4 consilii locale au declanșat, până în acest moment, procedurile de achiziție publică pentru atribuirea contractelor de distribuție de lapte, produse lactate și fructe în școli,  dar numai 2 consilii județene le-au finalizat, iar 5 nici nu au demarat procedurile de licitație în acest sens, deși anul școlar a început de 3 săptămâni, potrivit datelor oficiale transmise luni Edupedu.ro de către Ministerul Agriculturii. Instituția precizează că cele două consilii județene care au finalizat procedurile de achiziție prin acorduri cadru sunt cele din Prahova și Vâlcea, dar lapte și produse lactate sunt distribuite, în acest moment, doar în Prahova.

UPDATE: Potrivit unui răspuns trimis ulterior de Ministerul Agriculturii, în data de 5 octombrie, cele 5 județe care la data de 14.09.2023 nu demaraseră procedurile de achiziție pentru furnizarea produselor în școli, pentru anul școlar 2023-2024 sunt: Consiliul Județean Brașov, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Caraș-Severin, Consiliul Județean Gorj și Consiliul Județean Mureș. Conform actualizării informațiilor la data de 03.10.2023, Consiliile Județene Bistrița-Năsăud și Mureș au demarat procedurile de licitație prin întocmirea referatului de necesitate și pregătirea caietului de sarcini. 

Edupedu.ro a semnalat această situație, pe surse, pe 30 septembrie, când a notat că elevii și preșcolarii din țară nu primesc nici în prezent unul dintre produsele alimentare care trebuie să fie asigurate prin Programul pentru școli al României, susținut în mare parte cu bani europeni, deși școala a început pe 11 septembrie.  Toate datele prezentate de Edupedu.ro cu privire la desfășurarea licitațiilor sunt confirmate de răspunsurile Ministerului.

  • De anul acesta, copiii înscriși în grădinițe sau la școală ar trebui să primească în mod gratuit, pe parcursul unei săptămâni, 2 porții de fructe și/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate și 5 porții de produse de panificație, conform unei Hotărâri de Guvern publicate în Monitorul Oficial în data de 8 august.

În răspunsurile transmise Edupedu.ro, Ministerul Agriculturii nu dă o explicație precisă pentru întârzierea organizării licitațiilor, spunând că aceasta “poate fi” existența unor proceduri complexe de achiziție. Instituția notează, totodată, că responsabilitatea pentru procedurile de atribuire a contractelor în programul pentru școli o au autoritățile contractante la nivel local.

Ministerul evită și să precizeze un orizont de timp clar pentru finalizarea procedurilor, menționând doar că “efecte concrete” ale Programului pentru școli pot apărea într-o “perioadă scurtă de timp”.

Situația la zi în licitațiile pentru atribuirea contractelor de distribuire în școli, potrivit Ministerului Agriculturii:

“Un număr de 39 de consilii județene și 4 consilii locale au demarat procedurile de achiziție publică – licitație deschisă, în vederea atribuirii contractelor de distribuție a produselor în școli: lapte, produse lactate și fructe.”

“Două consilii județene au finalizat procedurile de achiziție cu încheierea de acorduri-cadru, respectiv contracte subsecvente, și anume:

  • Consiliul județean Prahova care distribuie lapte, produse lactate, fructe și produse de panificație din data de 11.09.2023;
  • Consiliul județean Vâlcea care distribuie fructe și produse de panificație din data de 14.09.2023.”

“Un număr de 5 consilii județene nu au demarat încă procedurile de licitație în vederea încheierii de acorduri-cadru pentru distribuția de produse în școli.”

Drept urmare, situația distribuției de produse în școli este în acest moment foarte limitată. Potrivit Ministerului Agriculturii:

  • “Pănă la această dată a început distribuția în județul Prahova unde se furnizezălapte, produse lactate, fructe și produse de panificație în 548 de instituții școlare și în județul Vâlcea, unde se distribuie fructe și produse de panificație în 333 de instituții școlare. |n prezent, vă informăm că procedurile de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achiziţie publică sunt  în curs de desfăşurare.” 
Cum explică Ministerul Agriculturii întârzierile existente:

Legislația națională aferentă Programului pentru școli al Uniunii Europene în România pentru perioada 2023-2029, a fost elaborată și adoptată, ultimul document fiind ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice nr. 346/1718/2023, pentru aprobarea criteriilor de calificare privind capacitatea ofertanților, a factorilor de evaluare și a caietului de sarcini aferente atribuirii acordului –cadru/contractului de achiziție publică de produse-fructe, legume, lapte și produse lactate și produse de panificație în cadrul Programului pentru școli al României, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 803 din 6 septembrie 2023.

Motivul întârzierilor poate fi existența unei proceduri complexe a achizițiilor publice. Calendarul derulării procedurilor poate ajunge la peste 200 zile. Responsabilitatea organizării şi derulării procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziţia produselor aferente Programului o au autorităţile contractante la nivel local.”

Care este orizontul de timp estimat de MADR pentru finalizarea licitaților și începerea distribuției de produse în școli, în acest an școlar? 

În condițiile încadrării/respectării termenelor stabilite prin legislația specifică, apreciem că Programul pentru școli poate produce efecte concrete într-o perioadă scurtă de timp.

Context

Din acest an școlar, elevii ar trebui să primească la școală, în decurs de o săptămână: 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate (iaurt, sana, kefir) şi 5 porţii de produse de panificaţie. 

1.880.615 de preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat, autorizat/acreditat, ar trebui să primească meniul de mai sus, potrivit notei de fundamentare a Hotărârii pentru aprobarea Programului pentru școli.

Potrivit informațiilor Edupedu, sunt mai multe motive pentru care licitațiile pentru achiziția produselor din Programul care le oferă copiilor alimente sănătoase în școli încă nu au început: autorități locale care au spus că din metodologie nu reiese clar câte porții de produse de panificație trebuie să primească copiii și nu puteau elabora astfel caietul de sarcini; consilii județene care s-au plâns că actele normative au fost emise prea târziu de Guvern și nu au putut porni licitațiile; alte consilii au așteptat răspunsuri de la primării dacă își asumă să desfășoare singure licitațiile, să nu mai depinde de Consiliului Județean. 

Guvernul plătește și în acest an 10,2 lei pe săptămână, per elev pentru a primi aceste produse: 

  • 0,70 lei pentru porția de fructe și legume;
  • 1,11 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaus de lapte praf;
  • 0,65 lei pentru porția de produse de panificație.
Citește șI:
Aproape 2 milioane de copii ar trebui să primească zilnic la școală, lapte și produse lactate și de panificație, iar de două ori porții de fructe. În realitate nu primesc nimic, deși școala a început de 3 săptămâni / Motivele pentru care licitațiile nici nu au fost demarate

Foto: © Ravenestling | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Politicieni hoți sunt pregătiți cu gențile pentru comisioanele de la ,, licitatiile” cu lapte,corn și măr.Bani aruncați de pomană de zeci de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like