Licitație pentru manualele de clasa I, a II-a și a VI-a, lansată de Ministerul Educației. Instituția vrea să cumpere 7 milioane de manuale cu 10 lei bucata, în medie

2.288 de vizualizări
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a
Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com / https://www.dreamstime.com/stack-textbooks-black-backpack-wooden-floor-education-school-holidays-back-to-concept-copy-space-image150640578
Manuale școlare pentru clasele I, a II-a și a VI-a vor fi cumpărate de ministerul Educației prin licitație deschisă. 7 milioane de manuale școlare ar trebui să fie livrate în mai multe tranșe, anual, între 2023-2026, potrivit caietului de sarcini. Contractul anterior cu Editura Didactică și Pedagogică a expirat, iar potrivit metodologiei aprobate în 2019, ministerul Educației va cumpăra manuale școlare prin licitație deschisă. Termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 14.03.2023. Valoarea totală a contractului este de 72.381.704 lei.

Potrivit calculelor, indiferent de disciplină sau clasă, un manual școlar va costa, în medie, 10,46 de lei. Valoarea totală a contractului pentru toate cele 7 milioane de manuale pentru clasele a-I-a, a II-a și a VI-a este de 72.381.704 lei.

Contractul Editurii Didactică și Pedagogică cu ministerul Educației, aprobat în 2018, expiră, motiv pentru care este necesară licitația pentru manuale pentru clasele I, a II-a și a VI-a la toate materiile.

Planurile cadru și programele școlare în învățământul primar și gimnazial au fost aplicate în perioada 2012-2022, progresiv, în clasa pregătitoare și în clasele I-VIII.

Pentru manualele școlare aferente claselor I, a II-a și a VI-a nu s-au încheiat acorduri cadru impunându-se demararea procedurii de licitație deschisă. Ca urmare a celor de mai sus, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) organizează procedura de licitație deschisă pentru achiziționarea de manuale școlare conform programat la școlare în vigoare, se precizează în caietul de sarcini.

“Având în vedere faptul că principala resurse educaționale utilizată de către elevi și de către cadrele didactice în procesul de predare-învățare- evaluare o constituie manualul școlar, se elaborează și se evaluează pe baza programelor școlare, se impune elaborarea, evaluarea editare și distribuirea de noi manuale școlare pentru disciplinele cuprinse în planul cadru pentru învățământul preuniversitar”, se motivează în document.

În plus, manualele vor fi reeditate pentru a fi actualizate “din punct de vedere al conținutului științific, adaptate nivelului de vârstă al elevului și care să corespundă nevoilor societății pentru formarea tinerei generații școlare”, se arată în caietul de sarcini pentru licitația lansată.

Licitația se încheie pe 14 martie 2023.

Evaluarea proiectelor de manuale va fi coordonată, ca și până acum, de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) din subordinea Ministerului Educației, potrivit metodologiei.

Experții Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) să publice pe site-ul său (www.rocnee.eu) lista disciplinelor pentru care sunt necesare manuale școlare, apoi să lanseze un apel pentru cooptarea de experți (profesori din preuniversitar sau universitar) care să evalueze proiectele de manuale și să selecteze experții evaluatori.

Livrarea manualelor

Potrivit caietului de sarcini, manualele școlare trebuie să fie livrate în mai multe tranșe în decurs de 4 ani: Prima tranșă la 1.09.2023, a doua tranșă la 1.09.2024, a treia tranșă 1.09.2025, a patra tranșă 1.09.2026.

Sursa: Caiet de sarcini
Sursa: Caiet de sarcini

Potrivit calculelor Edupedu.ro, în medie, un manual, indiferent de materie sau clasă, costă statul 10,46 lei.

În total, vor fi livrate în fiecare an 182.687 manuale de clasa I de Comunicare în limba română și matematică și explorarea mediului, în total vor ajunge câte 730.748 manuale. Manualele trebuie să aibă minimum 136-188 de pagini, alături de varianta digitală. 

La clasa a II-a vor fi livrate în total 267.618 manuale pentru fiecare disciplină, iar la clasa a . VI-a se vor livra în total 268.632 de manuale în cei 4 ani, între 2023-2026.

Unele manuale vor fi disponibile și în format digital pe manuale.edu.ro, noutatea fiind că pot fi accesate și pe Android și Apple.

Varianta digitală are în plus un conținut activități multimedia de învățare.

  • Exerciții interactive
  • Jocuri educaționale
  • Animații
  • Filme
  • Simulări
Condiții pentru participanți

Fiecare ofertant poate să participe la licitație cu un singur proiect de manual școlar pentru o disciplină, pentru o clasă, filieră, profil, specializare.

Punctajul limită pe care un proiect de manual trebuie să îl atingă, pentru a trece de evaluare în ceea ce privește calitatea științifică, este de 86,50 de puncte. 

Manuale pentru Clasa I:

Comunicare limba română, Comunicare în limba română pentru școlile și secțiile în limba de predare maternă (maghiară, sârbă), Matematică și explorarea mediului, Comunicare în limba modernă (engleză), Comunicare în limba maternă (slovacă, turcă, ucraineană, germană, italiană, maghiară, neogreacă, rusă, croată, cehă, bulgară), Religie (Cultul Evanghelic C.A. (germană), Cultul Ortodox Ucrainean, Penticostal, Cultul Reformat (maghiară), Cultul Romano-Catolic de lb. maghiară, Cultul Adventist, Cultul Baptist, Cultul Creștin după Evanghelie).

Manuale Clasa a II-a:

Comunicare în limba română, Matematică și explorarea mediului, Muzică și mișcare pentru școlile și secțiile cu predare în limba ucraineană, cehă, maghiară, sârbă, slovacă, Religie (Cultul Adventist, Baptist, Cultul Creștin după Evanghelie, Cultul Evanghelic C.A. (germană), Cultul Greco-Catolic, Cultul Ortodox de Rit Vechi (ruși lipoveni), Cultul Reformat (maghiară), Cultul Penticostal, Cultul Ortodox Ucrainean, Cultul Romano-Catolic de lb. maghiară, Cultul Unitarian).

Comunicare în limba maternă (italiană, rusă, sârbă, slovacă, turcă, neogreacă, ucraineană), Comunicare în limba modernă spaniolă, Comunicare în limba română pentru școlile și secțiile cu predare în limba germană, Comunicare în limba maghiară pentru școlile și secțiile cu limba de predare română, Comunicare în limba maternă (bulgară, cehă, croată).

Manuale pentru Clasa a VI-a

Limba și literatura română, Istorie, Fizică, Geografie, Matematică, Educație socială, Educație tehnologică și aplicații practice, Informatică și TIC, Limba modernă 1 intensiv (italiană, spaniolă), Limba modernă 1 (Italiană, spaniolă), Limba modernă 2 (chineză, japoneză, italiană, turcă, spaniolă), Educație muzicală pentru minorități, Biologie, Religie, Istoria și tradițiile minorității (bulgare, cehe, croate, elene, germane, italiene, poloneze, maghiare, rrome, rușilor lipoveni, sârbe, slovace, turce), Limba și literatura maternă (italiană, bulgară, cehă, maghiară, neogreacă, rusă, sârbă, slovacă, ucraineană, Religie (Cultul Ortodox, Cultul Ortodox Ucrainean, Cultul Adventist de ziua a Șaptea, Cultul Baptist, Cultul Creștin după Evanghelie, Cultul Evanghelic C.A. germană, Cultul Greco-Catolic, Cultul Musulman (turcă), Cultul, Cultul Ortodox de rit vechi, Cultul Penticostal, Cultul Reformat, Cultul Romano-Catolic de limba maghiară, Cultul Romano-Catolic de limba română, Cultul Unitarian).

DOCUMENT Descarcă lista manualelor școlare pentru care s-a deschis licitația, în format .pdf:
Informații de context

În 2018, Ministerul Educației, în mandatul lui Valentin Popa, a decis să acorde monopol Editurii Didactice și Pedagogice. La baza manualelor unice din România a stat o ordonanță de urgență promovată de Guvernul Tudose, care a dat Editurii Didactice și Pedagogice din subordinea Ministerului Educației puterea de a edita, la comanda ministerului, toate manualele pentru elevi. Ordonanța 76/2017 a fost declarată, însă, neconstituțională, pe 19 aprilie 2018. – Detalii aici

Un an mai târziu, când la șefia ministerului Educației a revenit Ecaterina Andronescu, în 2019, aceasta a eliminat manualul unic și a decis ca manualele să fie cumpărate de ministerul Educației prin licitație deschisă. – Detalii aici

“Manualul unic nu a fost o decizie tocmai fericită. Faptul că manualele au arătat așa ar trebui să ne pună pe gânduri. Prin competiție ar crește calitatea manualelor”, a declarat Ecaterina Andronescu pe 20 noiembrie 2018 pentru Știrile Pro TV.

Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Lista cu manualele școlare de la clasa I până la clasa a XII-a, aprobate de Ministerul Educației pentru a fi folosite la școală în anul 2022-2023, a fost publicată de către Centrul de Politici și Evaluare în Educație
OFICIAL Noile manuale școlare vor fi cumpărate prin licitație. Metodologia de achiziționare și evaluare a manualelor a fost publicată în Monitor
Manualul unic dispare. Ministerul Educației revine la cumpărarea de manuale prin licitație
Manualul unic și modelul falimentar – Idealul miniștrilor PSD ai Educației a fost condamnat la CEDO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PROIECT Sucurile și alte băuturi cu excepția apei nu vor mai putea fi vândute în școli, propune Ministerul Sănătății / Lista alimentelor nerecomandate copiilor și adolescenților, actualizată după 16 ani

Ministerul Sănătății propune un ordin (OMS) care va interzice comercializarea oricăror băuturi îndulcite, răcoritoare sau energizante în incinta unităților de învățământ, permițând vânzarea doar a apei potabile sau minerale îmbuteliată.…
Vezi articolul

Cardurile cu prima didactică de 1.500 de lei vor fi încărcate după ce ajung în posesia profesorilor, transmit sindicatele din Educație / Ministerul Educației va elabora un ghid pentru cheltuirea banilor și decontarea lor

Cardurile cu prima didactică de 1.500 de lei vor fi încărcate după ce ajung în posesia profesorilor, după cum se arată într-o informare trimisă în teritoriu de Marius Nistor, președintele…
Vezi articolul

LISTĂ Bazin de înot la Universitatea din Craiova și cămine studențești la Universitatea de Vest din Timișoara, printre cele 20 de proiecte care au trecut de prima etapă de evaluare în apelul privind infrastructura universitară

Lista cu rezultatele etapei de evaluare a eligibilității din apelul „Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului” a fost publicată de Ministerul Educației cu 3 luni întârziere. Printre proiectele…
Vezi articolul

Modificările din orarul elevilor prevăzute de Ghidul Ministerului Sănătății: Cursurile încep la ore diferite pentru clase diferite, pauzele sunt decalate, “dacă este posibil” orele de sport au loc și în sală, fără mască / Absențele elevilor și ale profesorilor vor fi monitorizate

Programul școlar al elevilor se modifică începând cu 14 septembrie, față de felul în care se desfășurau cursurile până acum, potrivit Ghidului cu măsuri sanitare publicate de Ministerul Sănătății. Cursurile…
Vezi articolul

Marți e ultima zi în care profesorii care vor să fie directori își pot înregistra opțiunea pentru școala pentru care vor susține interviul între 16 și 25 martie. Actualii directori nu mai pot face parte din comisiile de evaluare

Procedura operațională a probei de interviu a concursului de directori de școli a fost trimisă inspectoratelor școlare de către Ministerul Educației. Nu vor face parte din comisia de interviu profesorii…
Vezi articolul