Licitația de manuale pentru clasa a VII-a: “Săptămâna aceasta vom anunța rezultatul licitației” – Andronescu

1.129 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Licitația pentru manuale școlare de clasa a VII-a este aproape de finalizare, iar “săptămâna aceasta vom anunța rezultatul licitației”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației. Declarația Ecaterinei Andronescu vine după ce Edupedu.ro a semnalat că termenul oficial până la care Ministerul Educației s-a angajat să termine evaluarea calitativă a proiectelor de manuale este 22 septembrie, dată care depășește cu 2 săptămâni începutul școlii. Data limită este comunicată pe platforma electronică de achiziții publice SICAP.

Am avut pentru clasa a VII-a 176 de manuale depuse, sunt acum aproape integral evaluate și în zilele următoare vom comunica autorilor care este rezultatul. Săptămâna aceasta vom anunța rezultatul licitației”, a declarat Ecaterina Andronescu, pentru Edupedu.ro.

Aceasta a precizat că demersurile Ministerului sunt “ca la începutul școlii manualul să fie pe banca elevului”.

Potrivit documentației de licitație publicată pe SICAP, Ministerul Educației și-a fixat ca limită până la care poate finaliza evaluarea ofertelor de manuale școlare data de 22 septembrie. Andronescu și-a anunțat încă de la preluarea mandatului intenția de a opri experimentul manualelor editate unic, însă a lansat cu întârziere (în martie) licitația pentru noi cărți școlare care ar trebui să fie pe mesele copiilor încă din 9 septembrie, când aceștia încep școala. La licitație sunt scoase și manualele de la clasele I – a VI-a care nu și-au găsit anii trecuți câștigători.

Datele de licitație / Foto: SICAP
Datele de licitație / Foto: SICAP

 

Licitația a fost lansată pe 19 martie 2019, după un an în care Ministerul Educației condus de Liviu Pop și apoi de Valentin Popa au făcut experimentul manualelor realizate de Editura unică a statului. Manualele Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) s-au dovedit pline de greșeli, iar profesorii au avertizat în repetate rânduri cu privire la pericolul ideologizării educației, prin impunerea unui monopol al editării cărții școlare.

Amintim că elevii care încheie acum cursurile clasei a VI-a și care din toamnă trebuie să aibă manuale noi sunt copiii cu care Ministerul Educației a început, în urmă cu 6 ani, reforma curriculară. Cu programă nouă și licitații de manuale lansate anual târziu, ei au primit din clasa I și până acum, în fiecare an școlar, cărțile școlare cu întârziere.

Tot ei sunt elevii care în 2017 au început școala cu Compendiul făcut de Liviu Pop, în loc de manualele care nu au fost nici atunci gata în septembrie, iar în 2018 au trecut prin experimentul Manualului realizat de editura unică a statului, inițiat tot de Liviu Pop, sub influența consilierilor lui Liviu Dragnea.

  • Amintim că licitația de manuale a fost lansată în mijlocul unei adevărate dispute în sânul PSD. Ecaterina Andronescu a anunțat încă de la preluarea mandatului că vrea să renunțe la manualele editate unic lansate în 2017 de fostul ministru PSD Liviu Pop.
  • Însă Pop a încercat pe toate canalele să oprească procedura. În martie 2019, Senatul a aprobat legea manualului inițiată de Pop, care contrazicea ordinul prin care Andronescu a stabilit licitație publică. Citește aici despre războiul din PSD pe Educație.

Contractele care vor fi încheiate în urma licitației de manuale vor avea o perioadă de 4 ani, la fel ca în cazul licitațiilor anterioare, se arată în caietul de sarcini. Instituția contractantă în cadrul licitației este Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), din subordinea Ministerului Educației. Tot CNEE coordonează evaluarea proiectelor de manuale școlare.

Manualele trebuie să aibă următoarele forme, potrivit documentației de licitație:
  • varianta tipărită – realizată într-un volum imprimat
  • varianta digitală – forma electronică a manualului, accesibilă pe www.manuale.edu.ro. Varianta digitală trebuie să aibă exerciții interactive, jocuri educaționale, animații, filme sau simulări, spune Ministerul
Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum a mințit secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală: Guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat miercuri după negocierile cu sindicatele că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori. Realitatea este că în PNRR nu…
Vezi articolul

Elevele gravide, tinerii părinți și elevii cu boli grave vor putea învăța în format online/hibrid începând cu anul școlar 2024-2025. Cursurile cu prezență fizică vor fi suspendate în situații excepționale – ROFUIP 2024

Prevederile din noul regulament de organizare și funcționare al școlilor le permit elevelor gravide și tinerilor părinți să participe online/hibrid la orele de curs pentru a preveni abandonul școlar. Același…
Vezi articolul