Licența didactică cu dublă specializare „o să ne ajute să stabilizăm profesorii în școli”, spune ministrul Educației: Ei să-și facă mai ușor normele, adică să poată preda matematică-fizică, fizică-chimie, chimie-biologie

21.530 de vizualizări
Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că licența cu dublă specializare „o să ne ajute să stabilizăm profesorii în școli, pentru că e mare nevoie de profesori care să înțeleagă comunitatea mai departe de disciplina pe care o predau”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru adevărul.ro.

„Mai e ceva, licența cu dublă specializare ne ajută și pe noi să sperăm că la școlile unde în mod normal nu se înscriu mulți profesori debutanți să meargă, ca urmare a concursului de titularizare, ei să-și facă mai ușor normele. Adică să poată preda matematică-fizică, fizică-chimie, chimie-biologie. Toate aceste licențe cu dublă specializare o să ne ajute să stabilizăm profesorii în școli, pentru că e mare nevoie de profesori care să înțeleagă comunitatea mai departe de disciplina pe care o predau, să fie acele modele și acele punți de sprijin pentru copiii noștri, pentru ca ei să aspire mai mult. Să aspire să meargă la liceu, să aspiră să meargă la universitate”, a spus Ligia Deca.

Cei care aleg să urmeze cursurile licenței didactice cu dublă specializare primesc burse de studiu de 3.700 de lei, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. De bursa de studiu de 3.700 de lei beneficiază și cei de la masteratul didactic. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 7.296 din 24 octombrie 2024 privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenții înmatriculați la programe de studii universitare, organizate cu finanțare de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior de stat, în anul universitar 2024—2025.

Informații de context

Lista programelor de licență didactică cu dublă specializare a fost publicată în Monitorul Oficial. Un astfel de program cuprinde o specializare principală și una secundară. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 6.635 din 12 septembrie 2024 privind aprobarea Listei programelor de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare.

Ordinul nr. 4.693 din 12 iunie 2024 a aprobat Metodologia privind înființarea, structura planurilor de învățământ și organizarea programelor de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare.

Planurile de învățământ sunt structurate pentru ca absolvenții să obțină 240 de credite transferabile, pe o durată de 4 ani

Art. 5 (1) stabilește că „planurile de învățământ ale programului de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare sunt structurate astfel încât să conducă la obținerea de către absolvenți a unui număr de 240 de credite transferabile, conform ECTS/SECT, repartizate pe o durată de 4 ani de studiu.

Pentru studenții de la programul de licență didactică cu dublă specializare, practica pedagogică reprezintă cel puțin 55% din disciplinele de specialitate psihopedagogică

În metodologie este menționat că practica se va organiza de către instituția de învățământ superior în colaborare cu unitatea de învățământ preuniversitar de aplicație:

Art. 5. alin. (3) lit. d) – „practica pedagogică se va organiza de către instituția de învățământ superior, în colaborare cu unitatea de învățământ preuniversitar de aplicație unde are loc practica didactică, conform standardelor specifice impuse de reglementările specifice. Activitățile de practică pedagogică vor reprezenta cel puțin 55% din disciplinele prevăzute la alin. (3) lit. a) pct. (iii), acoperind cele două specializări.”

Este vorba despre disciplinele de specialitate psihopedagogică. Disciplinele de specialitate psihopedagogică reprezintă un procent de 37.5 din structura orelor. Dacă calculăm 55% din 37.5 înseamnă cel puțin 20%.

Citește și:
OFICIAL Burse de studiu de 3.700 de lei pentru studenții care vor să devină profesori și aleg licența didactică cu dublă specializare sau masteratul didactic
OFICIAL Fizică-Informatică, Biologie-Chimie, Istorie-Filozofie, Teologie didactică-Limba și literatura engleză, în lista programelor de licență didactică cu dublă specializare / Lista completă
OFICIAL Burse egale cu salariul net al unui profesor debutant pentru studenții care vor să devină profesori și aleg licența cu dublă specializare / Practica pedagogică este de 20% din cei patru ani, adică cel puțin 55% din disciplinele psihopedagogice
Ligia Deca, despre masteratul didactic cu durata de un an: Practica nu se poate desfășura numai la liceul de lângă facultate sau la liceul din orașul în care tu faci masteratul

11 comments
  1. Câte ore a predat doamna ministru? Dacă are dublă specializare , să treacă la catedră un an de zile, experimental.

  2. PROPUNERE:
    Profesorul care predă Educație tehnologică are studii făcute la Universitatea Politehnică, este inginer și poate preda cu succes disciplina Educație Tehnologică și matematică și fizică, chiar și chimie.
    În primii ani de facultate, pe lângă ore cu specific tehnic, tehnologic se studiază matematici superioare, fizică, chimie, la un nivel mult mai ridicat decât e necesar pentru un elev de gimnaziu.
    Și la Politehnică studenții pot urma cursuri necesare încadrării în învățământul românesc.

  3. Sistem centrat tot pe profesor. Nu va mai treziți niciodată. Schimbați curriculum-ul!!! Introduceți în scoli discipline care să dezvolte aptitudinile copiilor. Nu poți dezvolta competențe pe nimic. Ne întoarcem în anii 80. Trist!😪

  4. Am avut licențe duble și au fost desfințate. Cui a servit? Am avut manuale unice de o calitate excepțională și am trecut la manuale alternative. Cum putem spera că nu se diluează calitatea lor? Am avut examene de admitere exigente și au fost înlocuite cu dosare…

  5. inainte de 1990 a existat aceasta formula cu dubla specializare, practic din 1977 s- a aplicat in multe universitati din Ro. Da ca profesor munca este dubla la aceiasi norma didactica si profesor.

  6. As vrea să o intreb pe doamna ministru de ce trebuie sa studieze un copil de 13 ani educație sociala? De ce aceasta materie este obligatorie!? Cum de un copil de 13 ani ajunge sa aiba 7 ore pe zi?! Daca un frustrat de educatue sociala ii preda 4 pagini de aberatii politice intr-o ora si are pretenția ca acel copil sa le memoreze pt data viitoare, extrapolând vreau să o intreb pe doamna ministru de câte ore crede dânsa ca are nevoie un copil se învețe cate 4 pagini la fiecare materie? Cel puțin de inca 7 nu? Deci conform programei minunate a ministerului educației in copil de 13 ani tr sa munceasca 14 ore pe zi pentru a satisface pretențiile unor profesori ca cei de educatie sociala. Faceți-le Doamne iartă-mă optionale aceste materii de nimic. De ce tr sa platim noi niste profesori care doar stresează copii fără niciun rost, așa cum sunt profesorii de aducatoe socială? Din cele aproximativ 17 materii predate in clasa a VII-a, cel putin 4 ar trebui neapărat să fie opționale.

  7. Doar pentru a tăia și mai mult din buget… Ferească Dumnezeu! Ăștia nu mai știu ce să facă să reducă tot și acolo unde nu trebuie…Și asta, ptr că s au lăfăit in bani pentru salariile lor colosale, pentru primarii, etc…

  8. Da! Lucrul mestecat pute a că..t. Asta se dorește! Urât, de-a dreptul mizerabil! Cu 2, 3, 4, poate chiar 5 specializări, dragul nostru coleg profesor se poate intitula ……….. “UNIVERSAL” Bun la toate, dar, de facto, la NIMIC! SUCCESURI ȘI IMPLINITURI MĂREȚE! (conform unei clasice în viață)!!!

  9. Au descoperit apa caldă. Înainte de 89 asa era, istorie-geografie, istorie-filosofie,fizica-chimie,etc.Dar, vai, era un concept comunist, sa-l schimbam repede!
    Acum s-a văzut ca e mai bine cu dubla specializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții, obligați să citească și să respecte Regulamentul de ordine interioară al școlii. Școlile, obligate să îl publice și online după ce îl actualizează în prima săptămână de cursuri

Începerea noului an școlar vine cu o cerință obligatorie pentru părinți: să citească regulamentul de ordine interioară și să se asigure de respectarea lui, potrivit Regulamentului-cadru de organizare și funcționare…
Vezi articolul

Profesorii și angajații din școli, anunțați de sindicate că au semnat contractul colectiv de muncă abia după ce au făcut acest lucru. Motivul – pentru ca la banii de concediu să fie luată în calcul și indemnizația de hrană, plus alte beneficii / Niciun cuvânt despre închiderea grevei generale – document

Cei doi lideri sindicali, Marius Nistor și Simion Hăncescu, au trimis un comunicat comun către membri celor două federații, la câteva ore după ce ministrul Educației a anunțat semnarea contractului…
Vezi articolul