Liceenii români vor putea participa în premieră, în 2024-2025, la o Olimpiadă Națională de Statistică, parte a Competiției Europene de Statistică, susținută de Eurostat / Echipele se pot înscrie începând cu 30 octombrie

Foto: © One Photo | Dreamstime.com

Statistica, domeniu care nu este susținut printr-o materie dedicată în învățământul generalist, dar care se regăsește într-o serie largă de domenii, de la economie și afaceri la medicină și educație, devine, de anul acesta, obiectul unei olimpiade naționale la nivel de liceu. Aceasta va face parte dintr-o competiție europeană existentă deja de șapte ani. 

Olimpiada Națională de Statistică este organizată în cadrul Competiției Europene de Statistică și are loc pentru prima dată în România în anul școlar 2024-2025. Ea are loc cu ajutorul unui grant la care organizatorii români speră să apeleze și în anii viitori, potrivit președintelui INS Tudorel Andrei.

Concursul se va desfășura pe două paliere – Categoria Junior, adresată elevilor din clasele a IX-a și a X-a, respectiv Categoria Senior, pentru elevi din clasele a XI-a și a XII-a. Înscrierile încep la finalul acestei luni, iar competiția națională propriu-zisă se va desfășura în două runde, în perioada ianuarie-martie 2025. Ulterior, echipele câștigătoare vor avansa în etapa europeană, care va avea loc în perioada aprilie-mai/iunie 2025 – Calendarul detaliat, mai jos.

Competiția este organizată în echipe, iar acestea trebuie să fie formate din 2-3 elevi (orice profil), toți din același liceu și coordonați de un profesor al aceluiași liceu. Olimpiada Națională se va desfășura în limba română, iar cea europeană – în limba engleză.

Într-un eveniment de prezentare a competiției, reprezentanții INS au menționat, vineri, că la dispoziția echipelor / profesorilor coordonatori care doresc să ia parte vor fi puse modele de subiecte / întrebări, fiind un concurs cum nu s-a mai organizat în România și care se va baza pe documente și date statistice. Subiectele vor fi realizate de experți propuși de Ministerul Educației și de INS.

Obiectivele generale ale Competiției Europene de Statistică, ce include Olimpiada Națională de Statistică:
Condiții de participare: 
Calendarul concursurilor

Doar echipele care se califică după prima testare merg în etapa a doua, iar la finalul celei de-a doua testări vor fi anunțați câștigătorii și câte 3 finaliști pentru fiecare categorie – Juniori și Seniori.

Despre prima testare:

Echipele câștigătoare ale Olimpiadei Naționale pentru cele două categorii vor participa la Competiția Europeană, care se va desfășura tot online. În cadrul acesteia, echipele vor trebui să realizeze un videoclip în care vor selecta, prezenta și vor face referire la statistici oficiale pentru a susține un mesaj pe o anumită temă.

Premiile concursurilor

Olimpiada Națională de Statistică: vor fi premiați elevii echipelor câștigătoare și profesorii coordonatori. Profesorii – produse cadou în valoare de 400 de euro. Elevii: produse cadou în valoare de 300 de euro / elev (premiul I), 200 euro/elev (premiul II, respectiv 100 euro/elev (premiul III).

Competiția Europeană de Statistică: fiecare membru și profesor coordonator din cadrul echipelor câștigătoare vor primi carduri cadou în valoare de 400 de euro, diplomă, trofeu, materiale promo Eurostat.

Potrivit INS, orce întrebări legate de competiție pot fi transmise la adresa competitia@insse.ro.

Foto: © One Photo | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version