Les Echos: În Franța, 60% dintre părinți nu vor să-și trimită copilul înapoi la școală. Grădinițele și școlile primare se redeschid progresiv din 11 mai

1.666 de vizualizări
Foto: Pexels.com
În Franța, din ce în ce mai mulți părinți spun că nu vor să-și trimită copiii înapoi la școală atunci când școlile se vor redeschide, potrivit unui sondaj OpinionWay pentru Les Echos. Părinții copiilor mai mici sunt cei mai reticenți, scrie publicația franceză Les Echos, citată de Rador. Rezultatele vin în aceeași zi în care IRES a lansat rezultatele unui sondaj realizat în România, care arată că peste 70% dintre părinți sunt de acord cu închiderea școlilor și grădinițelor până în septembrie.

Odată cu apropierea datei redeschiderii școlilor, părinții sunt îngrijorați, notează jurnaliștii de la Les Echos. În barometrul zilnic CoviDirect al OpinionWay pentru “Les Echos”, 60% dintre părinți spun că nu intenționează să-și trimită copilul înapoi la școală, cu 5 procente mai mult decât în 29 aprilie, când a fost pusă aceeași întrebare. Cu toate acestea, încrederea în modul în care guvernul gestionează epidemia a crescut cu 3 procente, la 41%.

  • Amintim că premierul francez Edouard Philippe a anunțat că Guvernul francez își propune să redeschidă progresiv grădinițele și școlile primare, din 11 mai, pe bază de voluntariat și cu maximum 15 elevi în clase. În a doua fază, din 18 mai, dar doar în departamentele în care circulația virusului este slabă, vor începe și cursurile la gimnaziu, mai întâi clasele a 5-a și a 6-a. Detalii aici

Din partea guvernului, coordonatorul relaxării măsurilor de izolare, Jean Castex, a indicat miercuri în fața Senatului că se așteaptă ca “sub 50% dintre copii” să reia drumul spre școală pe 11 mai.

Mai mult mamele se opun revenirii la școală. Sondajul a fost realizat pe 4 și 5 mai, după intervenția de la televiziune a lui Emmanuel Macron. Șeful statului a încercat să tempereze atmosfera legată de redeschiderea școlilor, cerând „prudență” și respectarea regulilor sanitare stricte, fără a „obliga” primarii să adopte o dată de redeschidere.

Dintre părinții care nu intenționează să-și aducă copilul la școală, 38% răspund „nu cu siguranță” și 22% „probabil nu”. În învățământul primar, tabăra „nu” este cea mai puternică, chiar dacă guvernul a dorit să redeschidă mai întâi școlile și după aceea colegiile și liceele, pentru a facilita reintegrarea profesională a părinților.

În învățământul primar, 61% dintre părinții chestionați nu intenționează să-și aducă copilul la școală (57% de „NU” la grădiniță și 61% de „NU” la școala elementară), comparativ cu 58% în învățământul secundar.

În tabăra lui „NU” există mai multe femei (64%). Din punct de vedere politic, chiar și în electoratul lui Emmanuel Macron, tabăra lui „DA” pentru întoarcerea la școală nu prevalează, doar 47% dintre părinți chestionați declarându-se în favoarea revenirii copilului lor la școală atunci când se vor relua cursurile.

Sursa: Les Echos / Rador / Traducerea: Ruxandra Lambru

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Practica didactică în România nu reflectă obiectivele de învățare din curriculumul național, carierei didactice îi lipsesc trăsături-cheie ale unei profesii cu înaltă calificare, evaluarea competențelor profesionale nu se bazează suficient pe dovezi – raport-diagnostic al OCDE

Obiectivele curriculumului bazat pe competențe nu este reflectat nici acum în practica didactică, în condițiile în care au existat formări în domeniu, potrivit raportului-diagnostic realizat de Organizația pentru Cooperare și…
Vezi articolul

Ce face Spania, a doua țară din UE, după România, cu cei mai mulți tineri care au părăsit educația înainte de vreme, pentru a combate fenomenul: Plan de acțiune sistematică în 44 de măsuri, de la harta detaliată a școlilor vulnerabile la timp extins de învățare sau reducerea numărului de repetenți

Spania, a doua țară din UE, după România, din punct de vedere al numărului mare de tineri care au renunțat la școală înainte de vreme, a întocmit cu sprijin internațional…
Vezi articolul

Cu ce se ocupă și cine conduce Ofsted, forul englez dat drept model pentru planul Ministerului Educației de a reforma ARACIP? “Muftiul” lui Radu Szekely – cavaler pentru activități în educație

Ofsted, “echivalentul” englez al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), a fost invocat de un reprezentant al Ministerului Educației pentru încercarea de a reforma instituția care…
Vezi articolul

Majorarea salariilor din Educație nu există în programul guvernului Ciolacu. În replică, Ligia Deca susține că „față de decembrie 2016, salariul brut al unui profesor s-a triplat” / Ministrul nu precizează că brutul a crescut mult mai rapid ca netul, în 2018, prin mutarea contribuțiilor angajatorului la angajat, sau că profesorii ar fi trebuit să aibă încă din ianuarie 2020 salariul primit abia în 2023

Ministrul Educației a declarat că salariul brut al unui profesor debutant s-a triplat, față de nivelul din decembrie 2016. Afirmația a fost făcută de Ligia Deca la audierile din Parlament,…
Vezi articolul