Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, despre concurența record la Medicină de anul acesta: Au contat investițiile, modernizarea, prestigiul facultății și școala de vară pentru elevi

358 de vizualizări
Sursa: Facebook – UMFST Targu Mures
Număr record de candidați la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș. Cel mai important factor este organizarea unei școli de vară, a declarat Leonard Azamfirei, rectorul universității, pentru Edupedu.ro.

1.137 de copii au susținut examenul de admitere pentru secția Medicină în limbile română și maghiară. Concurența a fost de 3,20 candidați pe loc, în comparație cu 1,71 în 2023, arată o analiză Edupedu.ro.

La baza acestei creșteri se află mai mulți factori: investiții în universitate, un sistem de învățământ diferit de cele din Europa, tehnologie modernă de învățare, organizarea unei școli de vară pentru elevii interesați de programele de studii ale UMFST și sesiuni de pregătire online pentru admitere, a spus Leonard Azamfirei.

„Au contribuit investițiile făcute în ultimii ani în universitate, care au o influență foarte puternică de modernizare a învățământului, oferind acces la componenta de e-learning, la alternative educaționale și, nu în ultimul rând, la un sistem de învățământ la Medicină, care este diferit față de ceea ce este spațiul european. Sistemul este organizat pe module transversale și nu pe un traseu longitudinal, există multă flexibilitate și acces al studenților la tehnologia modernă de învățare”, a declarat rectorul.

UMFST Târgu Mureș organizează anul și o universitate de vară. În cadrul acesteia, elevii învață, timp de o săptămână, despre programul de studii dorit.

Potrivit lui Leonard Azamfirei, majoritatea elevilor care participă la această școală de vară se înscriu anul următor la Medicină la UMFST: „Din statisticile noastre, 95% dintre cei care vin la școala de vară revin la Târgu Mureș pentru admiterea la Medicină”.

În plus, Facultatea de Medicină organizează și sesiuni de pregătire televizate pentru viitorii candidați: „Noi avem un studio TV al Universității din care emitem lecții în fiecare weekend fie la biologie, fie la chimie. Deci aceste lecții sunt structurate, sunt gândite pe o componentă de prezentare teoretică, urmată de sesiuni interactive cu elevii. Ele durează, în medie, 7-8 ore la fiecare ședință”.

Declarațiile integrale ale lui Leonard Azamfirei, rector la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, pentru Edupedu.ro:

Edupedu.ro: Noi am calculat și am văzut că este o creștere de 87% la concurența la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină. Este adevărat?

Leonard Azamfirei: Da, este adevărat. Este concurență mult mai mare față de anul trecut și față de anii anteriori, deși, în ultimii ani, trend-ul a fost unul constant ascendent.

Edupedu.ro: Ce s-a întâmplat? De unde a apărut această creștere? Care sunt măsurile pe care le-ați luat?

Leonard Azamfirei: Este vorba despre prestigiul internațional pe care îl are universitatea și care are impact, sigur, și asupra imagini interne. Vă reamintim faptul că UMFST-ul are o filială deschisă în Hamburg de 5 ani, unde studiază studenți internaționali.
Pe de altă parte, investițiile făcute în ultimii ani în universitate au o influență foarte puternică de modernizare a învățământului, oferind acces la componenta de e-learning, la alternative educaționale și, nu în ultimul rând, de un sistem de învățământ la Medicină, care este diferit față de ceea ce este spațiul european. Sistemul este organizat pe module transversale și nu pe un traseu longitudinal, există multă flexibilitate și acces al studenților la tehnologia modernă de învățare. Mă interesează ce se întâmplă în alte sisteme de învățământ superior. Și au fost situații în care am preluat idei, aducându-le în sistemul de învățământ din România. Și aș mai adăuga încă un lucru, care este cel mai important, că în fiecare an avem o școală de vară pentru elevi.

Edupedu.ro: În ceea ce privește școala de vară, credeți că a influențat numărul de copii care au optat pentru universitatea dvs.? Sunt copii care au participat la școala de vară cei care au candidat la Medicină la UMFST?

Leonard Azamfirei: Sigur, din statisticile noastre, 95% dintre cei care vin la școala de vară revin la Târgu Mureș pentru admiterea la Medicină.

Edupedu.ro: S-au schimbat procedurile de admitere sau structura examenului ca să atrageți candidații?

Leonard Azamfirei: Nu, suntem pe aceeași procedură de admitere ca în urmă cu 12-13 ani.

Edupedu.ro: Ne puteți spune de unde sunt candidații de anul acesta? Pentru că este clar că s-au deschis niște bazine noi pe care nu le aveați.

Leonard Azamfirei: Dintotdeauna am avut elevi din toate zonele țării. Și din Moldova, mă refer la Moldova noastră. Am avut și din sud. Am avut inclusiv din București, am văzut anul acesta, elevi și din Constanța, din Oltenia. Deci nu este o sistematizare a regiunilor, avem de peste tot.

Un lucru important este și faptul că noi avem o carte de admitere, o bibliografie unică. Un manual de admitere de anatomie și fiziologie, care are în structura sa informații care pornesc de la componenta de biochimie a organismului uman, continuă cu biologia celulară, moleculară, mergând până la toate sistemele. Această carte am implementat-o de 10 ani ca și bibliografie unică de admitere.  Facem cursuri intensive de pregătire și on-site, și online începând cu luna februarie a fiecărui an pentru sute de candidați din întreaga țară. De 2 ani, dacă știu bine, această carte  a fost preluată și de celelalte Universități de Medicină și Farmacie din România, cu excepția Bucureștiului. Prin urmare toată alianța G6,mai puțin Bucureștiul, utilizează aceeași carte de admitere, care este foarte bine făcută și care, de fapt, nu ajută doar la o admitere riguroasă, dar vedem ulterior că studenții care intră în anul întâi au niște informații mult mai profunde și mai logice în ceea ce privește funcționarea organismului, nu doar memorează niște niște informații. Eu cred că la noi admiterea este foarte grea și cu toate acestea este concurența foarte mare, pentru că nu se pune accentul doar pe informațiile dintr-un manual, dintr-o carte, ci pur și simplu sunt probleme de biologie pe care candidații le rezolvă.

Edupedu.ro: Diferă anumite lucruri în predare față de celelalte universități?


Leonard Azamfirei: Nu vreau să fac niciun fel de comparație cu alte universități. Sunt convins că toate universitățile au un model prin care încearcă să optimizeze procedura de admitere. Noi avem un studio TV al universității din care emitem lecții în fiecare weekend fie la biologie, fie la chimie, pentru că elevii pot opta și pentru un examen de admitere la chimie, nu doar la biologie. Aceste lecții sunt structurate, sunt gândite pe o componentă de prezentare teoretică, urmată de sesiuni interactive cu elevii. Ele durează, în medie, 7-8 ore la fiecare ședință. Sigur, faptul că participă la ele elevi din toată țara fără să facă un efort fizic e un mare avantaj. Putem spune și că studenții care deja sunt la Târgu Mureș, prin organizațiile lor, au un program paralel de a face frecvent, lunar simulări pentru admitere în care pun potențialii candidați exact în condițiile de admitere.

Edupedu.ro: Mai există și alte specializări la care s-a înregistrat o creștere de genul acesta?
Leonard Azamfirei: Da. Noi suntem o universitate comprehensivă, nu avem programe doar din domeniul medical. Concurență mare a fost, de  asemenea, la Medicină Dentară și la Inginerie Medicală, care este un program mai nou”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a să fie susținută și de elevii de clasa a VII-a, corigențele să fie date înaintea examenului, iar școlile să completeze în SIIIR și caracteristici ale profesorilor, recomandări în raportul pentru neprezentarea a peste 7 mii de elevi la examenul din 2023

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a ar trebui să fie dată și de elevii de clasa a VII-a, este una dintre propunerile făcute de cercetătorii de la IȘE,…
Vezi articolul

Firmele de transport, obligate să asigure naveta elevilor sub sancţiunea retragerii licenţei – prevede un proiect de lege aprobat de Guvern fără dezbatere şi fără transparenţă

Transportul rutier intrajudeţean va intra în sfera serviciilor publice, iar transportul elevilor, al persoanelor cu dizabilităţi, al pensionarilor şi al categoriilor de persoane defavorizate care beneficiază de facilități de transport…
Vezi articolul

Model de cerere pentru amânarea înscrierii în clasa pregătitoare 2023 din motive medicale. Din 5 aprilie, părinții depun sau trimit dosarul la inspectoratul școlar / Lista afecțiunilor și documentele necesare

Unele inspectorate școlare au publicat cererea pentru amânarea înscrierii în clasa pregătitoare 2023, ca urmare a unor motive medicale. Pe lângă cererea-tip, părintele trebuie să atașeze copia de la cartea…
Vezi articolul