O nouă aplicație Erasmus+ a fost lansată, marți, de Comisia Europeană. Ea oferă studenților o legitimație europeană de student, în format digital, valabilă în întreaga Uniune Europeană, potrivit unui comunicat de presă care arată că astfel e marcată “o nouă etapă în digitalizarea programului Erasmus+”.
Aplicația, funcțională pe sistemele Android și iOS, permit utilizatorilor:
- să caute și să selecteze destinația lor dintre partenerii universității;
- să semneze contractul de studii online;
- să descopere evenimente și sfaturi utile de la și despre destinația lor și să ia legătura cu alți elevi;
- să obțină legitimația europeană de student pentru a avea acces la servicii, muzee, activități culturale și oferte speciale în universitatea și țara gazdă.
Potrivit comunicatului, “viitorul este digital, iar această aplicație reînnoită va garanta că studenții vor avea nevoie de mai puține documente pe suport de hârtie”. Este citată Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, potrivit căreia “Această nouă aplicație Erasmus+ va fi un ghișeu unic pentru studenții Erasmus+ mobili. A avea toate informațiile la îndemână înseamnă mai puțin stres, mai puțin timp dedicat cerințelor administrative și mai multă flexibilitate”.
În prezent, peste 4 000 de universități sunt implicate în rețeaua Erasmus Without Paper (Erasmus fără hârtie), care le permite să facă schimb de date în condiții sigure și să identifice mai ușor contractele de studii.
Această cooperare digitală permite introducerea și recunoașterea pe scară largă a legitimației europene de student. Pentru anul universitar actual (2021-2022), se preconizează că 600.000 de studenți din învățământul superior vor merge în străinătate datorită programului Erasmus+, transmite Comisia.