Legea privind educația pentru sănătate începând cu clasa a VIII-a, ce prevede programe pentru prevenirea “contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, cu acordul părinților – promulgată de președintele Iohannis

1.276 de vizualizări
Foto: Magda Ehlers – Pexels.com
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea ce prevede ca în școli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinților, „programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, relatează News.ro, care citează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Legea pentru modificarea şi completarea legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului fusese trimis spre reexaminare în Parlament.

În versiunea inițială, proiectul prevedea ca „în unităţile şcolare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”. Președintele a atacat proiectul la Curtea Constituțională, afirmând că „prin introducerea sintagmei „educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educaţiei pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011”. 

„Practic, reglementate în acest mod, programele de educaţie pentru sănătate sunt evidenţiate doar prin educaţia sanitară, componenta de educaţie pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informaţii cu privire la igiena personală. Ideea de educaţie sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educaţia sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activităţi de asigurare a igienei”, arăta şeful statului, în solicitarea de reexaminare transmisă Parlamentului, după cum amintește agenția de presă citată.

Deputații au modificat articolul, care prevede „derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”. 

Camera Deputaților – cameră decizională în cazul acestui proiect – a votat varianta finală săptămâna trecută.

Ministerul Educației este cel care va elabora programa școlară. De altfel ministrul Cîmpeanu a vorbit recent, din nou, despre materia Educație pentru viață ce va fi de fapt o nouă disciplină. Aceasta ar urma să fie introdusă în noile planuri de învățământ și va fi predată din septembrie 2023. Va fi o disciplină modulară, potrivit ministrului, care va conține educație pentru sănătate, juridică, financiară sau ecologică. Deocamdată nu au fost stabilite concret modulele.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 10.000 de elevi din județul Timiș învață online pentru că nu este căldură în clase / “Dacă în urmă cu două săptămâni bolnavii stăteau în frig în spitale, iar ca urmare a presiunii exercitate acolo s-a rezolvat problema, înseamnă că se poate, dacă se vrea”, spune prefectul județului

Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a scris într-o postare pe Facebook, că va solicita companiei locale de termoficare Colterm, aflată în insolvenţă, o informare privind motivele pentru care în şcoli…
Vezi articolul

O fată de clasa a XII-a mi-a zis: Se dau bani pentru fetele care rămân însărcinate și că i se pare că bursele acestea încurajează fenomenul. Mi-a dat de gândit, a spus directorul CJRAE Dolj / Bogdan Cristescu, Ministerul Educației: E un succes că 60 de mame minore din județ au revenit la școală

Mariana Pădureanu, director CJRAE Dolj, a povestit că recent, o fată de clasa a XII-a i-a spus: “Știu că se dau bani pentru fetele care rămân însărcinate. Mie mi se…
Vezi articolul

Parlamentul se reunește mâine în plen comun: Pe ordinea de zi figurează și creșterea salariilor profesorilor începând cu acest an / Orban: Bugetul nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă

Camera Deputaților și Senatul se vor reuni marți, începând cu ora 13:00, într-o ședință de plen comun, pe ordinea de zi figurând modificarea ordonanței de urgență privind rectificarea bugetară în…
Vezi articolul

Economedia.ro: Românii vaccinați ar putea scăpa de restricții la restaurante, evenimente culturale și sportive, pe baza adeverinței verzi europene. Proiecte-pilot pentru redeschiderea economiei discutate de sectorul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei

Mediul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile HoReCa, al evenimentelor, în domeniile…
Vezi articolul