Legea prin care tichetele pentru grădiniță își dublează valoarea a fost promulgată de Președinte

2.706 vizualizări
Foto: Pexels.com
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, potrivit Agerpres. Prin această lege, valoarea tichetului social pentru grădiniţă creşte de la 50 de lei la 100 de lei.

“Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat. (…)

Stimulentul educaţional se acordă şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr.272/2004, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei.

Stimulentul educaţional se acordă numai pentru copiii înscrişi într-o unitate de învăţământ preşcolar”, se mai arată în lege.

Tichetele de grădiniță au fost introduse de Guvernul Cioloș în 2016 și au preluat un model testat și implementat de Fundația Ovidiu Ro, care a și participat la elaborarea actelor normative inițiale.

Aceste tichete pot fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite și/sau rechizite și sunt destinate stimulării participării la grădiniță a copiilor provenind din familii defavorizate.

Condiții de acordare:

  • venitul lunar al fiecărui membru al familiei nu trebuie să depășească de mai mult de două ori nivelul venitului minim garantat, adică să nu fie mai mare de 284 lei
  • copilul beneficiar poate avea sub vârsta de 3 ani, dacă urmează cursurile învățământului preșcolar, sau poate depăși vârsta de 6 ani și continuă să meargă la grădiniță ca urmare a recomandărilor specialiștilor (copii cu dizabilități și/sau cu dificultăți de învățare)
  • depunerea la primărie de către titulari a unui dosar care cuprinde: cerere-declarație, acte privind veniturile și componenta familiei*, documentul de înscriere la grădiniță.

*Modificările în componența familială se anunță în cel mult 15 zile de la producere

Câți copii beneficiază de aceste tichete

Numărul estimat de copii care ar putea beneficia de această lege, din punctul de vedere al venitului, variază între 111.396 (2016) și 107.190 (2017), conform estimărilor Ministerului Muncii și Justiției Sociale, bazate pe datele privind sărăcia colectate în baza de date SAFIR (și ulterior conform estimărilor primăriilor).

În medie însă, conform bazei de date SIIIR a Ministerului Educației Naționale, de lege au beneficiat între 70.000 de copii (2016-2017) și sub 46.500 de copii (2017-2018) – respectiv între 62% și 43% dintre copiii estimați ca fiind potențiali beneficiari. Dintre aceștia, în medie între 65% și 71% au avut o prezență bună la grădiniță, potrivit Raportului de monitorizare făcut în 2018 de organizația Reality Check.

Concluzia lor este următoarea: „Aceste date ne arată că legea încă nu reușește să ajungă la toți copiii pe care ar trebui să îi ajute. Deși rata de prezență la grădiniță e promițătoare, ea indică totuși faptul că între 35% și 29% dintre copiii eligibili pentru lege au frecventat grădinița prea rar pentru a beneficia de stimulent. De asemenea, din analiza individuală a datelor reiese că există un număr important de localități unde rata de frecvență este foarte slabă, dar această variație este ascunsă de medie. Cu toate acestea, problema mai mare pare a fi cea legată de înscrierea pentru lege (sub jumătate dintre copiii estimați ca având nevoie de ea beneficiază cu
adevărat).

FOTO: Pexels.com


1 comment
  1. Buna ziua!! Am o intrebare pentru d-na Ministru:de ce nu sunt prevazuti bani pentru naveta profesorilor in bugetul fiecarei scoli si suntem lasati la bunavointa Consiliului Local? Suntem angajatii primariei?De exemplu,primarul din localitatea ,unde imi desfasor eu activitatea, nu a decontat naveta din aprilie 2019.Legea nu este valabila pentru toata lumea? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Ecaterina Andronescu confirmă că s-a întâlnit cu Ion Țiriac înainte ca Ministerul Finanțelor să anunțe un ajutor de stat de 500.000 de euro pentru fiecare grădiniță privată olimpică

Grădinițele olimpice private cu ajutor de stat în valoare de câte 500.000 de euro de grădiniță, care vor primi gratuit doar maximum 8% dintre copii, ajung la decizia finală a…
Vezi articolul

Grădinițele au nevoie de investiții pe toată linia, de la infrastructură la salarii, metode de predare și competențele digitale ale angajaților – raport CE privind impactul pandemiei asupra educației timpurii

Creșterea investițiilor publice în educația timpurie și îmbunătățirea condițiilor de lucru, a pregătirii și salarizării personalului din acest domeniu se numără printre principalele recomandări incluse într-un nou raport al Comisiei…
Vezi articolul
Despre grădinița online

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Oana Moraru, despre grădinița online: Se pierde enorm în perioada asta la abilitatea de cooperare și colaborare a copiilor, care este un indice al securității financiare și emoționale pe termen lung / Fișa de evaluare pentru copiii de 3-5 ani, plus exemple de activități online pentru educatoare și părinți

“Ce se pierde enorm în perioada asta este abilitatea de cooperare și colaborare a copiilor”, spune Oana Moraru, educatoare, expert educațional și director de școală privată. Aceasta a fost invitată…
Vezi articolul

Material susținut de World Vision Romania

World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom au lansat cel mai mare proiect dedicat copiilor de grădiniță din România, cu 60.000 de copii şi 10.000 de părinţi incluşi. Valoarea totală a proiectului este de peste 2,7 milioane de euro / De ce nu ajung copiii la grădiniță?

Rata de participare la grădiniță a copiilor a scăzut în România la 78.2%, de la 84.1% în 2011, nivel cu care țara noastră se află sub media europeană care este…
Vezi articolul