Legea privind acordarea unor zile libere părinților, pentru a-și supraveghea copiii atunci când se închid școlile în situații extreme, a fost publicată sâmbătă seară în Monitorul Oficial.
Legea, promulgată tot sâmbătă de președintele Klaus Iohannis, intră în vigoare la trei zile după publicare, adică pe 17 martie, după cum a notat pe Facebook Liviu Marian Pop, președintele Comisiei de învățământ din Senat.
Legea acordă zile libere unuia dintre părinți, pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a școlilor unde aceștia sunt închscriși, din cauza condițiilor meteo sau a altor situații extreme. Se aplică părinților care au copii cu vârste de până la 12 ani, înscriși la unități de învățământ, sau care au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în unități de învățământ.
Părinții pot apela la aceste zile libere dacă locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Zilele libere plătite pot fi luate pe toadă durata în care autoritățile competente decid închiderea școlilor respective.
Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Pentru angajații din mai multe domenii (energie, sectorul nuclear, unități sanitare, telecom, SRR și SRTv etc.) este nevoie de acordul angajatorului.
Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și e în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75$ din câștigul salarial mediu brut. Sumele se decontează din fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.
Prevederile legii se aplică tuturor angajaților din mediul public și privat.
Legea a fost adoptată în condițiile în care autoritățile au decis închiderea școlilor până la sfîrșitul săptămânii viitoare și au anunțat că cel mai probabil măsura va fi prelungită, ca parte a acțiunilor de combatere a noului coronavirus.