Miercuri, 7 august, parlamentarii din Bulgaria au adoptat o lege care interzice „propaganda și promovarea LGBT+” în școli, stârnind indignare în țară. De joi, 8 august, manifestanții au denunțat acest atac împotriva minorităților sexuale. Sute de oameni s-au adunat joi în fața Parlamentului de la Sofia pentru a-și exprima indignarea fluturând steaguri multicolore și scandând lozinci ostile legii, potrivit Rador Radio România, citat de G4Media.ro.
Introdus la propunerea partidului de extremă dreaptă prorus Vazrajdane (Renaștere), amendamentul legislativ a fost adoptat cu o mare majoritate cu 159 de voturi (22 de voturi împotrivă și 13 abțineri). Acesta face ilegală „încurajarea” unei „orientări sexuale netradiționale” și a unei identități de gen „diferită de cea biologică”. Raportorii au justificat necesitatea de a legifera rapid în această problemă din cauza unei „normalizări inacceptabile a orientării sexuale netradiționale”, realizată prin „propaganda” în rândul studenților bulgari. Denitsa Lubenova, avocatul asociației LGBT+ Deistvie (Acțiune), ale cărei comentarii au fost preluate de Agence France-Presse, crede că deputații „au profitat” de contextul actual de „război cultural” în jurul Jocurilor Olimpice pentru a trece această reformă.
Bulgaria, aflată în strânsoarea unei grave instabilități politice, își cheamă alegătorii la urne în această toamnă pentru a șaptea oară din 2021. Această trecere fulgerătoare a unei legi deosebit de controversate este considerată, de detractorii ei, un instrument de propagandă electorală. O manevră politică care ar putea aduce beneficii extremei drepte în timpul alegerilor legislative.
În Bulgaria, unde opinia publică este în mare parte ostilă LGBT+, nu sunt permise nici căsătoriile, nici uniunile civile între persoane de același sex. În 2023, Bulgaria, alături de România și Polonia, făcea parte din trio-ul celor mai prost performanți din Uniunea Europeană în ceea ce privește drepturile minorităților sexuale, potrivit ILGA-Europe, care reunește asociații LGBT+ de pe Bătrânul Continent.
„Îngrijorare profundă”
Această ofensivă anti-LGBT+ amintește cu tărie de legea maghiară care, în cadrul unui plan de combatere a pedofiliei, interzisese menționarea homosexualității în fața minorilor sub pedeapsa cu amendă, în vara anului 2021. Premierul Viktor Orban a fost el însuși inspirat de legislația folosită în Rusia lui Vladimir Putin pentru a reprima minoritățile sexuale. Considerând că Ungaria a încălcat regulile pieței unice și drepturile fundamentale ale Uniunii Europene, executivul european a demarat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Budapestei. Cazul a ajuns în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, care și-ar putea pronunța verdictul în iunie 2025. Cincisprezece state membre, printre care Franța și Germania, precum și Parlamentul European, s-au alăturat acestei acțiuni în justiție, semn al indignării fără precedent cauzate de această legislaţie maghiară.
Citește articolul complet pe G4Media.ro