Laurențiu Vlad, câștigătorul primului tur la alegerile pentru funcția de rector al Universității din București, a fost președintele Institutului de Studii Conservatoare al lui Dan Voiculescu

2.943 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Surpriză în alegerile de până acum pentru conducerea Universității din București. Istoricul Laurențiu Vlad – fost președinte al Institutului de Studii Conservatoare al lui Dan Voiculescu și semnatar al scrisorii de susținere a guvernului Ponta, din 2012, a obținut ieri seară cele mai multe voturi și intră în turul II al alegerilor viitorului rector al Universtății din București. La 11 voturi distanță s-a plasat sociologul Marian Preda, actualul președinte al Senatului universității, fost președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe baza căreia s-a construit Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu.

Una dintre principalele directii ale institutului este recuperarea doctrinara, in conditiile in care doctrina conservatoare nu si-a gasit locul, dupa 1990, pe esichierul politic“, declara în 2006 Laurențiu Vlad, ca președinte al Institutului de Studii Politice Conservatoare (ISPC) fondat de Dan Voiculescu, relata Jurnalul.

Primul tur al alegerilor pentru funcția de rector al Universității din București a avut loc pe 4 decembrie 2019.

În prezent, în funcția de rector al Universității din București este Mircea Dumitru, aflat la finalul celui de-al doilea mandat. Dumitru a decis să candideze pentru șefia Senatului Universității din București, însă a pierdut cursa în fața lui Claudiu Paul Buglea.

Rezultatele votului din turul I pentru funcția de Rector sunt următoarele:
  • Florin Achim: 42 voturi (4,08 % din numărul de voturi exprimate)
  • Marian Preda: 477 voturi (46,44 % din numărul de voturi exprimate)
  • Laurențiu Vlad: 488 voturi (47,51 % din numărul de voturi exprimate)
  • Voturi nule – 20 voturi (1,94 % din numărul de voturi exprimate)
  • Total voturi exprimate: 1027

“Având în vedere faptul că niciun candidat nu a întrunit numărul minim de voturi de 514 (reprezentând 50% plus 1 din numărul de voturi exprimate), va avea loc turul II de alegeri în data de 11.12.2019”, anunță Universitatea din București.

În iulie 2016, Laurențiu Vlad l-a înlocuit pe Gigel Paraschiv în funcția de secretar de stat pe universitar în Ministerul Educației condus de Mircea Dumitru, în Guvernul Cioloș, poziție din care a plecat când s-a terminat mandatul acestora, potrivit Digi 24.

Din poziția de secretar de stat, Laurențiu Vlad a criticat modificările aduse de Parlament la Legea Educației: “Modificările legislative introduse prin Legea de aprobare a OUG 4/2016, care deși declarativ au drept scop descentralizarea deciziei cu privire la emiterea și retragerea titlului de doctor, precum şi acordarea calităţii de conducător de doctorat prin responsabilizarea universităţilor în procedura de acordare a titlului de doctor, precum și în procedura de abilitare, în realitate riscă să submineze calitatea învățământului superior din România“, a declarat Laurențiu Vlad în plenul Senatului, la dezbaterile privind cererea de reexaminare a președintelui Iohannis la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011, relata la acea vreme Jurnalul. “Mutarea centrului de greutate al acestui proces de evaluare a tezelor de doctorat la nivelul universităţilor este prematură în acest moment”, avertiza atunci Vlad.

În 2012, Laurențiu Vlad a semnat o scrisoare către UE, alături de alți intelectuali, în care susținea că atacul USL la instituții nu reprezenta o amenințare la democrație. “Suntem profund preocupati de recentele acuzatii care pretind ca Parlamentul si Guvernul Romaniei ar fi subminat statul de drept si independenta justitiei in incercarea de a-l demite pe presedintele Traian Basescu”, se arăta în scrisoarea semnată în timpul guvernării Ponta, printre alții, de Laurențiu Vlad, Cristian Pîrvulescu, Ioan Aurel Pop. Detalii aici

În perioada 2006-2007 a fost director executiv al Institutului de Studii Politice Conservatoare din București condus de Dan Voiculescu, potrivit propriului CV.

Ce scria publicația Jurnalul, în 2006, despre Institutul lui Voiculescu și conducerea asigurată de Laurențiu Vlad:
  • “Institutul de Studii Politice Conservatoare (ISPC) a organizat ieri dezbaterea ‘Manipularea prin presa’, eveniment prin care s-a marcat lansarea publica a institutului. Aflat sub egida unui Consiliu Director, al carui presedinte este liderul PC, Dan Voiculescu, ISPC isi propune reconstituirea marilor teme ale doctrinei conservatoare si recuperarea valorilor traditionale – familia, biserica, scoala. ‘Una dintre principalele directii ale institutului este recuperarea doctrinara, in conditiile in care doctrina conservatoare nu si-a gasit locul, dupa 1990, pe esichierul politic’, a declarat directorul executiv al ISPC, Laurentiu Vlad”. (Sursa)
CV Laurențiu Vlad

Laurențiu Vlad (52 de ani) este licențiat din 1991 al Facultății de Istorie a Universității din București, iar în 1999 și-a obținut doctoratul în istorie – specializarea istoria mentalităților – sub îndrumarea lui Dan Berindei la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

În 2006-2011 a fost Cercetător științific principal I la Institutul Diplomatic Român (Ministerul Afacerilor Externe), iar în 2010-2011 a fost membru în Consiliul științific al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Din 1996 predă la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității din București, al cărei decan a fost în perioada 2010-2016.

Din 2016 este prorector al Universității din București.

Prof. Laurențiu Vlad este doctor în istorie al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (1999). DEA (Histoire et Civilisations) la École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), Paris (1994). A avut mai multe stagii de studii / specializare / cercetare la Atena (Centrul de Studii Neoelene, Fundația Leventis / Bursier Copernicus și Leventis – oct. 1993 – ian. 1994, ian. 2015), Bruxelles (Université Libre de Bruxelles / Bursier Tempus și al Guvernului Comunității Wallonie-Bruxelles, oct. 2000, oct. – nov. 2005, febr. 2006), Paris (EHESS / Maison de Sciences de l’Hommme / Bursier al Guvernului Francez și Fernand Braudel – 1992-1993, ian. – mart. 1995, oct. – dec. 1996, febr. – mai 1999, oct. – dec. 2007), Strasbourg (Université Robert Schuman / Bursier Tempus – apr. 1995). De asemenea, a participat la mai bine de 25 de conferințe / colocvii / reuniuni științifice internaționale sau cu participare internațională organizate în Franța, Grecia, România, Ungaria ori Turcia.

În anii 1991-2016 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, unde a deținut și funcția de membru în Consiliul Ştiinţific (2010-2011), precum și la Institutul Diplomatic Român (2006-2011). Din 2012 este membru al Colegiului editorial al Editurii Universităţii din Bucureşti și coordonator al colecţiei „Mentalităţi, Antropologie istorică, Istorie Culturală” a Editurii Institutul European din Iaşi. De asemenea, este membru în comitetele editoriale / redacționale ale revistelor Analele Universității din București – Seria Științe Politice, Arhivele Olteniei, Caiete de Antropologie Istorică, Studia Universitatis Babeș-Bolyai. Historia, Xenopoliana.

A publicat, în domeniul de specializare, pe diverse teme de istorie românească și europeană a secolelor XIX și XX, peste 20 cărți de unic autor (cu ediții revăzute și adăugite) sau în colaborare, volume editate / coordonate (cu reeditări) ori antologii (editor unic / co-editor) la edituri naționale și internaționale de prestigiu; mai bine de 60 de articole / studii în volume colective sau în reviste de specialitate din țară și din străinătate (Bulgaria, Franța, Germania, Statele Unite ale Americii).

Descarcă de aici CV-ul lui Laurențiu Vlad

Citește și:

 


2 comments
  1. Foarte detaliate informatiile despre candidat. Sa recunoastem, in comparatie cu actualul rector, recent decoratul Mircea Dumitru, domnului Vlad ii lipseste un lucru esential: angajamentul de turnator la Securitate.

    1. Sa asteptam, dar nu mult !

      O sa apara la momentul potrivit, pe model Mihnea Costoiu, Mircea Dumitru, Ioan Aurel Pop si muuulti altii.
      E doar discipolul lui Dan Berindei, academicianul care si-a turnat copilul, nu ?
      Si vedem aici acelasi tipar ca la distinsii de mai sus, in 8 ani a ajuns Profesor universitar din Asistent, apoi Decan, Prorector, Ministru Secretar de Stat samd.

      Parfiez ca va ajunge si academician alaturi de Ioan Aurel Pop, Dumitrache si muuulti altii.
      Si va primi si o decoratie, sigur !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Universitățile eșuează” în a încuraja studentele și studenții să sesizeze cazurile de hărțuire sexuală – Alianța organizațiilor studențești: 14 sesizări în 52 de universități, în 5 ani

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești a publicat o analiză făcută de Centrul FILIA, pe baza răspunsurilor oficiale primite de la 52 de universități, privind cazurile de hărțuire sexuală, potrivit G4Media.ro. Aceasta…
Vezi articolul