„Mi-am dorit dintotdeauna să fac cercetare genetică pe celule umane, care poate ajuta comunitatea științifică să înțeleagă mai bine diverse boli”, a declarat astăzi Emmanuelle Charpentier, atunci când a fost anunțată de Comitetul Nobel că este laureata celei mai înalte distincții din domeniul său: Premiul Nobel pentru Chimie 2020. Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna au primit astăzi Nobelul pentru Chimie, pentru descoperirea instrumentului numit „foarfeca genetică” CRISPR / Cas9.
Cu acest instrument al tehnologiei genetice, cercetătorii pot schimba ADN-ul animalelor, plantelor și microorganismelor cu o precizie extremă. Tehnologia descoperită de cele două cercetătoare are un impact revoluționar asupra științelor vieții, contribuie la noi terapii împotriva cancerului și poate realiza visul vindecării bolilor moștenite, explică Nobelprize.org.
Contactată de Comitetul Nobel imediat după ce a fost anunțat public faptul că a câștigat înalta distincție, Emmanuelle Charpentier (52 de ani) – astăzi director al Max Planck Unit for the Science of Pathogens în Berlin, Germania – a povestit în fața jurnaliștilor prezenți la anunțul de la Stockholm – că „am muncit zi și noapte pentru că trebuia să lucrez pe două fusuri orare (Europa și California). Ajungeam acasă pe la 3 dimineața, dormeam câteva ore și o luam de la capăt”.
„Mi-am dorit dintotdeauna să fac cercetare genetică pe celule umane, care poate ajuta comunitatea științifică să înțeleagă mai bine diverse boli și să găsească tratamente pentru bacteriile care le cauzează, dar și tratamente pentru boli transmise genetic”, a continuat Charpentier.
Întrebată de un jurnalist german cât de încântată este de faptul că premiul Nobel în chimie a fost câștigat de două femei, Emmanuelle Charpentier a răspuns: „Tind să mă consider un om de știință, dar desigur sunt fericită și pentru asta, că premiul a fost acordat unor femei. Sper că tinerele fete care vor să ia calea științei văd că pot primi și premii, dar mai important, că pot avea un impact prin cercetarea pe care o fac. Cred că este foarte important și nu doar pentru femei, vedem o lipsă de interes general în rândul tinerilor pentru o carieră științifică”.
Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna fac ca Premiul Nobel pentru Chimie să fie acordat de 7 ori în istorie unor femei. Până acum, 112 Premii Nobel în Chimie au fost acordate, între 1901 și 2019.
Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în știință, descoperirea aceasta a fost neașteptată. În timpul studiilor făcute de Emmanuelle Charpentier asupra bacteriei Streptococcus pyogenes, ea a descoperit o moleculă necunoscută anterior, tracrRNA.
Lucrările sale au arătat că tracrARN face parte din sistemul imunitar antic al bacteriilor, CRISPR / Cas. Atunci când o bacterie este atacată de un virus, această moleculă dezarmează virusul prin divizarea ADN-ului acestuia. În mod indirect, descoperirea poate contribui și la cercetarea științifică pentru un viitor vaccin anti-COVID, a explicat Emmanuelle Charpentier unui reporter de la Associated Press în timpul discursului susținut astăzi, 7 octombrie 2020, la Academia Regală de Ştiinţe din Suedia.
Charpentier și-a publicat descoperirea în 2011. În același an, a inițiat o colaborare cu Jennifer Doudna, o biochimistă cu experiență, cu vaste cunoștințe despre ARN. Împreună, au reușit să recreeze foarfeca genetică a bacteriei într-o eprubetă și să simplifice componentele moleculare ale foarfecelor, astfel încât acestea să fie mai ușor de utilizat.
Cercetătorii trebuie să modifice genele din celule pentru a afla despre cum funcționează viața. Aceasta a fost o muncă lungă, dificilă și uneori imposibilă de-a lungul timpului. Folosind „foarfecele” genetice CRISPR / Cas9, acum se poate schimba codul vieții în doar câteva săptămâni.
Premiul Nobel a fost acordat anul acesta în comun cercetătoarelor Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna, “pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului”.
Emmanuelle Charpentier (52 de ani) este născută în 11 decembrie 1968, la Juvisy-sur-Orge în Franța. Și-a obținut doctoratul în 1995, la Institutul Pasteur din Paris. În prezent, este director al Max Planck Unit for the Science of Pathogens din Berlin, Germania.
Jennifer A. Doudna (56 de ani) este născută pe 19 februarie 1964, la Washington, în SUA. Și-a obținut doctoratul în 1989 la Harvard Medical School în Boston, USA. Este profesor la University of California, Berkeley, SUA, precum și Investigator la Howard Hughes Medical Institute.
Valoarea premiului este de 10 milioane de coroane suedeze, care vor fi împărțite în mod egal între laureați.
2 comments
Generația tânără se înfioară când aude de matematică și alte științe, iar adulții îi plâng de milă și decid că științele sunt un chin pentru majoritatea copiilor și că ar fi cazul să îi lăsăm să aleagă ce vor să studieze. Adică nu chinuitoarele științe.
Nu-i bai!IQ peste medie si reale aptitudini are doar 3% din populația globului.Normal ca nu vor, nici nu pot.