Laserul de la Măgurele – noua instalație de interes național a României, anunță Ministerul Educației

285 de vizualizări
Laserul de la Măgurele
Laserul de la Măgurele
Laserul de la Măgurele a devenit noua Instalație de Interes Național a României, anunță Ministerul Educației. În cadrul sedinței Guvernului de astăzi, 27.05.2020, a fost aprobată Hotârârea privind completarea listei instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional, finanţate din fondurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, proiectul laserului de la Măgurele, este noua Instalație de Interes Național a României, anunță Ministerul Educației.

Instalațiile și obiectivele speciale de interes național sunt structuri de cercetare-dezvoltare, fără personalitate juridică, ce funcționează în cadrul unei unităţi de cercetare-dezvoltare cu personalitate juridică, acestea asigurând sprijinul științific și tehnologic pentru unul sau mai multe domenii din Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, dar și suport logistic pentru cooperări internaționale.

“În prezent, lista instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional, finanțate de Ministerului Educației și Cercetării, de la bugetul de stat, capitolul ‘Cercetare fundamentală și cercetare-dezvoltare’, cuprinde un număr de 30 de poziții, selectate în urma evaluării pe baza metodologiei și criteriilor stabilite prin ordin de ministru. Acestora li se adaugă, începând de astăzi, 27.05.2020, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), administrată de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’ (IFIN-HH) București, institut aflat în coordonarea Ministerulul Educației si Cercetării”, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

“La această dată, România dispune de cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere. În cadrul acesteia, au fost recepționate și sunt date în exploatare: clădirile speciale și sistemul geotermal care asigură condițiile de mediu necesare funcționării aparaturii științifice, sistemul de lasere de mare putere cu două brațe de 10 PW, două brațe de 1 PW, două brațe de 100 TW, laboratorul de ținte pentru interacția laser cu materia, laboratorul optic, precum și toate ansamblurile experimentale prevăzute de proiectele tehnice ale experimentelor, aprobate de Comitetul Științific Internațional al ELI-NP“, precizează Ministerul.

Instituția susține că, “pe lângă confirmarea funcționalității și livrarea parametrilor proiectați pentru Sistemul Laser de Mare Putere, au fost realizate și primele experimente cu acesta la brațele de putere mai mică, ceea ce reprezintă o premieră mondială. Este absolut necesară susținerea operării acestui sistem pentru demararea experimentelor preconizate în această perioadă, având în vedere că până la șfârșitul anului 2020, urmează să fie montate și camerele de interacție necesare operării laserului la puterea maximă”.

“Accesul la utilizarea acestei infrastructuri este asigurat nu numai cercetătorilor din unitățile de cercetare-dezvoltare de drept public, ci și cercetătorilor și utilizatorilor din unități de cercetare-dezvoltare de drept privat și agenților economici”, se arată în comunicat.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Componența Consiliului Național al Cercetării Științifice, for ce stabilește standardele în cercetare, a fost actualizată: intră un membru nou, ies doi / 13 dintre cei 21 de membri desemnați în 2020 pentru un mandat de 4 ani rămân în funcție

Componența Consiliului Național al Cercetării Științifice a fost modificată printr-un ordin publicat, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial. Față de ultima componență valabilă, schimbările sunt limitate – numărul membrilor a fost…
Vezi articolul

EXCLUSIV Noua configurație a institutelor de cercetare din subordinea Academiei Române: 20 de institute și centre din secțiile de filologie, științe economice, juridice și sociale, științe istorice și arheologie își pierd personalitatea juridică / Lărgire a secției de științe agricole și silvice a Academiei

Academia Română a decis în urmă cu o zi, în cadrul Adunării Generale, reorganizarea institutelor și centrelor de cercetare pe care le are în subordine. Decizia este finală și a…
Vezi articolul

Ministerul Cercetării anunță că a aprobat creditele pentru deblocarea subprogramelor competiționale ale Planului Național Cercetare-Dezvoltare și Inovare, aflate în desfășurare

Creditele bugetare aferente anului 2022 pentru finanțarea programelor și subprogramelor incluse în Planul Național Cercetare-Dezvoltare (PNCDI III) și Inovare au fost aprobate, potrivit unui anunț făcut luni de Ministerul Cercetării,…
Vezi articolul

Cine este Bogdan Ivan, propus de PSD pentru postul de ministru al Cercetării și Digitalizării: unul dintre cei mai tineri parlamentari, cu doctorat luat sub coordonarea lui Vasile Dîncu / Marcel Ciolacu: E cel mai tânăr om din echipă

PSD îl propune pentru postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) pe Bogdan-Gruia Ivan, potrivit listei de miniștri nominalizați de partidul premierului Marcel Ciolacu, publicată marți seara de…
Vezi articolul