“Nava amiral a proiectului ELI-NP este sistemul de laser de mare putere, cu aranjamentele experimentale aferente, și în câteva săptămâni încep testele” la cea mai mare putere, de 10 PW, a declarat pentru Edupedu.ro directorul proiectului de la Măgurele, Nicolae Zamfir. Oficialul a anunțat că sistemul de Fascicul Gamma – al doilea echipament ca importanță din proiect, în prezent în stand-by după ce Consorțiul EuroGammaS care trebuia să îl realizeze a întârziat instalarea sa, ceea ce a dus la rezilierea contractului – “este un echipament important și se poate face în acest ciclu de finanțare, cu sprijinul politic necesar”.
- Echipamentele fundamentale de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (fiecare de 10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de Fascicul Gamma de mare intensitate.
- Laserii au fost instalați și testați, însă asambalarea Sistemului Fascicul Gamma a întârziat peste un an.
- Sistemul Fascicul Gamma trebuia construit de Consorțiul EuroGammaS, condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014
- Ca urmare a întârzierilor, partea română a reziliat contractul în valoare de 66 de milioane de euro pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma, în noiembrie 2018, iar italienii au dat în judecată institutul din România, pentru anularea rezilierii
- Problema a căpătat și o pronunțată dimensiune politică, după ce a fost discutată la întâlniri bilaterale la cel mai înalt nivel. Comisarul european Corina Crețu a vorbit despre ”îngrijorarea Comisiei Europene” și a cerut ”găsirea unei soluții cât mai rapide de către autoritățile române și contractorul selectat de acestea pentru implementarea fazei a doua a proiectului”
Contactat de Edupedu.ro, Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserul de la Măgurele, a declarat că “în urma rezoluționării contractului, Asocierea Eurogamma a contestat și penalitățile de întârziere pe care le-a plătit, și rezoluțiunea și acum suntem la judecătorie, din punctul de vedere al fostului contract cu Eurogamma“.
“Nava amiral a proiectului ELI-NP [Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics] este sistemul de laser de mare putere, cu aranjamentele experimentale aferente, și în câteva săptămâni încep testele la 10 PW. Aranjamentele experimentale aferente fasciculului laser sunt în timp și vor fi puse la dispoziția cercetătorilor începand cu anul acesta“, a afirmat pentru Edupedu.ro Nicolae Zamfir, care este și directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH).
“Sistemul de Fascicul Gamma este un echipament important pentru ELI și va trebui să îl realizăm. Considerăm că mai avem timpul necesar, până la sfârșitul acestui ciclu financiar. Există toate premisele tehnice și de expertiză ca acest echipament să fie realizat în acest ciclu de fonduri structurale, cu ajutorul politic necesar, astfel încât ELI-NP să aibă 2 echipamente majore, așa cum am planificat“, a declarat Nicolae Zamfir pentru Edupedu.ro.
Cum arată laserul de la Măgurele, într-un videoreportaj realizat de HotNews.ro acum 6 luni
Stadiul implementării proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP)
Institutul Național de Fizică Nucleară a prezentat astăzi, într-un comunicat de presă, stadiul implementării proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP):
“Clădirile ELI-NP au fost finalizate în anul 2016 și sunt funcționale în integralitatea parametrilor proiectați, având toate autorizațiile de funcționare și îndeplinind toate condițiile tehnice și legale pentru găzduirea și asigurarea muncii echipelor tehnice și științifice și a operării tuturor echipamentelor. Construcția în care se instalează sistemul laser de mare putere, de fascicul gamma și ansamblurile experimentale este o realizare tehnică de excepție, tehnologiile utilizate asigurându-i parametri unici la nivel mondial.
Sistemul laser de mare putere (HPLS) se realizează în limitele bugetului și termenelor contractuale, furnizorul – asocierea Thales Franța și Thales România îndeplinindu-și toate obligațiile contractuale. Instalarea sistemului laser în clădirea ELI-NP, care îi oferă mediul de funcționare adecvat acestui echipament ultrasensibil, unic la nivel mondial, a început în septembrie 2016. HPLS se află în procedura de testare, atingându-se, în mai 2018, puterea intermediară de 3 PW și este prevăzut să funcționeze, în prima parte a anului 2019, la puterea nominală de 10 PW, cea mai mare putere din lume.
Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou sublinia public importanța mondială a acestui sistem unic de laseri și rolul major pe care construcția sa în România l-a avut în acordarea acestei distincții.
Ansamblurile experimentale ELI-NP se realizează conform proiectelor stabilite de cercetători și ingineri din comunitatea științifică din România, din Uniunea Europeană și din lume și sunt descrise în Technical Design Reports (TDR). Ansamblurile experimentale sunt în curs de instalare și testare și, din acest an, urmează a fi puse la dispoziția cercetătorilor.
Sistemul Fascicul Gamma a făcut obiectul unui contract de achiziție publică încheiat în anul 2014 de Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH) cu Asocierea EuroGammaS (EGS) având lider Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia (INFN). Maniera deficitară de realizare a Contractului, de către EGS, prin acumularea de întârzieri semnificative și refuzul de instalare a sistemului în clădirea ai cărui parametri și configurație au fost în mod explicit asumați contractual de către Asociere, a atras, într-o etapă inițială, sancționarea acesteia, de către beneficiarul IFIN-HH, cu aplicarea de penalități de întârziere în valoare de peste 3 mil. Euro. Neîndeplinirea în ultimii doi ani, de către Asocierea EuroGammaS, a unei multitudini de obligații contractuale esențiale și persistența în refuzul de executare a contractului, a generat încetarea acestuia de către IFIN-HH din culpa Asocierii, în luna noiembrie 2018. IFIN-HH a întreprins demersurile legale pentru recuperarea prejudiciului cauzat de Asocierea EGS prin neexecutarea contractului. Asocierea EuroGammaS a contestat în justiție aceste demersuri.
La acest moment există expertiza Europeană și internațională de a livra un astfel de sistem în timp util pentru punerea în funcțiune a acestuia până în anul 2023, astfel încât implementarea proiectului ELI-NP să se realizeze în actualul ciclu de finanțare. Acest lucru poate fi realizat, de către IFIN-HH, în condițiile sprijinului autorităților române și europene, pentru ca proiectul ELI-NP să se realizeze astfel cum a fost planificat și asumat.”
Citește și:
-
EXCLUSIV Laserul de la Măgurele: Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată institutul din România care conduce proiectul
-
EXCLUSIV Directorul proiectului Laserul de la Măgurele: Vom rezilia contractul pentru un echipament esențial de cercetare, de 66 de milioane de euro
-
EXCLUSIV Gérard Mourou, premiul Nobel în Fizică 2018: Sunt implicat în mod real în proiectul din România, care va fi cel mai puternic laser din lume. Vom realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii
-
VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018, alături de Arthur Ashkin și Donna Strickland
1 comment
Din articol nu reiese ca s-a platit si cat vreo suma cate italieni. Din cele 66 milioane partea romana a platit ceva?
Daca da de ce au platit? Nu cumva managementul partii romane are si el parte de vina pentru aceasta situatie? Cine ne spune si noua adevarul?