Laboratoarele școlare nu mai pot cumpăra substanțe cu ajutorul cărora să facă o serie de experimente esențiale pentru înțelegerea fenomenelor studiate din cauza reglementărilor actuale, atrage atenția profesoara de Chimie Gabriela Cîrstea

5.259 de vizualizări
Foto: © Tatyana Vychegzhanina | Dreamstime.com https://www.dreamstime.com/excited-schoolgirl-fume-chemical-experiment-scool-lab-excited-schoolgirl-fume-chemical-experiment-image170302925
La chimie nu ne mai dă voie legislația să lucrăm cu substanțele așa-zis periculoase, susține Gabriela Cîrstea, cadru didactic la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Dima” din Pitești, într-un material publicat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale. Organizația desfășoară proiecte pentru promovarea predării fizicii și chimiei prin descoperire. Aceasta spune că „este nemulțumirea tuturor profesorilor de chimie”.

Gabriela Cîrstea, profesoară de chimie la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Dima” din Pitești, a văzut că elevii de astăzi sunt atrași mai mult de activități practice și acceptă mai greu decât generațiile anterioare să scrie de pe tablă, scriu cei de la CEAE.

„Partea proastă este că ne este mai greu să facem experimente, pentru că la chimie nu ne mai dă voie legislația să lucrăm cu substanțele așa-zis periculoase. Pot să-l pun pe elev să facă o soluție de sare cu apă sau zahăr, dar multe dintre experimentele pe care le făceam înainte le putem face doar digital”, subliniază ea.

Este nemulțumirea tuturor profesorilor de chimie, aceea că laboratoarele școlare nu mai pot cumpăra substanțe cu ajutorul cărora să facă o serie de experimente esențiale pentru înțelegerea fenomenelor studiate, explică autorii materialului.

Reamintim că recent, profesorul Viforel Dorobanțu, directorul Școlii Gimnaziale Curcani, județul Călărași, semnala într-un interviu pentru Edupedu.ro același tip de probleme după ce școala sa a fost dotată cu un laboator de științe complet echipat printr-un proiect al unei organizații nonguvermanentale. În plus, eliminarea reziduurilor după folosirea kiturilor de substanțe primite era una care punea probleme deosebite.

Prin PNRR autoritățile derulează în acest an un program de dotare, inclusiv pentru laboratoarele de științe.

Foto: © Tatyana Vychegzhanina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


5 comments
  1. Experimentele reale din laboratoarele școlare și universitare au format adevărații specialiști în fizică și chimie de azi. Dar cum “țara te vrea prost”, se inventează legi care mai de care mai pe calapodul doctoranzilor “copy/paste” … ăștia au mers pe calea ușoară, cumpărând diplome, pe ceilalți, pe fraierii care au preferat sa învețe, dă-i dreaq, să se descurce… La ce vă așteptați când prin votul vostru trimiteți să facă legi pe toți hoții ăștia care nici măcar posesori ilegali de creier nu se pot numi?

  2. Eu am terminat speciala de chimie in liceu, a urmat facultatea de inginerie chimica. Cum se poate invata chimia fara laborator si experiente ?? Si care substante periculoase ?? oare responsabilii au dat vreo tura pe la sectorul detergenti de la orice supermarket , sa vada cate substante periculoase se vand la liber?? ca sa nu mai vorbim de ingrasaminte, ingrediente constructii etc. Orice poate fi periculos daca e folosit in acest scop, dupa cum orice obiect poate deveni o arma, daca e folosit ca atare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre propunerea ca elevii să fie mustrați în fața clasei, din proiectul noului Statut al Elevului: Propunerile de sancționare a copiilor trebuie discutate cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor

Senatorul USR Ștefan Pălărie scrie, despre proiectul pentru noul Statut al Elevului, că “elementele din el aduc aminte nu de Comunism, ci de Evul Mediu – cu mustrarea elevilor în…
Vezi articolul

Prima de carieră didactică de 1.500 de lei n-a ajuns la toți profesorii, deși banii trebuiau dați încă din octombrie 2023. Sunt și carduri care n-au fost încărcate cu sumele corecte, potrivit sindicatelor din Educație

Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum informează Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara. Marți, 12 martie, a…
Vezi articolul

Chioșcurile din școli și din apropierea acestora intră în verificarea autorităților, pentru eliminarea produselor tip fast-food. Inspectoratul București și Protecția Consumatorului anunță și o campanie de educare a copiilor să citească etichetele produselor

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului anunță că începe verificarea școlilor și liceelor din București, “pentru a ne asigura că sunt respectate toate normele în vigoare privind produsele comercializate în unitățile de…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Implicarea elevilor crește la orele de Limba și literatura română, atunci când discutăm despre bani, spune profesoara Alexandra Dălălău, de la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, școală LifeLab 2024

Clasa a VI-a de la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, județul Mureș, a avut o oră „altfel” de Limba și literatura română. Fabula “Boul și vițelul” de Grigore Alexandrescu, aflată…
Vezi articolul