Laboratoarele de știință din școli: spațiile, laboranții, substanțele necesare – printre problemele care complică situația, “dacă ele vor fi reînființate” cu ajutorul PNRR, atrage atenția profesoara de chimie Daniela Bogdan

3.828 de vizualizări
Foto: RF._.studio from Pexels
Situația laboratoarelor de științe ale naturii din școli este, în România, una gravă, iar refacerea lor pune probleme precum organizarea spațiilor limitate, deblocarea posturilor de laboranți, bugetarea acestor posturi și schimbarea legislației pentru deținerea de substanțe necesare experimentelor în școli, atrage atenția într-un interviu acordat recent EduPedu.ro Daniela Bogdan, profesor de chimie și fost director general al Direcției pentru Învățământ Preuniversitar din Minister. Avertismentul acesteia vine în contextul în care România își dorește să finanțeze mii de laboratoare prin PNRR, iar ministrul Educației a susținut această nevoie atunci când, într-o vizită la mai multe școli din Ilfov, a insistat pe neajunsurile legate de laboratoare.

Dotarea laboratoarelor fusese inclusă ca obiectiv educațional pentru 2021, în elaborarea bugetului pe anul în curs, la începutul anului, iar apoi a revenit în actualitate prin includerea investițiilor în laboratoare în PNRR.

Daniela Bogdan a arătat într-un recent interviu pentru EduPedu.ro că, deși laboratoarele sunt cruciale în învățarea științelor naturii, “din păcate, în multe școli aceste laboratoare au fost desființate, iar colegii mei, profesorii de chimie, nu au avut cum să riposteze. S-au blocat posturile de laboranți, adică acele persoane calificate care trebuie să pregătească lucrările de laborator”.

  • Creator de subiecte de chimie la olimpiadele din țară, Daniela Bogdan este și unul dintre profesorii care pregătește elevii pentru etapele de olimpiadă internațională la chimie.

Ea a mai precizat și că alocarea de materiale laboratoarelor, asigurarea spațiilor propriu-zise, angajarea de laboranți și nevoile școlilor care diferă de la una la alta trebuie corelate logic:

  • “Din păcate, în multe școli aceste laboratoare au fost desființate, iar colegii mei, profesorii de chimie, nu au avut cum să riposteze. S-au blocat posturile de laboranți, adică acele persoane calificate care trebuie să pregătească lucrările de laborator. Vă imaginați că la Colegiul Național Sfântul Sava postul de laborant de chimie este blocat din luna ianuarie 2021 și nu putem organiza un concurs pentru acest post, școala neprimind aprobare pentru organizarea concursului?”
  • “Laboratoarele de chimie au fost desființate pentru că școlile aveau nevoie de spațiu. Dacă vor fi reînființate, presupunând că populația școlară este în scădere și vor fi săli disponibile, trebuie gândit cu mare grijă acest demers pentru că automat trebuie create posturi de laboranți pe care nu ai de unde să îi iei, iar posturile trebuie bugetate.”
  • “Mai trebuie actualizată și legislația privind regimul substanțelor, deoarece legislația prevede, în mod aberant, că unele substanțe nu pot fi păstrate în școli. Colegii mei mi-au semnalat, în decursul anilor, că au avut controale și că au primit amenzi, precum și interdicția de a avea în laborator unele substanțe, fiind puși în situația de a solicita serviciile unor firme care le-au ridicat pentru a le distruge. Au rămas, astfel, fără substanțe în laborator. Trebuie corelate mai multe aspecte pentru că, în caz contrar, se vor dota laboratoare care nu vor putea fi utilizate sau, în cel mai bun caz, nu își vor dovedi utilitatea.”
Citește interviul complet cu Daniela Bogdan aici.

De la începutul pregătirilor, în proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență au fost incluse, pentru școlile românești, aproape 9.000 de laboratoare de științe, potrivit declarațiilor ministrului Educației Sorin Cîmpeanu din 22 aprilie a.c.: “Nu ai cum să faci ore de chimie fără să intre fizic în laborator. Nici eu nu înțeleg. Tocmai de asta această oportunitate numită PNRR dorește să aducă aproape 9.000 de laboratoare în școlile românești, laboratoare de fizică, de chimie, de biologie, de științe”.

După mai multe vizite în unități de învățământ din județul Ilfov, în mai 2021, ministrul Cîmpeanu nu a reușit să găsească “un laborator de chimie, sau unul de biologie, sau unul de fizică funcțional”, atrăgând atenția asupra faptului că prin PNRR ministerul are ca obiectiv dotarea laboratoarelor, doar că “problema este să nu rămână în cutii sau să rămână fără consumabile”. Atunci, acesta a menționat că prin PNRR, ministerul are ca obiectiv dotarea a 10.000 de laboratoare – Citește aici mai mult.

În proiectul prezentat de guvern în Parlament, printre “livrabilele” PNRR sub umbrela România Educată sunt menționate “1150 SMART Lab-uri achiziționate pentru unitățile de învățământ la nivel gimnazial și liceal”.


2 comments
  1. Realitatea crudă este că NU mai există laboratoare in 99% din școlile din România.
    Excepție, cele de informatica, care de fapt sunt săli cu calculatoare cu o vechime de 7-10 ani adică uzate moral si care nu mai corespund cu tehnologia actuală.
    /În fapt nu corespundeau nici când erau noi/

    Ministerul nu are un plan de inlocuire permanentă a acestor echipamente informatice ce sa mai vorbim de STEM si robotică.

    Digitalizarea va însemna probabil doar cumpărarea de licențe Microsoft apropiate de 2021 si cam atât.

  2. In scolile unde am învațat eu si unde învață copiii mei,laborantele sunt persoanele disponibile tot timpul la socializare,stau la ore in locul profesorilor care se învoiesc,,,confecționeaza” cafea zilnic,misiuni importante in scoli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Carte pusă pe foc într-o școală – șocul care a născut proiectul “Dăruim comori”. Bianca Mereuță: Omul este cel care face cartea să trăiască. Iar cartea e punctul de plecare pentru a-i învăța pe copii să pună întrebări, să gândească

“La una dintre bibliotecile la care am dăruit carte, portarul școlii mi-a spus că au făcut foc cu cărțile. Atunci am realizat că omul este cel care va face acea…
Vezi articolul

Top 5 cele mai bune universități cu specializări de Computer Science din București, făcut de compania DevsData, care își exinde operațiunile în România și aduce o abordare unică a recrutării în domeniul IT, adaptată la piața locală (P)

DevsData este un exemplu de companie tehnologică modernă care combină cunoștințele profunde din industrie cu o abordare inovatoare în ceea ce privește dezvoltarea de software, consultanța și recrutarea în domeniul…
Vezi articolul

LISTA Cele 12 licee în care profesorii și elevii vor activa anul acesta noile hub-uri 3DUTECH. Concursul național de 3D printing și robotică a fost inclus în Calendarul concursurilor școlare publicat de Ministerul Educației (P)

A șasea ediție a proiectului pentru meseriașii viitorului și concursul național de 3D printing & robotics, dedicat elevilor și profesorilor din România anunțate în cadrul campaniei „Modelează viitorul. Printează-l 3D!”.…
Vezi articolul

Școala Altfel la Dino Parc Râșnov: intrare gratuită pentru profesorii însoțitori și la jumătate de preț pentru elevi, 3 idei de activități educative și distractive (P)

Școala Altfel capătă noi dimensiuni pentru elevi atunci când explorează lumea dinozaurilor alături de colegi. Prin trasee tematice, ghidaje specializate și competiții interactive, elevii nu doar că vor învăța despre…
Vezi articolul