La practică, studenții de la medicină „vin să sprijine pereții”, spune Ileana Spătaru, președinte al Societății Studenților în Medicină din București (SSMB): „Există locuri unde nu ne bagă nimeni în seamă”

48.149 de vizualizări
Foto: Ileana Spătaru / Facebook.com – Senatul României
Ileana Spătaru, președintele Societății Studenților în Medicină din București (SSMB), a spus, în cadrul unei dezbateri, că studenții de la medicină „vin să sprijine pereții” la stagiul de practică obligatoriu: “În general, noi avem o vorbă: „studenții vin să sprijine pereții”, pentru că nu există ceva centralizat, în care noi să dobândim anumite experiențe, anumite calificări. Nu suntem lăsați să facem majoritatea lucrurilor, pentru că, fiind niște subiecte, să zic mai sensibile, în general, suntem observatori în cel mai bun caz”.
  • Dezbaterea a fost organizată de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senatul României.

Aceasta a precizat să sunt situații în care studenții nu sunt băgați în seamă, sunt certați și umiliți: „Pentru medicină ar fi extraordinar dacă s-ar putea să existe obligatoriu caiete de practică, pentru practica de vară, și feedbackul ar fi extraordinar, pentru că, într-adevăr, există locuri unde nu ne bagă nimeni în seamă, locuri unde se face excelent ceea ce se face și locuri unde mai suntem și certați, și umiliți”.

Ileana Spătaru: „De exemplu, pentru practica de vară avem 160 de ore care intră în curricula universitară, iar aceste internshipuri nu știu în ce măsură ne vizează, pentru că nu prea există momente în care noi suntem plătiți până terminăm studiile. În schimb, în practica de vară cele 160 de ore sunt obligatorii în majoritatea centrelor universitare. (…)

Sunt foarte puține centre din țară în care există un caiet în care să se bifeze ceea ce se face în practica propriu-zisă. În general, noi avem o vorbă: „studenții vin să sprijine pereții”, pentru că nu există ceva centralizat, în care noi să dobândim anumite experiențe, anumite calificări. Nu suntem lăsați să facem majoritatea lucrurilor, pentru că, fiind niște subiecte, să zic mai sensibile, în general, suntem observatori în cel mai bun caz. (…)

Pentru medicină ar fi extraordinar dacă s-ar putea să existe obligatoriu caiete de practică, pentru practica de vară, și feedbackul ar fi extraordinar, pentru că, într-adevăr, există locuri unde nu ne bagă nimeni seamă, locuri unde se face excelent ceea ce se face și locuri unde mai suntem și certați, și umiliți.”

Întrebare: Ați făcut solicitări către spitalele private, către centrele private de sănătate, pentru contracte de internship?

Ileana Spătaru: Sincer să vă spun, nu știu. Ăsta e răspunsul meu.

Video, la minutul 1:45:53:

Citește și:
VIDEO Andrei Mercea, coordonatorul școlii duale de la Jucu, județul Cluj: Mulți dintre elevi nu au suficiente resurse materiale și încep să lucreze în diferite companii. Apare abandonul școlar, deoarece nu mai fac față să vină și la școală, să vină și la practică, în spate mai lucrează încă 6 ore
„Foarte mulți angajatori încă promovează internshipuri neplătite”, spune Francesca Cristea de la Centrul de Expertiză Europeană / „Încă sunt universități care nu acceptă practica din partea mai multor organizații de voluntariat”, potrivit acesteia

8 comments
    1. radulescule sa nu spui ca sprijini si tu peretii pe la vreo facultate,corect este s au batut ca sunt mai multi campi decat cunostintele tale de gramatica limbii romane.

    1. daca nu ii lasi sa faca practica o sa ajunga doctori si o sa faca practică oricum, doar ca nu vor fi invatat cum sa o faca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Divergențe între ministerele Educației și Sănătății în legătură cu regulile din școli, cu 4 zile înainte de revenirea la cursurile fizice / Echipa lui Voiculescu insistă pe distanțare, Cîmpeanu amenință că nu semnează ordinul

Școlile așteaptă semnarea de către miniștrii Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu a ordinului comun cu regulile clare care trebuie respectate din 8 februarie, când o mare parte a copiilor vor…
Vezi articolul

OFICIAL Părinții pot merge la secretariatele școlilor într-un interval dedicat, de la 8 la 9 și de la 16 la 18. Școlile sunt obligate să găsească un program extins cel puțin două zile pe săptămână – ROFUIP 2024

Părinții și reprezentanții legali ai elevilor vor putea merge la secretariatele școlilor începând cu anul școlar 2024-2025, potrivit noului Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).…
Vezi articolul