La concursul de angajare pentru astronauți, organizat de Agenția Spațială Europeană, s-au înscris 265 de români, anunță ESA

454 de vizualizări
Sursă foto: ESA–S. Corvaja, 2015 / Samantha Cristoforetti
Agenția Spațială Europeană a publicat candidaturile depuse pentru ocuparea posturilor libere de astronauți din cadrul instituției, iar 255 dintre aplicații au fost depuse de români. Pentru procedura de angajare a astronauților de rezervă, destinată persoanelor cu dizabilități, au aplicat 10 români.

Dintre cei 255 de candidați, 56 (22%) sunt femei, iar restul bărbați. Dintre cei 10 candidați cu dizabilități, două sunt femei.

Anunțul de angajare a fost publicat în februarie acest an, iar condițiile de participare la selecție erau următoarele:

„ESA caută candidați absolvenți de studii de master și cel puțin trei ani de experiență în domeniile: științele naturii, medicină, inginerie, matematică, informatică, aviație. Cetățenii români se pot înscrie întrucât România este stat membru ESA”.

Anunțul despre selecția finală va fi făcut în luna octombrie 2022, acum fiind publicată doar statistica preliminară.

Raportat la populație, România are un candidat la 13.100 de locuitori. Cei mai mulți candidați provin din Franța, 7.137, urmată de Germania, 3.700. În total au fost înregistrate 22.589 de dosare de candidați.

Organizatorii concursului de angajare remarcă faptul că 24% din totalul aplicațiilor la nivelul țărilor membre ESA sunt femei, față de procedura din 2008, când s-au înscris 15,5% femei.

Ce urmează pentru cei înscriși

Mai întâi este etapa de screening. În această fază, cererile vor fi evaluate pe baza tuturor documentelor depuse, a formularului de cerere și a chestionarului de screening completat ca parte a procesului de aplicare. Cererile pentru poziția de astronaut (cu dizabilități fizice) vor fi, de asemenea, supuse unui control medical.

Candidații vor fi anunțați la sfârșitul fiecărei etape dacă cererea lor a reușit să treacă la etapa următoare. Întregul proces de selecție va dura un an și jumătate. 

Sursă foto: ESA–S. Corvaja, 2015 / Samantha Cristoforetti


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Petiție inițiată de Marius Andruh, Daniel David, Vlad Manea și un grup de oameni de știință, pentru creșterea finanțării în cercetare: autoritățile să revină la alocarea de 2 miliarde din PNRR pentru cercetare-dezvoltare, guvernul să-și respecte propriul program de investiții

Președintele Klaus Iohannis, Parlamentul și Guvernul trebuie să ia urgent măsuri astfel încât alocarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru cercetare-dezvoltare, redusă drastic, să revină la 2…
Vezi articolul