La concursul de angajare pentru astronauți, organizat de Agenția Spațială Europeană, s-au înscris 265 de români, anunță ESA

452 de vizualizări
Sursă foto: ESA–S. Corvaja, 2015 / Samantha Cristoforetti
Agenția Spațială Europeană a publicat candidaturile depuse pentru ocuparea posturilor libere de astronauți din cadrul instituției, iar 255 dintre aplicații au fost depuse de români. Pentru procedura de angajare a astronauților de rezervă, destinată persoanelor cu dizabilități, au aplicat 10 români.

Dintre cei 255 de candidați, 56 (22%) sunt femei, iar restul bărbați. Dintre cei 10 candidați cu dizabilități, două sunt femei.

Anunțul de angajare a fost publicat în februarie acest an, iar condițiile de participare la selecție erau următoarele:

„ESA caută candidați absolvenți de studii de master și cel puțin trei ani de experiență în domeniile: științele naturii, medicină, inginerie, matematică, informatică, aviație. Cetățenii români se pot înscrie întrucât România este stat membru ESA”.

Anunțul despre selecția finală va fi făcut în luna octombrie 2022, acum fiind publicată doar statistica preliminară.

Raportat la populație, România are un candidat la 13.100 de locuitori. Cei mai mulți candidați provin din Franța, 7.137, urmată de Germania, 3.700. În total au fost înregistrate 22.589 de dosare de candidați.

Organizatorii concursului de angajare remarcă faptul că 24% din totalul aplicațiilor la nivelul țărilor membre ESA sunt femei, față de procedura din 2008, când s-au înscris 15,5% femei.

Ce urmează pentru cei înscriși

Mai întâi este etapa de screening. În această fază, cererile vor fi evaluate pe baza tuturor documentelor depuse, a formularului de cerere și a chestionarului de screening completat ca parte a procesului de aplicare. Cererile pentru poziția de astronaut (cu dizabilități fizice) vor fi, de asemenea, supuse unui control medical.

Candidații vor fi anunțați la sfârșitul fiecărei etape dacă cererea lor a reușit să treacă la etapa următoare. Întregul proces de selecție va dura un an și jumătate. 

Sursă foto: ESA–S. Corvaja, 2015 / Samantha Cristoforetti


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educația nu se mai face, în țările care au succes, cu durere, spune Monica Mincu, cercetătoare româncă la Universitatea din Torino: Dacă elevii nu învață, vina este a noastră, nu a lor / Cât de curajoasă este România, politic vorbind, să implice experții și profesioniștii și să reformeze sistemul?

Țările care au performanțe deosebite au investit în sistemul școlar și au reușit să-l schimbe în două-trei decenii, a spus într-o scurtă analiză Monica Mincu, cercetătoare în sisteme școlare comparate…
Vezi articolul

HARTA radonului în școli. Cercetător: În 20% dintre clădirile investigate concentraţia a depăşit valoarea limită / Cantitatea de radiație încasată de corpul uman la aceste valori este echivalentul a 150 de radiografii pulmonare pe an

În 20% dintre școlile și grădinițele investigate de Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca concentraţia de radon a depăşit valoarea limită permisă de…
Vezi articolul

O ”mână de praf și pietricele” în centrul atenției tuturor: O navă spațială a Agenției Spațiale Americane va aduce pe Pământ cea mai mare mostră colectată până acum de pe suprafața unui asteroid

OSIRIS-REx, o navă spațială a Agenției Spațiale Americane (NASA) este programată să zboare duminică pe lângă Pământ și să încheie o misiune de șapte ani cu un cadou deosebit pentru…
Vezi articolul