Discuțiile despre bani sunt foarte importante pentru că pot ajuta adulții de mai târziu să nu aibă probleme în a înțelege rolul, funcțiile și felul în care pot fi gestionați corect banii. Exact așa cum îi spunem copilului că nu trebuie să urce singur în lift, sau că trebuie să meargă pe trotuar, regulile generale despre bani, explicate pe înțelesul lui, sunt esențiale pentru independența financiară de mai târziu.
E destul de clar că românii, în general, nu au o educație financiară pe care să se poată baza. Nivelul de educație financiară este de doar 22%, potrivit unui studiu citat de Asociația Română a Băncilor – asta înseamnă că restul de 78% au cunoștințe vagi sau deloc despre bani, operațiuni, bănci, investiții și multe alte lucruri care le-ar putea schimba viața.
În cadrul cursului pentru părinți, dezvoltat în România de Școala de Bani, sfaturile specialistului arată că ar fi bine să începem de la vârste mici. De exemplu, la 2-3 ani copilului îi pot fi prezentate bancnotele și monedele. În joacă, cel mic poate învăța să le deosebească între ele, să știe care dintre bancnote au o valoare mai mare, de pildă.
Tot aici se pun bazele răspunsurilor la întrebări de tipul „ce facem cu banii?”, „de ce avem bani?”, „de ce ne trebuie bani?”. Și explicațiile pot fi foarte simple, la început: ca să cumpărăm o jucărie, sau un joc, de exemplu.
Apoi, pe măsură ce copilul este implicat în activitățile din casă, după vârsta de 3 ani, face și el propria-i porție de mâncare din ingredientele de supă folosite de părinți sau aranjează în camera lui jucăriile și creioanele, de exemplu, îi puteți explica legăturile dintre bani și lucruri, de ce valoarea unor obiecte diferă de a altora și ușor-ușor, faptul că unele sunt nevoi (cum ar fi alimentele) și altele dorințe (jucăriile).
Și apropo de jucării, ele sunt exemplul perfect prin care le putem spune copiilor că banii nu sunt nelimitați. Le putem arăta că atunci când unei jucării i se termină bateriile, aceasta nu mai funcționează. Atunci când un om nu mai are bani, acesta nu mai poate avea nici cele necesare și cu atât mai puțin lucrurile dorite.
Mici schimburi de tipul trocului îi ajută să înțeleagă că valoarea unui produs diferă de a altuia sau că, în timpul jocului „de-a magazinul” are o atitudine diferită atunci când este vânzător, față de rolul de cumpărător.
Iată, pe scurt, ce ar trebui să știe copiii despre bani în funcție de vârsta pe care o au:
2-3 ani
- Să recunoască bancnote și monede;
- Să înțeleagă că folosim banii pentru activități diferite;
- Să fie implicați în unele activități ale familiei ca să înțeleagă că e nevoie de bani.
3-5 ani
- Să înțeleagă că banii nu vin de la bancomat, ci se câștigă prin muncă;
- Să fie implicați în deciziile de cumpărare ale familiei ca să înțeleagă mai ușor că o familie obișnuită are multe cheltuieli;
- Să înțeleagă diferența între o nevoie și o dorință;
- Să înțeleagă că fiecare familie are o sumă limitată de bani în care trebuie să se încadreze.
5-7 ani
- Să înceapă să economisească;
- Să înțeleagă că pentru a-ți împlini dorințele trebuie să pui bani deoparte;
- Să înceapă să câștige bani pentru activitățile pe care le fac;
- Să primească mici responsabilități atunci când mergeți cu ei la cumpărături.
7-10 ani
- Să primească bani de buzunar și să învețe să-i gestioneze;
- Să înțeleagă că trebuie să gestionăm banii pe care îi avem;
- Să învețe cum să ia decizii bune legate de banii lor;
- Să știe ce este acela un obiectiv financiar și cum ne influențează viața obiectivele pe care ni le stabilim și modul în care ne gestionăm banii.
11-14 ani
- Să învețe să economisească pentru lucrurile importante;
- Să înțeleagă că e important ca orice familie să aibă un fond de rezervă;
- Să fie implicați în deciziile familiei legate de bani;
- Să înțeleagă cum se împart veniturile în familie și care sunt cheltuielile prioritare.
14-18 ani
- Să fie încurajați să-și stabilească obiective financiare;
- Să pună bani deoparte pentru obiective importante și pe termen lung (educație, dezvoltare personală și profesională);
- Să fie responsabilizați și încurajați să plătească singuri anumite lucruri (telefonul, abonament Netflix).
De pe platforma Școala de bani toți părinții pot descărca diferite fișe de activități, pe categorii de vârstă. Iar în cursul pentru părinți puteți găsi propuneri de jocuri sau activități pe care le puteți încerca acasă alături de copii.
Foto: freepik.com