La ce îți folosește Matematica. Manual făcut de elevi cu aplicații practice în informatică, astronomie, biologie, arheologie, arte și muzică

16.784 de vizualizări
La ce îți folosește Matematica
Foto: Erasmus+
Aplicații concrete ale matematicii în jurul nostru, așa s-ar rezuma proiectul Math Around Us al unui grup de 8 licee europene, coordonat de Colegiul Ana Aslan din Cluj. Acesta a fost un proiect finanțat cu 193.800 de euro, prin programul Erasmus+, în perioada 2015-2017, potrivit site-ului oficial al proiectului. La final, elevii au făcut un manual digital de matematică aplicată, o aplicație pentru mobil

Fiindcă, spun inițiatorii proiectului, elevii tind să nu agreeze matematica, mai ales atunci când nu reușesc să obțină rezultatele academice dorite și o percep, de obicei, ca un subiect abstract, cu puține aplicații în situațiile reale, tinerii au încercat să facă mai ușor de înțeles utilitatea acestei materii. Așa că au creat ceva nou.

La ce îți folosește Matematica

Fiecare dintre liceele participante la proiect a ales să ilustreze modul în care matematica este prezentă într-un domeniu reprezentativ pentru țara sa. Astfel România a ales să prezinte modul în care matematica este folosită în științele de laborator, Italia – Matematica în arte (Liceo Scientifico Statale “Benedetto Rosetti” – San Bendetto del Tronto), Polonia – Matematica în muzică (Zespół Szkół w Głogowie Małopolskim), Ungaria – Matematica în informatică, Portugalia (Agrupamento de Escolas Anselmo de Andrade, Almada)– Matematica în geografie, Danemarca – Matematica în mediul înconjurător (Borupgaard Gymnasium, Ballerup), Grecia – Matematica în arheologie (Geniko Lykeio Agrias Volou), iar Lituania – Matematica în astronomie (Utena Dauniskis gymnasium).

Echipa din Lituania
Echipa din Lituania

În program elevii au mers la fiecare liceu partener și au prezentat în limba engleză materialele pe tema aleasă, în timp ce elevii străini au luat parte la ore, iar profesorii la cursuri de metodică. La întoarcerea în țara de origine, atât profesorii cât și elevii au predat aceste teme colegilor lor și claselor implicate în proiect.

Rezultatele proiectului:

  • peste 50% dintre elevii angrenați în proiect au avut mai multă motivație pentru studiul matematicii
  • 21% au avut creșteri ale notelor la matematică de cel puțin 20%

Prezentările au fost adunate într-un manual digital ce conține 8 capitole, pentru fiecare domeniu în parte, cu exemple și exerciții aplicate. Liceenii din Ungaria au dezvoltat o aplicație pentru mobil și tabletă, cu exerciții de matematică aplicată cu ajutorul cărora utilizatorii pot salva Europa, „răpită” de forțe malefice. De asemenea a fost dezvoltat un nou curriculum pentru orele de matematică opțional. Toate materialele generate de acest proiect se găsesc online și sunt excelente pentru predare elevilor de liceu, dar pot fi adaptate cu ușurință și elevilor de gimnaziu.

La ce îți folosește Matematica
SURSA: ANPCDEFP

Peste 200.000 de români au beneficiat de programul Erasmus+, în cei patru de când a fost lansat programul, și au participat la aproape 4.000 de proiecte de mobilitate, parteneriat strategic și dialog structurat, finanțate de Uniunea Europeană. România a folosit din plin acest program, având o rată de absorbție a fondurilor de 98,7%.

La ce îți folosește Matematica
Pentrul anul 2019, bugetul alocat programului Erasmus+ din România este de peste 85 de milioane de euro, aproape jumătate din aceștia, peste 39 milioane de euro, fiind direcționați pentru dezvoltarea învățământului universitar. În cadrul parteneriatelor strategice, 48% din buget va fi utilizat pentru educația școlară care va beneficia de 12,5 milioane de euro.
FOTO: Erasmus+

4 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Paradoxul de la Școala Centrală, unde spațiul lipsește, dar este suficient. Primarul Radu Mihaiu: Domnul director spune că nu are nevoie de spațiu suplimentar, dar că elevii din ani terminali vor să-și ia o precauție suplimentară și să nu vină la școală

Școala Centrală din București este terenul unor premiere în învățământul din Capitală: în prima săptămână de redeschidere a tuturor școlilor i-a ținut acasă pe elevii care nu sunt în clase…
Vezi articolul

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, după ce Comisia de Etică a UBB a spus că teza de doctorat a lui Bode este “profund viciată”: “Premierul României cere respectarea legii. În cazul punctual, este o situație care se tranșează în cadrul unui proces”

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat miercuri despre plagiatul lui Lucian Bode, în urma anunţului Universităţii Babeş Bolyai, că la fel ca şi în orice alte cazuri,…
Vezi articolul
O voce pentru educatie

Capitol despre digitalizarea învățământului, propus integral în proiectul legii educației de către alianța „O Voce”, pentru că nu exista în forma inițială. Noutate: desființarea AARNIEC (RoEduNet) și introducerea competențelor digitale din ciclul primar / Organizația a transmis 280 de amendamente ministerului

Un întreg capitol de digitalizare a învățământului preuniversitar este propus între cele 280 de amendamente la proiectul legii Învățământului preuniversitar de către Alianța „O Voce pentru Educație”, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul