Șeful statului a subliniat că mediul academic poate primit până la 10.000 de studenți din Ucraina, în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia așezării pietrei de temelie a Casei Francofoniei, la Universitatea Politehnică București.
- Studenții ucraineni se pot înscrie la locurile de la buget, iar cei străini care studiau în Ucraina, la locuri cu taxă, a spus ministrul Educației.
Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la ceremonia organizată cu ocazia așezării pietrei de temelie a Casei Francofoniei, la Universitatea Politehnică București. El a subliniat că România sprijină studenții refugiați din Ucraina oferindu-le nu doar protecție, ci și locuri de cazare și unde să învețe.
“Din păcate, valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu. Țara noastră este fundamental, energic și deplin implicată în apărarea lor. Ucraina, stat observator al Organizației Internaționale a Francofoniei, este victima unei agresiuni militare larg condamnate de comunitatea internațională.
Alături de partenerii și aliații noștri, ne aflăm în prima linie a solidarității față de poporul ucrainean. Luăm foarte în serios, atât la nivelul autorităților, cât și la nivelul sectorului asociativ și de voluntariat, rolul nostru în a ușura situația celor nedrept loviți de acest război cumplit.
Oferim adăpost celor care fug din calea războiului și protecție tuturor celor care o solicită, am înființat și operaționalizat centrul de gestionare și distribuire a sprijinului umanitar internațional destinat populației ucrainene greu afectate de agresiunea Rusiei.
Domeniul educației în ansamblul său are o contribuție importantă la efortul național de găzduire a refugiaților, iar mediul academic este pregătit să primească peste 10.000 de studenți din Ucraina.
Sunt convins că studenții ucraineni se vor integra rapid în comunitățile academice din România. Vor avea astfel oportunitatea să își continue și să își desăvârșească pregătirea universitară, pentru a fi de folos poporului lor,” a subliniat șeful statului.