Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică dimineață că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății “sunt ca elevii să meargă la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care să îi țină în siguranță”. “În condițiile în care la noi în țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi garantate și, din păcate, este necesar să se facă învățământ online”, a spus președintele.
Toate școlile și grădinițele din România au fost închise până pe 9 decembrie 2020, pentru 30 de zile, ca urmare a unei decizii prin care președintele și premierul au suspendat descentralizarea deciziei de închidere/deschidere a școlilor în timpul pandemiei COVID-19. Elevii, profesorii și părinții vor afla, la începutul săptămânii viitoare, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, dacă școlile vor rămâne închise până la vacanța de Crăciun sau se deschid de pe 9 decembrie.
Klaus Iohannis, întrebat de presă dacă este de acord că elevii pierd 2 ani de școală din cauza suspendării cursurilor, în condițiile în care OMS recomandă ca școlile să fie deschise în perioada pandemiei:
- Nu sunt de acord cu această afirmație [conform căreia elevii pierd 2 ani școlari, prin suspendarea orelor fizic în clase – N.Red.], dar cert este că elevii și părinții pierd mult prin faptul că nu se pot desfășura orele fizic la clasă.
- Însă aceste recomandări [recomandările OMS ca școlile să rămână deschise – N.Red.] trebuie citite până la capăt.
- Sigur, recomandările sunt ca elevii să meargă la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care să îi țină în siguranță. Deci atunci când pot să meargă în condiții de siguranță.
- În condițiile în care la noi în țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi garantate și din păcate este necesar să se facă învățământ online.
- Cu cât mai bine respectăm noi regulile, cu atât mai ușor se pot întoarce copiii la școală.
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu