„Este esenţial ca împreună să promovăm un învăţământ de calitate pentru toţi elevii şi studenţii, excelenţa în cercetare şi alte valori care să contribuie cu adevărat la îmbunătăţirea sistemului românesc de educaţie”, este mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis, astăzi, ocazia Zilei Internaţionale a Elevului şi a Studentului, informează Agerpres.
„Implicarea voastră este esențială, nu numai din perspectiva responsabilității față de propria formare, dar şi din cea a procesului decizional. De-a lungul anilor, ați dovedit că știți să luptați pentru drepturile și pentru libertățile voastre, că vă înțelegeți responsabilitățile, că sunteți curajoși, informați, ambițioși, cu spirit civic și puternici”, a afirmat preşedintele în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Ligia Deca, la un eveniment organizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi de Consiliul Naţional al Elevilor.
Klaus Iohannis a mai precizat că a fost impresionat de modul în care s-au adaptat tinerii în această perioadă: „Știu că nu v-a fost deloc ușor, dar este admirabil că ați înțeles să puneți pe primul plan siguranța celor din jur și ați învățat că lucrurile se pot schimba atunci când oamenii sunt uniți. Exemplul vostru este o veritabilă lecție de altruism și generozitate, care arată că generațiile tinere pot fi responsabile în fața unor provocări teribile”.
Potrivit acestuia, România şi-a asumat, alături de partenerii săi europeni, stimularea dimensiunii „de excelenţă” a învăţământului, a cercetării şi a inovării, promovând, în acelaşi timp, egalitatea de gen, incluziunea şi echitatea, iar afilierea organizaţiilor româneşti la entităţile de reprezentare europene pentru elevi şi studenţi este garanţia implicării în procesul de elaborare a politicilor europene în domeniul educaţiei, cercetării şi tineretului.
Discursul integral:
„Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 17 noiembrie 2021, un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Elevului și a Studentului. Mesajul a fost prezentat de către Ligia Deca, Consilier Prezidențial – Departamentul Educație și Cercetare, în deschiderea evenimentului organizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și de Consiliul Național al Elevilor.
Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
Încep prin a vă ura tuturor un călduros „La mulți ani!”. Voi, elevii și studenții atât de dedicați rezolvării problemelor cu care vă confruntați în sistemul de educație, aveți toată prețuirea și aprecierea noastră. Sunteți garanția unui viitor mai bun, în care responsabilitatea civică și asumarea implicării în societate sunt constante ale cetățeniei active!
Felicit, de asemenea, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor pentru elaborarea celor două rapoarte referitoare la anul școlar și universitar 2020-2021, cel privind respectarea prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului și Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național. Aceste documente reprezintă oglinda percepției voastre, a celor vizați direct, asupra gradului de implementare a celor două acte normative care înglobează drepturile și obligațiile studenților și ale elevilor.
Implicarea voastră este esențială, nu numai din perspectiva responsabilității față de propria formare, dar şi din cea a procesului decizional.
De-a lungul anilor, ați dovedit că știți să luptați pentru drepturile și pentru libertățile voastre, că vă înțelegeți responsabilitățile, că sunteți curajoși, informați, ambițioși, cu spirit civic și puternici. Vă încurajez să continuați pe acest drum!
Am fost, totodată, impresionat de modul în care ați reușit să vă adaptați provocărilor acestei grele perioade, care a presupus multe ore de predare on-line și a redus interacțiunile directe. Pentru tineri, socializarea joacă un rol foarte important.
Știu că nu v-a fost deloc ușor, dar este admirabil că ați înțeles să puneți pe primul plan siguranța celor din jur și ați învățat că lucrurile se pot schimba atunci când oamenii sunt uniți. Exemplul vostru este o veritabilă lecție de altruism și generozitate, care arată că generațiile tinere pot fi responsabile în fața unor provocări teribile.
Îmi doresc să depășim cât mai rapid această criză sanitară. Avem la îndemână un instrument formidabil, capabil să pună capăt pandemiei de COVID-19 și acesta este vaccinul.
România și-a asumat, alături de partenerii săi europeni, stimularea dimensiunii de excelență a învățământului, a cercetării și a inovării, promovând, în același timp, egalitatea de gen, incluziunea și echitatea. Afilierea organizațiilor voastre la entitățile de reprezentare europene pentru elevi și studenți este garanția implicării în procesul de elaborare a politicilor europene în domeniul educației, cercetării și tineretului.
Este esențial ca împreună să promovăm un învățământ de calitate pentru toți elevii și studenții, excelența în cercetare și alte valori care să contribuie cu adevărat la îmbunătățirea sistemului românesc de educație. Să fiți mereu conștienți de puterea pe care o aveți și de faptul că societatea își pune speranțele în voi!
Sunt bucuros să vă am parteneri în construirea României Educate, o țară racordată la valorile europene, deschisă inovației și care își protejează și susține tinerii. România trebuie să vă ofere oportunitățile de care aveți nevoie pentru a vă atinge idealurile și a vă construi cariere remarcabile aici, acasă.
Vă urez mult succes în toate proiectele și să aveți puterea de a vă îndeplini toate visurile!”
1 comment
“România și-a asumat, alături de partenerii săi europeni, stimularea dimensiunii de excelență a învățământului,…”
EXCELENTA in invatamantul romanesc nu are vreo sansa atat timp cat la noi continua SIMULAREA asigurarii calitatii educatiei, de catre trist celebrele ARACIP si ARACIS, functionand pe baza aberantei OG 75-2005 (aprobata prin Legea 87-2006) – o colectie de erori conceptuale grave, de confuzii, prejudecati si lacune care, pe bani multi, timp de peste 15 ani, au generat doar o birocratie obeza si nicidecum INCREDEREA BENEFICIARILOR EDUCATIEI in capacitatea scolilor si universitatilor de-a le satisface cerintele, nevoile si asteptarile… Acesta este scopul asigurarii calitatii educatiei si nu aberatiile incluse in textul OG 75-2005, sub pretextul inventat “asa vrea CE/ UE”…