Kituri pentru Săptămâna Verde pe care profesorii le pot cere gratuit, făcute de biologi și specialiști pentru elevi

Foto: Edupedu.ro

Problema poluării apelor de suprafață din România este un subiect perfect pentru a fi abordat în Săptămâna Verde. Pentru profesorii de gimnaziu sau pentru cei de învățământ primar, Asociația MaiMultVerde, susținută de BCR, a lansat proiectul educațional AquaKit. Pe lângă dorința de a educa tinerii despre importanța apei curate și responsabilitatea față de mediu, proiectul propune și un joc științific care îi va captiva pe adolescenți.

Școlile interesate să organizeze astfel de ore în aer liber, până la sfârșitul anului 2024, sunt rugate să contacteze asociația la adresa de e-mail asociatia@maimultverde.ro și să solicite numărul de kit-uri necesar. 

Loredana Pană, reprezentantă a Asociației MaiMultVerde, subliniază că asociația derulează proiecte de protecția mediului de peste 15 ani, concentrându-se în ultimii 5 ani pe protejarea apelor împotriva poluării cu plastic. „Acum lansăm un proiect educațional pentru că luptăm pe mai multe fronturi cu această problemă și invităm școlile și profesorii din toată țara să ni se alăture în acest demers,” a declarat ea. Elevii vor avea oportunitatea să participe la activități de tip „citizen science” prin utilizarea kiturilor de testare a calității apei în aer liber, rezultatele fiind încărcate pe o hartă interactivă.

„Elevii vor fi implicați și într-un program de tip „citizen science” și sperăm astfel că ei, după ce vor petrece timp în aer liber și se vor bucura de natura de lângă școala lor sau de lângă localitatea lor, vor fi și mai atenți apoi cu deșeurile, unde se aruncă, ce ar trebui să facă și vom proteja astfel apele. 

Am lansat AquaKit și ca să răspundem la nevoile profesorilor, pentru că de anul trecut a fost implementată Săptămâna Verde și din păcate, multe școli și mulți profesori au fost luați pe nepregătite pentru că nu au suficiente materiale și informații despre cum ar putea să organizeze ore sau activități în timpul acestei săptămâni. Ghidul din kit este foarte explicativ, oferă și informații generale și pașii pe care ei trebuie să urmeze. Noi credem că este foarte simplu. Tot pe site-ul nostru, pe pagina proiectului, avem și tutoriale video, cum ar trebui să facă, cum să procedeze”, spune Loredana Pană. 

AquaKit a fost lansat pe 5 iunie, de Ziua Internațională a Apelor, într-un eveniment care a avut loc pe Pajiștea Petricani, o zonă verde din Sectorul 2 al Capitalei, lângă albia râului Colentina.

Analiza chimică și analiza macronevertebratelor din apă cu kitul Aquakit

Kitul AquaKit include două componente principale: analiza chimică și analiza macronevertebratelor din apă. Prima parte conține benzi de testare chimică a apei care identifică 16 parametri, inclusiv metale grele, nitriți și nitrați. A doua parte implică identificarea macronevertebratelor din apă, utilizând o cheie de determinare, pentru a evalua calitatea apei în funcție de prezența anumitor vietăți.

Organizați în mici echipe de cercetători, elevii vor analiza apele de suprafață din vecinătatea lor, atât chimic cât și microbiologic. Kit-ul de testare conține benzi de testare a apei și fișe de analiză care se concentrează pe nivelul pH-ului, duritatea apei, cantitatea de nitrați, nitriți și metale grele (Cupru, Plumb, Fier).

De asemenea, kitul este format din mai multe instrumente pentru analizarea macronevertebratelor acvatice (minciog, cutie Petri, pipetă, lupă), cu ajutorul cărora elevii vor putea depista care specii sunt rezistente la poluare, determinând astfel calitatea apei.

După testarea apelor, profesorii coordonatori vor încărca rezultatele într-o hartă interactivă. Testele realizate de elevi vor fi publice, contribuind astfel la crearea unei baze de date științifice, ușor accesibilă pentru publicul larg.

900 de kituri gratuite ce ar putea fi folosite de 5.600 de elevi din 30 de școli, până la sfârșitul anului

Proiectul își propune să distribuie 900 de kituri către 30 de școli până la sfârșitul anului, iar aceste kituri să fie folosite de 5.600 de elevi. „Noi recomandăm kitul pentru gimnaziu, dar poate fi utilizat și la clasele mai mici dacă învățătorul are sprijinul unui profesor de biologie,” a adăugat Loredana Pană. Kitul a fost gândit să răspundă nevoilor profesorilor, în special în contextul Săptămânii Verzi, oferind un ghid detaliat și tutoriale video pentru organizarea activităților în aer liber.

Oana Ristea, biolog, consideră că AquaKit transformă educația ecologică într-un joc științific fascinant, contribuind la formarea unei generații conștiente de importanța protejării mediului. „Partea aceasta de educație ecologică mie mi se pare că formează practic copiii. Acuma vor ști că aruncând gunoaie în apă pot omorî inclusiv aceste organisme care nu se văd de obicei și care sunt foarte importante pentru ecosistem prin lanțul trofic,” a explicat specialistul.

„De Săptămâna Verde am fost foarte dezamăgită, în diferite situații despre care am aflat de la copiii prietenilor. Au făcut excursie, bun, nu este nicio problemă, pentru că excursia înseamnă că-i duci în natură. Dar e Săptămâna Verde. Ar trebui tu, ca profesor însoțitor, chiar și profesor diriginte care predă de exemplu Matematică, pentru că nu trebuie să fii foarte specializat în biologie ca să poți să transmiți copiilor această dragoste de natură. Tu să arăți acolo în excursie, profesor de Matematică fiind, că într-o pajiște trăiește și o insectă, trăiește și o plantă și un mamifer sau o pasăre. Orice cadru didactic știe așa ceva, nu trebuie discuții științifice. Săptămâna verde ar fi trebuit începută cu astfel de kituri și ghiduri făcute într-adevăr de oameni specializați în domeniu, aduse pe partea aceasta didactică și apoi date ca instrumente profesorilor diriginți”, a încheiat biologul dr. Oana Ristea.

Anamaria Moroșanu, de la Institutul de Biologie București, subliniază importanța unui profesor bun care să direcționeze și să inspire pasiunea pentru natură. „Credem că putem să le oferim copiilor o expunere prin acest tip de interacțiuni cu kitul de testare, cu natura, cu oameni pasionați. Dacă ei sunt expuși, înțeleg, și vor știi ce să aleagă în cunoștință de cauză,” a spus ea.

„Educația și sănătatea copiilor noștri sunt priorități pentru BCR. Prin această inițiativă încurajăm tinerii să devină responsabili și să protejeze una dintre cele mai importante resurse: apa. AquaKit îi ajută pe elevi să exploreze și să înțeleagă importanța unei ape curate. Educația este cheia unui viitor sustenabil și credem că prin activități practice și de conștientizare, contribuim la crearea unui mediu mai sănătos și sigur pentru noi toți”, a declarat Nicoleta Deliu-Pașol, Director Comunicare & CSR BCR, susținătoarea inițiativei.

Argument: Peste 60% din corpurile de apă de suprafață din România nu ating obiectivul de calitate prevăzut de legislația în vigoare, fapt îngrijorător din perspectivă de mediu, dar mai ales prin prisma efectelor asupra sănătății și calității vieții.

Totodată, România are deschise 37 de dosare de infringement  inițiate de Comisia Europeană în domeniul mediului pe teme precum protejarea biodiversităţii, tăierile ilegale de arbori, calitatea aerului şi deşeuri.

România a aderat din 2015 la Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă dar ne confruntăm încă cu ample probleme de mediu

Activitățile proiectului AquaKit au venit în contextul în care – deși țara noastră a aderat încă din 2015, alături de toate celelalte state membre ale Organizației Națiunilor Unite, la cele 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă (Sustainable Development Goals – SDGs), între care și Obiectivul 11 – Orașe și comunități sustenabile, Obiectivul 4 – Educație de calitate și Obiectivul 6 – Apă curată și sanitație, în continuare ne confruntăm cu ample probleme de mediu.

Exit mobile version