Justificarea desființării specializării de învățător de la liceele pedagogice, oferită de secretarul de stat Sorin Ion: România este, cu siguranță, singura țară din Uniunea Europeană care formează învățători doar cu studii medii

16.503 vizualizări
Sorin Ion / Foto: Facebook.com
„Da, e o certitudine că România este, cu siguranță, singura țară din Uniunea Europeană care formează învățători doar cu studii medii. Eu nu spun că e bine, că e rău, că asta ne face mai puțin grozavi în Europa, dar asta este realitatea”, a declarat Sorin Ion, secretat de stat în Ministerul Educației, în cadrul conferinței „Locul și rolul liceelor pedagogice în profesionalizarea carierei didactice și în dezvoltarea educației timpurii în România”, eveniment organizat la Timișoara.

Acesta a spus că doar Brazilia mai formează învățători doar cu studii medii: „În țările OECD spre care tindem, știți că avem pași importanți de făcut, mai există o țară, Brazilia, care formează învățători doar cu studii medii. Repet, e un fapt, nici măcar nu e un argument din punctul meu de vedere, sau nu vreau să-l folosesc, dar e bine să vedem în ansamblu, pentru a putea discuta fără patimi despre acest lucru”.

Secretarul de stat a precizat că liceele pedagogie sunt importante pentru a forma, în primul rând, educatori-puericultori: „Iar prin PNRR avem de construit creșe, avem de construit și de înființat și lucruri foarte noi, pentru care nu avem deloc experiență și le vom numi servicii complementare. Există în alte țări, nu există în România, dar avem 412 servicii complementare de înființat în România și pentru care deja am alocat posturile, să vedem cu cine le ocupăm. De asta și revin la dumneavoastră, sunteți importanți pentru a forma educatori-puericultori, în primul rând, educatori, în al doilea rând, iar eu n-am să comentez neapărat acum și aici (de – n. red.) învățători, cu argumente pro sau contra. Evident, putem să discutăm despre asta, așa cum zicea și domnul președinte Bertea, fără patimi, deși este foarte greu și este un pic mai greu pentru dumneavoastră decât pentru mine, pentru că sunteți direct implicați și veniți din acest mediu”.

Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.

Într-o scrisoare deschisă, 29 de licee pedagogice cer președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației să nu se desființeze specializarea de învățător. A fost inițiată și o petiție prin care cele 29 de licee pedagogice solicită ca liceenii să poată fi formați pentru a ajunge învățători.

Posibila eliminare a specializării de învățător, prevăzută în proiectul legilor educației, este criticată de mai multe asociații ale elevilor: „Considerăm că cei 4 ani de studiu din cadrul profilului pedagogic pregătesc elevii pentru catedra învățământului primar într-un mod mult mai eficient spre deosebire de studiile universitare, care au o durată de 3 ani și de-a lungul cărora numărul orelor de practică de specialitate este cu mult mai mic față de cel prevăzut de profilul liceal”, sunt de părere elevii.

Citește și:
Paralelă între „Lecția despre cub” a lui Nichita Stănescu și desființarea specializării de învățător de la liceele pedagogice, făcută de președintele Asociației liceelor de profil, Mircea Bertea
Posibila eliminare a specializării de învățător, prevăzută în proiectul legilor educației, este criticată de mai multe asociații ale elevilor / „Solicităm Ministerului Educației să instituie reforme care să vină cu adevărat în sprijinul elevilor și al cadrelor didactic”
Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli
Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar – surse
Peste 20 de mii de semnături în 5 zile pentru petiția prin care zeci de licee pedagogice cer Ministerului Educației, Parlamentului și Președintelui să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli
“Liceele pedagogice în pericol?” Președintele asociației acestor școli semnalează o posibilă desființare a formării de învățători și educatoare prin colegiile sau liceele pedagogice, în proiectul revizuit al viitoarei legi a învățământului

21 comments
  1. Și educatorii puericultori sa nu ii salarizați ca pe cei cu studii superioare. Ca le ați dat hop top drepturi ca ale celor cu licență și masterate. Chiar va bateți joc de noi restul care am învățat carte pe bune, nu,, prost sa fii noroc sa ai,, ca acești neica nimeni veniți de neunde fără HABAR de meseria de educator. Și ne mai rad pe la spate ca le merge. Le dați apa la moara unor persoane NECALIFICATE, NEJUSTIFICAT! RUȘINE!!!!

  2. Se poate numi vreodată învățător un absolvent de facultate cu câteva ore de practica pedagogica ??? sau cu câteva ore de psihopedagogie?? și acelea la ff ???
    NICIODATĂ!!!
    RUȘINE d-le ministru de carton ce ești!

  3. Mda.. și Europa ne vrea proști. Forță de muncă ieftină, pentru marile firme străine.
    Dacă nu aveți alt argument pentru decizia asta, ar trebui să vă gândiți bine! PNL-ul va deconta serios toate deciziile acestea la alegeri!

  4. Liceele pedagogoce aveau in trecut durata de scolarizare de 5 ani si multa, foarte multa practica pedagogica. LA ele mergeau cei mai buni copii. Acum au 4 ani, precum orice liceu, nemaiasigurand aceeasi pregatire, de valoarea candidatilor ce sa mai vorbesc!
    Asa ca lasati vrajeala, stiu ca e vorba de catedre si functii, dat in patru ani nu poti sa pregatesti un invatator care sa faca fata provocarilor actuale!

    1. Domnule Cetatean, ma uimește insistența cu care iti susții parerile legate de pregătirea actualilor absolventi de liceu pedagogic, la toate articolele care apar pe acest subiect. Esti absolvent de 5 ani liceali si ti se pare ca ai fost mai bine pregătit? Copilul meu este elev la un astfel de liceu si iti garantez ca a muncit si munceste mult , din clasa a 9-a si pana acum ( cl a 11 a) pentru pregatirea didactica, face practica in fiecare saptamana, este implicat de scoala in activitati psihopedagogice cu copiii de la grădiniță și cei din scoala primara, et. Nu denigra ceea ce nu cunosti si nu generaliza. Oricum, nu poți preda ca învățător daca nu esti înscris la o formă de învățământ superior, astfel că, aproximativ 90%dintre învățători sunt absolventi ai unei facultăți, nu neaparat Psihopedagogie. In ce priveste facultatea de unde se vrea a se scoate învățători cu diploma superioară, va fi una identică cu cele care scot absolventi rătăciți pe acolo, admiși fără concurs, doar pe baza unei diplome de Bacalaureat obținută la un liceul industrial sau oricare, tot nu conteaza cat timp nu este una obținută la un.luceu de profil. Mai adaug ca Bacalaureatul la liceele pedagogice este adaptat acestui profil si marea majoritate a absolvenților sunt usor de recunoscut in randul proaspetilor studenți de la orice facultate. Ma opresc aici, deși as putea sa continui. Totusi, cred ca dupa exprimarea …”lasa vrajeala…” nu esti absolvent de scoala pedagogică.

    2. Cetățene cu vrăjeala, la halul în care te exprimi, tu nu îți poți da cu părerea nici despre grădinițe, darmite despre liceul pedagogic.

  5. Daca desfiintati specializarea dati apa la moara facultatilor ..care vor elibera diplome de invatatori pe banda rulanta…

  6. dați va demisia domnule sunteți un adevărat troll in materie de educație și tradițiile învățământului românesc.

  7. Ăsta e idiot. Pentru ce vrea el sa distruga liceele pedagogice ca nu sunem grozavi in Europa. Du-te ba si te plimba. Liceele pedagogice formeaza invatatori de pe vremea lui Spiru Haret si te-ai gasit tu acuma sa le desfiintezi. Siktir!

  8. Edupedu practica cenzura. Desfiintarea liceelor pedagogice va aduce studenti fabricilor de diplome. Avem profesori cu sutele care nu au luat la titularizare decat 4 si 5. Vom avea si invatatori la fel, cu cursuri la ff ori la distanta.

  9. Daca desfiintati liceele pedagogice,se va intampla ca si cu liceele sanitare.Absolventi slabi,de progiluti dubioase tehnologice,cu bacul luat pe muchie,se vor inscrie la “facultati”de invatatori…si va fi vai de copiii nostri care vor avea astfel de semianalfabeti ca indrumatori.
    In liceul Pedagogic,intra prin concurs ,cele mai bune creiere,cu notele cele mai mari,ptr ca este concurenta.
    Eu spun……nu desfiintati Liceele Pedagogice si reinfiitati Liceele Sanitare!

    1. În mod clar, nu trebuie desființată specializarea “învățător” la liceele pedagogice, din contră trebuie să fie o condiție clară pentru orice specializare ulterioară universitară pentru învățător. Este atât de important acest profesor-învățător care formează în primii ani, încât nu doar pentru 4 de ani liceu sunt necesari ci împreună cu alți 3 de facultate. Nu faptul că suntem singura țară din Europa care formează învățători cu studii medii este problema ci faptul că nu au continuitate universitară. Practic un învățător este în situația oricărei persoane ce urmează studii vocaționale. Un artist, muzician sau pictor, dacă are și cel puțin 4 ani de Liceu de artă, este cu siguranță mult mai adânc în profesie decât cei care își descoperă vocația mai târziu. Așa trebuie privită profesia de învățător pentru care există copii doritori și cu cât mai devreme formați, cu atât specializările universitare vor avea o bază mai bună.

  10. Liceele pedagogice si-au dovedit valoarea în formarea de educatoare și învățătoare/învățători competenți și dedicați.Să nu uităm efectele distructive ale desființării acestor licee în 1998.Doi ani de studiu în învățământul superior a unor diverși absolvenți de liceu nu vor putea asigura practica pedagogică,nici studiul aprofundat al pedagogiei si al metodicii,nici matematica specifică claselor mici,nici studiul literaturii pentru copii,etc.În nici un caz studiul aplicat al psihologiei copilului și alte activități formative.Iar absolvenții liceelor pedagogice,în mare lor majoritate,urmează după absolvire studii superioare și rămân devotați în sistem.Iar pentru specializările amintite de dl.S.I.încă este nevoie să se formeze specialiști care sa dorească sa predea în scoli.Nu înțeleg de ce să se distrugă din nou tradiția Școlilor Normale și o specializare utilă în mod evident învățământului primar.Liceele pedagogice protestează pe drept.Formarea educatorilor în general și a învățătorilor în special este deosebit de bine facută în acest moment.Reveniți-vă!

  11. Vai, vai, domnule secretar de stat!!!
    Suntem la coada UE, pentru că formăm învățători prin liceu pedagogic. O fi adevărat , dar România are o școală cu tradiție în acest sens. S- au format de- a lungul anilor mii de învățători astfel, încât au pătruns și în cele mai amărâte sate și aceia și- au făcut datoria la superlativ.
    Majoritatea absolvenților au intrat în câmpul muncii după cei 4 ani de liceu, au devenit titulari in sistemul de învățământ și au urmat și cursurile unei facultăți simultan. Cei mai mulți au devenit prof.de diferite specializări.
    Mai informati- vă , întrebați directorii de școli, inspectorii de specialitate . Știați că de cele mai multe ori absolvenții de liceu pedagogic iau examenul de titularizare la prima incercare cu note mari ??? Și atunci de ce desființați, dacă la noi acesta este un lucru bun? Doar de dragul schimbării, al alinierii cu ceilalți din UE?
    Experimentați ani la rând de la ‘ 90 încoace pe copii, pe profesori fel de fel de reforme, pe care nimeni nu le finalizează.
    Mulți oameni vorbesc, dar ,,nimeni nu aude, nu vede”… Cariera mea este la final. Sper ca măcar nepoții să prindă vremuri mai bune.

  12. Nu ati inteles, au nevoie de studenti ca le mor facultatile de cartoane si hartie. La cum avem profesoricare la titularizare sunt cu miile sub 5 tot asa vom avea invatatori. Ce facultati vor fi acelea care sa pregateasca un invatatot sa stie corect limba romana, geografie, istorie, notele muzicale, sa aibe si ceva voce, ureche muzicala, sa stie cantece, colinde, etc. Vom avea gangaviti si anagramati ca cei din guvern. UE nu ne obliga sa avem invatatori cu facultate.

  13. Distrugeti tot ce este bun si autentic romanesc! Oare chiar nu mai simtiti nimic pentru tara asta?
    Sunt in sistem de zeci de ani, dar nu mi-a fost dat sa vad ,,invatator,, format doar cu studii superioare, mai bun decat un Invatator format in Liceu pedagogic! Ba din contra….

  14. ,,Justificarea desființării specializării de învățător de la liceele pedagogice, oferită de secretarul de stat Sorin Ion: România este, cu siguranță, singura țară din Uniunea Europeană care formează învățători doar cu studii medii”
    Pe când v-ați hotărât să scoateți din nomenclator profesia de ÎMVĂȚĂTOR?
    Nu asta e justificarea! E doar ,,politica” UE pe c are voi, nesătuii, o faceți! 😀
    P.S De când faimoasele module asigură pregătirea pedagogică, dle sectretar DE STAT? (Nu m ai stați! Puneți -vă și ,,mintea” la treabă, nu numai politica! ) Ați amânat ,,masterul didactic”, existent în lege, tot mai mult! Au apărut , în sfârșit, primii 400 de absolvenți! De ce după 10 ani de la prevederea legaslă? Aveți și pentru asta un răspuns?

    1. Și pe directorii de creșe ii mai degrevati? Ca le dați bani cu duiumul. Și norma întreaga într o instituție și director de creșă în alta instituție.

    2. Niciun absolvent de studii superioare nu va ajunge un adevărat ÎNVĂȚĂTOR, atâta timp cât nu are la baza cursurile unui liceu pedagogic. Lucrez în sistem de 45 de ani, absolventă a liceului pedagogic, unde am avut zeci de ore de practica pedagogică. Nicio facultate de profil nu prevede atâtea ore de practica. Domnule secretar de stat, mergeți prin școli și discutați cu oamenii de la catedra! De pe scaunul ministerial, altfel se văd lucrurile! Nu susțin ideea desființării liceelor pedagogice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Rata de vaccinare a profesorilor și angajaților din școli a fost impusă drept criteriu de prezență fizică de către Ministerul Educației, nu de Ministerul Sănătății, susține acesta din urmă într-un răspuns la solicitarea Federației Părinților și Aparținătorilor Legali

Criteriul pe baza căruia școlile au fost deschise cu prezență fizică în perioada 5 noiembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, adică rata de vaccinare a profesorilor și angajaților din școli,…
Vezi articolul

Înscrierea la clasa pregătitoare 2019: Școala de circumscripție trebuie respectată și întreruptă ideea de rezidență la un prieten – Ecaterina Andronescu

“Școala de cartier este școala de cartier, copilul acolo trebuie să meargă, în circumscripția lui de domiciliu”, a declarat ministrul Educației. Ecaterina Andronescu a anunțat, într-o emisiune la Digi 24,…
Vezi articolul

Profesorii aleg manualele pentru anul școlar 2023-2024, inclusiv dintre cele 11 ale Editurii Booklet / Profesoara Andreea Coroian Goldiș, coordonatoarea manualului de Limba și literatura română, clasa a VI-a: Pentru niciun profesor nu e ușor să aleagă un manual, este vorba de un sprijin pentru tot anul școlar (P)

Anul școlar 2023-2024 începe cu manuale noi! Editura Booklet s-a numărat printre cei 22 de participanți la licitația publică pentru manuale organizată de Ministerul Educației. Toate cele 11 manuale Booklet…
Vezi articolul